calibre

Ca să citești o carte în format PDF în condiții măcar acceptabile pe un telefon sau tablet, ai nevoie să convertești fișierul PDF într-un alt format, acceptat de aplicațiile mobile dedicate. Conversia mi s-a spus că se face cu oarecare noroc folosind Calibre. Așa arată fereastra introductivă la instalarea Calibre:

Calibre

Nu am văzut aplicația dar imaginea asta îmi spune multe. L-ai vrea pe calculatorul tău? Nu am inclus regiunea non-client a ferestrei ca să nu fac o nedreptate (în sens pozitiv) hidoșeniei. O fi și un lup mîncat de oaie deși am rețineri că aș vrea să dau click pe butonul Install după prima impresie.

Actualizare: am instalat totuși. Nu am idee dacă softul ăsta poate converti PDF în formate acceptate de aplicații dedicate pentru citit cărți electronice. S-a apucat să convertească un PDF și după 15 minute era tot la 1%. Cred că nu a înțeles că la intrare era nu PDF și convertea octeții din PDF crezînd că e vorba de altceva. Poate nici nu își propune să convertească PDF-uri dar a făcut-o dintr-un exces de zel doar ca să mă ajute. Exact cum credeam așa și funcționează și arată softicul. Mda.

3 thoughts on “calibre”

  1. Of of of.. de unde sa incep?
    Aparent producatorii de telefon sau tablet nu vor ca utilizatorul sa citeasca pdf-uri. Ai un pdf si vrei sa-l citesi… nu poti. End of story.
    Cineva totusi s-a chinuit si a creat in timpul sau liber un soft care converteste din pdf in ceva pe intelesul telefonului sau tabletului. Daca merge super. Daca nu, ne suparam pe creatorii acestui program sau pe creatorii telefonului/tabletului?
    Da, de acord, arata ca de pe vremea lui Win 3.1 dar isi face treaba. Cel putin in cazul meu. Nu am absolut nici o plingere.
    In plus, mai e si gratis.
    Happy New Yewar! :)

  2. La Multi Ani!

    Logica folosita de tine e larg raspindita printre trăitorii de Linux și e cauza răspîndirii masive a acestui sistem de operare (pe desktop sub 1% după aproape orice statistică) în ciuda faptului că e gratuit , are vechime har domnului și are o bază de promotori foarte vocali (deci s-a cam auzit de el). Dacă e gratis nu trebuie să îndeplinească absolut niciun standard (calitate, siguranță etc). Un software gratuit e dincolo de orice critică adică e perfect. Eu cred că raționamentul ăsta e nefast. Dacă e prost – asta e o „calitate” intrinsecă, nu mă interesează alte scuze. E cam ca și cum m-aș pune și aș asculta Chicky Girls scuzîndu-le că au probleme în familie și de aia cîntă așa. Pe de altă parte nu m-am supărat, m-am uitat la el, mi s-a părut de nicăierea și mi-am spus punctul de vedere. Poate autorul e un tip de milioane :) Păcat ca are probleme în familie :P

    Despre cum merge calibre (nu îl mai scriu cu literă mare pentru că văd că nici autorul nu îi acordă șansa unui nume propriu): am căutat să înțeleg pe ce să apăs și CRED că am apăsat pe butoanele corecte deși interfața e… incompatibilă cu mintea mea. După ce am apăsat, a stat un timp indefinit blocat. Am încercat asta cu 2 PDF-uri cît se poate de simple și standard, fără tone de poze sau alte chestii ciudate (unul dintre ele e manualul de la Postgresql 9). La final am zis că parcă e mai OK să citesc direct PDF-ul (Adobe Reader pentru Android funcționează deci nu e chiar end of story). De ce am vrut conversia? Mai mult ca să evaluez cum merge un cititor de meserie. L-am evaluat după și m-am intors la Adobe Reader. Cititoarele de meserie au o agendă foarte clară: cititul e secundar – cumpăratul din shopul lor e motivul existenței lor.

  3. Peseu: nu arată ca pe vremea Windows 3.1, arată mult mai rău. Fonturi precum cel de jos cu Free Software Foundation nu găseai în Windows 3.1 decît dacă te căzneai să le cauți pe CD-uri cu colecții de freeware care circulau atunci ca un fel de internet la purtător.

    Uită-te cum e scris sus de tot:
    Please read the calibre License Agreement.

    E ca și cum ditamai reclama luminoasă de pe clădirea Philips unde se produc becuri are becul din litera P ars și noaptea vedem din depărtare un impunător hilips care veghează orașul în noapte. Măcar numele produsul tău fă cumva să-l scrii bine. Dacă nu se poate nici asta, mai bine PDF și apucă-te de o meserie care nu presupune aptitudini intelectuale evoluate cum e scrisul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *