Am văzut ieri pe ecranul unui calculator o imagine albastră despre Greenpeace.
Azi se împlinesc 25 de ani de la scufundarea navei Rainbow Warrior aparținînd organizației Greenpeace.
Autorul actului terorist a fost a-nu-știu-cîta-Republică-Franceză (de fapt știu dar nu vreau să spun că nu merită). Nava și în general vîlva făcută de Greenpeace deranja măreața și civilizata republică în testele nucleare pe care le făcea cu entuziasm la vremea respectivă în Pacific. Cetățenii cu responsabilități înalte în apărarea fostului imperiu democratizat cu ghilotina au decis scufundarea în Noua Zeelandă a bărcuței prea colorate.
A murit atunci un activist Greenpeace aflat la bord. Sacrificiul lui a meritat cu prisosință – acum Franța e mai mare, mai puternică, mai nucleară, mai mîndră de bravele fapte de arme ale fiilor și fiicelor ei. Cei care au pus bombele au fost doi agenți aflați în slujba guvernului francez, un bărbat și o femeie care pozau în cuplu proaspăt căsătorit aflat în vacanță. Franța e o țară cu o rafinată și veche tradiție romantică.
Pentru Noua Zeelandă a fost contactul șocant cu “civilizația”. I-a scandalizat treaba puțin la început dar aveau să se civilizeze și ei mai curînd decît credeau.
Povestea nu e o apocrifă teorie a conspirației, faptele au fost admise de guvernul francez și probabil în cinstea evenimentul s-a servit vin de regiune deosebit atent selecționat.
Bineînțeles că președintele Franței la acea vreme (și mai ales co-prinț al Andorei, e drept că din oficiu) – François Mitterrand – ca orice președinte care se respectă nu a știut absolut nimic. Sau el o fi fost cel care a autorizat actul vitejesc?
S-a tras la sorți și cu ocazia degustării sărbătorești de la Elysée de Mouton Rothschild 1945 și caviar a demisionat ministrul apărării.
O parte din participanții la actul terorist – cetățeni francezi și angajați în slujba Franței – s-au făcut nevăzuți. Cei doi mai puțin norocoși care au ajuns să fie condamnați, au primit pedeapsa de 10 ani de pușcărie în țara gazdă a jocurilor de artificii navale din care au și ispășit nu mai puțin de… 2. Cam atîta a fost și cu noua onoare zeelandeză.
În final se poate spune că Greenpeace a ieșit cîștigată din toată afacerea, doar a încasat 8 milioane de dolari despăgubiri pe vaișamarnicul ăla de vaporaș scufundat. Rabla aia oricum nu merita atîta.
Și pentru că se apropie și ziua națională a Franței ce rămîne de urat cu tot respectul decît liberté, égalité, fraternité și… Vive la France!