Ieri Hillary Clinton transmitea planetei semnalul că internetul trebuie să fie liber, nu cenzurat așa cum China sau alți dușmani ai democrației ar dori-o. Azi sourceforge.net (aparent la îndemnul sau amenințarea aceluiaș regim democrat…ic american) taie IP-urile din Cuba, Iran, Coreea de Nord, Sudan și Siria.
Ce o fi fost în capul lor? Sourceforge are servere în mai multe țări, nu doar în SUA. Puteau lăsa acces de la serverele din afara SUA dacă îi interesa spiritul open/free și vroiau să respecte totuși legile americane. Ce sperau să reușească (în afară de a se discredita)? Dacă e și ăsta un semnal către lume, ca și semnalul Google, cred că și-au dat cu firma în cap. Parcă aș avea mai multă încredere în ideologia banului care îi motivează pe Microsoft decît în ce ideologie i-o fi mînînd pe băieții ăștia. Măcar din partea Microsoft știi exact la ce să te aștepți – sînt dușmanul căruia îi înțelegi motivațiile. E mai ușor să lupți împotriva unui dușman previzibil și rațional, cu spirit de conservare sănătos și integru decît împotriva unuia fanatic, sinucigaș sau aleator. Dușmanii freelanceri-opensourceri-singuratici din Siria sau Corea de Nord de acum nu vor mai fi la fel de periculoși. Angajații la stat din țările astea nici nu cred că au observat „semnalul”. Cam cît poate costa un proxy în China? Cred că l-ar primi gratuit. Poate acum au viteze chiar mai bune anticriștii opensourceri. Eu aș dormi liniștit la noapte: Ahmed teroristu’ periculos iranian sigur va avea Media Player Classic mai nou, imediat ce el va apărea.
Un băiat de la sourceforge încearcă să clarifice complicația. Nu-i iese nici măcar formatarea în pagină (îngustați puțin browserul și observați alinierea la stînga). Reacțiile cititorilor sînt cît se poate de explicite.
Cam atît a fost și cu încrederea în spiritul free / open source. Care mit urmează să fie spulberat?
nevoia de a verifica:)