noutăți de pe birou

Pe scurt câteva achiziții hardware relativ recente despre care nu am povestit:

 

Gigabyte Aivia Osmium

osmium1

osmium2

osmium4

Cea mai bună tastatură pe care am avut-o vreodată. Recomand călduros pentru cine vrea și apreciază marfa de genul ăsta. Taste Cherry MX Red. Ca să o apreciezi corect trebuie să o folosești. Ca minus: am un telefon mobil mai vechi (secundar) care dacă sună lângă tastatură s-a terminat filmul. Cablul prea gros (pare de 5KW) nu poate avea alt rol decât impresionarea neștiutorilor – dacă se împotmolește pe undeva pe după birou e greu de tras. Cam zgomotoasă dar asta face parte din farmecul specialității. Prețul… e pe măsura greutății.

Nota: 9.5 din 10 pe total.

 

DELL Inspiron 3521

2014-04-03_192432

Laptop relativ standard, Intel I7, Radeon… nu stiu cat, specificații bune, subțirel pentru linia din care face parte, rapid, calitate proastă a construcției, tastatură JALNICĂ, ecran slab, carcasa se cam îndoaie la atingere. L-am luat ca să înlocuiască vechiul Dell Inspiron 1520. Diferența de viteză e clar vizibilă, diferența de calitate a construcției – în special la componentele esențiale de interacțiune cu mine – ecranul și tastatura mă fac să nu recunosc deloc nici firma Dell nici familia Inspiron. Ecranul are culori spălăcite și incerte, tastatura e foarte proastă până aproape de a-l duce la service în garanție din cauza tastei spațiu care trebuie apăsată ferm și exact pe mijloc. Nu aș repeta să cumpăr un DELL online fără să pun mâna fizic pe el. Când trec de la Aivia Osmium la tastatura acestui laptop tastez ca un paralitic. Experiența excelentă de la Inspironul vechi nu se regăsește deloc la modelul nou. Ca și calitate a construcției îmi aduce în mod trist aminte de Acer-urile cele mai ieftine de acum 10 ani.

Nota: 8 din 10 (pentru performanță), 4 din 10 pentru construcție, nu recomand cel putin din cauza tastaturii.

 

Asus T100TA

T100

În sfârșit convertibilul Windows rapid, fără piese în mișcare, cu 11 ore de baterie (chiar așa e!) la preț corect. O bijuterie după care aș măsura tot ce urmează pe piață la acest factor de formă și preț. Plastic și sticlă cam ieftine, magnet de amprente. Dacă materialele erau premium ceea ce merita 50 de euro în plus, produsul era istoric. A avut un bug în BIOS (UEFI?) care făcea ca ecranul să se aprindă și laptopul să consume bateria după ce era închis (se manifesta doar cu tastatura conectată dacă îl închideai rabătând ecranul peste tastatură). A fost rezolvat între timp. Cred că Intel trebuia să schimbe numele la ultimele procesoare Atom, nu de alta dar viteza și consumul lor nu se compară cu generațiile vechi care au stricat reputația mărcii. Sunet incredibil de bun având în vedere dimensiunile și calitatea sunetului la concurență (nu am întâlnit niciodată un sunet atât de bun emanat de o tabletă). Recomand cu maximă căldură!

Nota: 9 din 10 (pentru 10 avea nevoie de materiale premium la carcasa tabletei)

 

Asus / Google Nexus 7 2013

asus-google-nexus-7-2-ofic

Are vreo câteva luni de când îl folosesc. E cel mai bun “reader” pe care l-am avut dar e doar atât… Cu o astfel de unealtă cam tot ce pot eu face e să citesc (e-mail, articole pe internet mai ales folosind Pocket, documentații). Nu poti realiza mai nimic creativ cu el (până și să răspunzi mai pe larg la un e-mail mi-e imposibil cu degetul pe ecran) motiv pentru care îl consider o treaptă superioară față de Amazon Kindle pe care îl am uitat într-un sertar. Ecran aproape excelent, rezoluție mare, culori foarte bune, neuniform ca iluminare cu o pată vizibilă pe fundal negru (înțeleg că problemele de uniformitate sunt destul de răspândite la acest model), bateria ține destul, cam cât cea de la Asus T100 cu observația că e vorba de altă clasă (cu Nexus nu poți visa vreodată să faci ce faci cu T100 dar e mai ușor, mic și comod de folosit pentru citit). Materiale de calitate rezonabilă. Am avut norocul ca al meu să nu prezinte problemele pe care atâția alții le au la digitizor (mișcări haotice fără legătură cu gesturile trasate cu degetul pe ecran), problemă care nu are încă soluție la acuși un an de la lansare.

Minusuri: scârțâie când apăs cu degetele partea dreaptă ceea ce distruge impresia de gadget de calitate. Spatele cu sigla NEXUS are o zona de “decolorare” care seamănă cu plastic scurs sau topit, anomalie pe care o au mulți alți utilizatori și care nu îmi pot explica pe ce cale s-a produs. Nu se poate extinde cu un card microSD, trebuie să te descurci cu 32GB local. Sunetul de foarte slabă calitate, pretins stereo dar cu diferențe majore de volum și timbru între difuzorul stâng și cel drept (da, e chiar atât de prost, o fi defect al meu?). Tot la capitolul sunet, defect major de design hardware la implementarea volumului care se manifestă la volum mic cu zgomot digital de nivel comparabil / similar cu sunetul însuși. Problema nu se manifestă la sunetul redat în căști.

Pentru moment Nexus 7 2013 e readerul meu preferat din cauza ecranului și a formei.

Nota: 7,5 din 10 (pentru 9 avea nevoie de alt sistem de operare)

 

Logitech G602

g602

Mi-am promis să nu mai cumpăr vreodată Logitech dar după ce am dus înapoi la magazin un Razer Naga pentru că oricum îl țineam apăsam cu degetul mare din greșeală unul din butoanele laterale, G602 pare să fie alternativa cea mai bună. Este destinat (ca și tastatura de mai sus) cunoscătorilor care știu ce să facă și au ce face cu așa ceva. Materialele sunt de calitate, textură excelentă, performanță corectă, conformă așteptărilor, ergonomie bună, bateriile țin mult, fără lagul caracteristic unor mouse-uri wireless. Minusuri: cam bizar de utilizat software-ul de programare a macrourilor pentru butoanele suplimentare. Cred că prezintă și buguri, unele macrouri extrem de simple (ciclice) se execută greșit (nu am găsit încă nici cauza nici soluția). Rotița de scroll nu are niciun profil, e perfect netedă și clickurile (pașii la rotire) sunt foarte slab sesizabili ceea ce nu prea are legătură cu modul de funcționare normal pentru un mouse din clasa asta.

Nota: 8,5 din 10 (dacă putea fi folosit si cu fir în timpul încărcării merita 9,0. încă 0,5 puncte posibile pentru altă rotiță).

 

Tronsmart T1000

tronsartt1000

Dongle HDMI pentru conectare prin Miracast. Să traduc: bagi “stick”-ul în mufa HDMI a televizorului, alimentezi cum poți stickul dintr-o mufă USB din apropiere (necesită 1Amper, ideal dacă televizorul are și poate), descarci o aplicație pe telefonul mobil Android, iOS sau o instalezi în Windows și transformi televizorul în ecran fără fir pentru telefon, tableta sau laptop. Concret cum îți impresionezi prietenii cu asta: dai drumul la televizor, scoti telefonul din buzunar și după 5-6-7 clickuri, pe ecranul televizorului apar pozele sau filmele din telefon: ia uitați prietenii mei ce mașină frumoasă o să-mi cumpăr luni (dacă voi câștiga duminică la telesupermaxineurobingo).

În Windows spațiul de lucru poate fi oglindit sau extins pe televizor de departe cel mai simplu: deschizi aplicația, click pe connect, click pe mirror/extend, cvasiinstantaneu. În Android se poate oglindi ecranul sau se pot reda filme, muzică sau pagini web din aplicația EZCast (e nevoie de vreo 15 clickuri și de 2 minute de așteptări cumulate). În iOS… nu că m-ar interesa dar producătorii ne roagă să îî iertăm că oglindirea ecranului e cam foarte experimentală. Calitatea imaginii redate pe televizor este excelentă, traficul wireless nu trece prin router ci este direct între dispozitivul mobil care emite și dongle-ul care receționează. Minus: dacă se conectează cu Miracast și nu prin aplicația dedicată, adaptorul de rețea wireless este folosit pentru conexiunea cu televizorul deci nu ai internet pe dispozitivul gazdă (telefon, tabletă, laptop). În Windows acest neajuns este practic inexistent din cauza faptului că aplicația EzCast oglindește perfect ecranul deci conexiunea de internet nu e afectată. Nu îmi dau seama dacă e o limitare inerentă Miracast sau ține de tipul concret de adaptor wireless respectiv de implementarea software. Pare încă în faza de dezvoltare dar promite mult și până una alta ceea ce face – face bine adică arată pe televizor filmul de pe tableta sau laptop fără fir, HD. E un fel de Google Chromecast fără limitările artificiale și mizerabile care leagă Chromecast de Google (API Google, servicii și aplicații aprobate de Google). În curând probabil orice televizor va avea din fabrica Miracast și un astfel de adaptor nu va mai fi necesar. Un lucru pozitiv ar fi că atât firmware-ul cât și aplicația EZCast par activ întreținute (azi am primit o nouă actualizare).

Nota: 7 din 10 în Android, 9 din 10 în Windows.

3 thoughts on “noutăți de pe birou”

 1. As fi fost curios de niste note in legatura cu pretul platit. Ceva de genul mouse 8.5 din 10 dar pentru ca el costa 150 de euro nota e 3.5 din 10.

 2. Asta e deja integrală cu 2 necunoscute :-)

  – Tastatura era minunată la 60% din preț.
  – Laptopul DELL a avut un preț corect ținând cont de configurație și de calitatea proasta a tastaturii și ecranului.
  – Laptopul / tableta Asus a fost prea scump DOAR din cauză că nu îl prea folosesc (nu e neapărat doar vina lui).
  – Google Nexus 7 cred că trebuia să îl găsesc gratuit în cutia poștală având în vedere profilul Google (cum erau CD-urile AOL).
  – Mouse Logitech era minunat la 60% din preț (asta e valabil întotdeauna când ești mulțumit de ceva, indiferent ce e acel ceva și indiferent de preț).
  – Tronsmart merita jumătate din preț doar pentru experiment (nu se poate folosi pentru redarea filmelor HD, se blochează după primele câteva secunde).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *