logitech MX revolution – review

Am avut un post despre noul mouse: Logitech MX Revolution. Nu am intrat în detalii atunci, am vrut ca impresile să se sedimenteze. O fac acum.

Mouse-ul arată bine, pare comod, nu am avut posibilitatea să-l încerc direct dar mi-a fost recomandat cu toată buna credință de o persoană de încredere care a avut cu el o experiență pozitivă :-)

În specificații avea două probleme peste care am trecut greu:
– baterie nestandard LI-ION. Cînd se termină, lucrurile pot deveni complicate (spre deosebire de moușii wireless cu baterii AA sau AAA).
– încărcătorul care nu e și receptor radio (receptorul e un stick USB separat). Încărcătorul se pune în priză, nu pe USB deci am nevoie de încă o priză ocupată, de alte fire doar pentru noul mouse.

Am trecut peste aceste două rețineri, exact ca atunci cînd am cumpărat iPod-ul Classic 160G, sperînd că în afară de inconvenientele astea voi avea cel mai bun mouse pentru office (sau în orice caz pe acolo).

Ce așteptam concret de la el:
– tracking perfect
– să fie perfect comod pentru mînă
– rotița să facă clickuri precis și plăcut la rotire (la Microsoft Laser 6000 se învîrtea liber)
– middle click (pe rotiță) să fie ușor de făcut (era un coșmar la Microsoft)
– să pot comuta rotița între rotire cu click-uri (click-to-click) și rotire liberă, inerțială (ăsta e lucrul care îl face special pe acest mouse dar puteam trăi fără asta).

L-am cumpărat online, a venit în condiții bune și repede, cutia, ambalarea, accesoriile, totul a ajuns în bune condiții. Am instalat ultimele drivere și am început să-l folosesc. Eram curios cum comută rotița între modul click-to-click și rotirea liberă, inerțială dar înainte de asta am verificat cum stă în mînă.

E destul de comod deși am cel puțin obiecție: rotița laterală (care nu e o rotiță decît aparent ci se poate doar împinge înspre în față sau înspre în spate, revenind apoi la poziția normală) e prea în față pentru mîna mea (poza de mai sus nu e făcută de mine deci se pare că și pentru mîna altora). Ținînd mouse-ul natural în mînă, degetul mare nu ajunge să poată acționa corect rotița laterala, trebuie să mă întind după ea, să reașez mouse-ul în mînă ca să ajung la ea bine. Nici degetul mic nu prea are pe ce să se așeze deși nu mă doare de la folosire îndelungată ca în cazul unor altor mauși mai incomozi.

Forma e bună, nu perfectă (puțin sub ce așteptam). Aspectul e plăcut, SF dar asta nu e o problemă. Are buton de oprire pornire (dacă nu e folosit timp îndelungat poate fi oprit ca să nu se golească inutil acumulatorul). Există pe mouse un indicator cu LED-uri pentru nivelul de încărcare al bateriei. LED-urile se aprind cînd mouse-ul este mișcat (dar nu continuu ca să nu consume inutil din baterie). Are 4 segmente, asemănător cu indicatoare de la telefonul mobil. Cînd bateria ajunge la nivel critic, din verde, ultimul LED devine roșu. Se poate vedea și în timp ce se încarcă, aproximativ cît de încărcat e deja. Și driver-ul informează despre nivelul de încărcare al bateriei și avertizează cînd bateria se apropie de descărcare completă.

Încărcătorul arată și el bine mai ales cînd mouse-ul e pus la încărcat DAR…. poziția în care stă mouse-ul în încărcător nu e una bună, uneori pui mouse-ul la încărcat și dacă nu ești atent, el nu ajunge natural în poziția în care să atingă conectorii și nu se încarcă. Ăsta a fost primul minus ingineresc pe care l-am constatat. Poate poziția degetului mare față de rotița laterală e diferită la mine, alții or fi avind degetul mare mai lung. Designul încărcătorului și poziția în care trebuie așezat mouse-ul cu oarecare atenție pentru ca încărcarea să se desfășoare – ăsta nu e un minus subiectiv. Pur și simplu prima așezare la încărcat, în cel mai firesc mod, a fost ratată. Atunci am început să mă întreb dacă pe total mouse-ul o fi chiar ceea ce speram, dacă un lucru atît de simplu și evident nu le-a ieșit. Nici foarte stabil sau echilibrat nu e ansamblul încărcător + mouse în timpul încărcării dar poate a primat frumusețea designului.

Am încărcat mouse-ul  (după ce l-am reașezat ATENT în încărcator). A pornit imediat, driverele s-au instalat fără probleme.

Trackingul e ok, nimic chiar extraordinar, nu pot comenta deci cred că aici are notă bună.
Clickul pe butoane e și el plăcut și precis, rotița laterală – cînd ajung cu degetul mare la ea – se manevrează foarte plăcut. Am ajuns în fine și la rotița principală – cea pentru care pînă la urmă am cumpărat acest mouse. Aici lucrurile nu stau atît de bine cum speram. De fapt stau chiar prost. Au stat prost dar acceptabil la încept și aveau să degenereze urît în foarte scurt timp.

În modul de rotire liberă (inerțială), rotița (din aliaj greu), dacă îi dai un impuls se învîrte apoi liber destul de mult, secunde bune. Modul ăstae  foarte bun pentru derulat documente sau pagini web foarte lungi: îi dai un impuls și se duce singură repede în jos. Driverele permit setarea vitezei de scroll vertical în general sau per aplicație (de exemplu Word să deruleze vertical mai lent, Acrobat Reader mai rapid – la aceeași rotire a rotiței). Bună treabă dar ăsta e modul de lucru SECUNDAR pentru mine. Eu în general vreau ca rotița să facă click-uri cînd e învîrtită.

Implicit mouse-ul vine fara middle-click. E foarte nefericită ideea. Implicit click pe rotiță comuta între modurile de rotire liberă (inerțială) și click-to-click (precisă). Din drivere se poate seta să ai din nou middle-click normal și comutarea între modurile de rotire să se facă altfel: în funcție de aplicație (liber în browser web, click-to-click în Excel de exemplu) sau implicit click-to-click dar dacă rotești ceva mai mult, să treacă automat în modul liber pînă te oprești din derulare verticală (cînd revine la normal adică la click-uri). Toate bune, sînt destule setări în driver pentru toate aspectele normale de exploatare.

Click-urile rotiței în modul click-to-click sînt cam slabe, cam greu perceptibile și nu dau senzația de precizie. Alt minus subiectiv, poți trăi și te poți obișnui și cu asta. Comutarea între moduri e destul de flexibilă (nu am găsit ceva ce aș face și nu poate fi setat în driver) deși se aude un sunet care nu sugerează un mecanism de încredere la comutare.

Altă problema cu rotița: click pe rotiță (middle click) mi se pare nesatisfăcător. Nu primeste nota de trecere. Dacă aș fi avut mouse-ul în mînă înainte de a-l cumpăram, doar pentru asta NU L-AȘ FI CUMPĂRAT. E greu de apăsat (totuși nu atît de greu ca Microsoft Laser 6000), e imprecis, se mișcă în toate direcțiile, nu direct în jos. Încă e OK DAR, ai ajuns cu el jos, simți că ai ajuns jos pentru că s-a oprit din apăsare (chiar și greu) dar nu apare click-ul. Mai insiști (nenatural pentru ce degetul îți spune că ești deja jos) și apare și click-ul, cu sunet înfundat, imprecis, incert, senzație de mecanică de pe vremea comunismului. Dezamăgire maximă.

Una peste alta rotița e un eșec: click-urile la rotire nu sînt precise și apăsate, rotița se apasă greu, imprecis, nu face click cînd simți că ajunge jos, insiști (deja enervat) și în mișcarea asta, unde totul e imprecis și dezacordat, middle click de multe ori se lasă și cu rotire involuntară a rotiței.

Pînă aici i-aș da nota 7:50 (deși speram conform prețului la mai mult). Clar NU L-AȘ FI RECOMANDAT.

Am început să-l folosesc și m-am înteles cu el. Merge bine pe masă sau pad, ne-am împrietenit deși rotița a fost o sursă de frustrare. Și încă nu și-a spus ultimul cuvînt!

După cîteva ore parcă totuși click-urile rotiței la derulări verticale erau prea slabe dar totuși perceptibile. După încă niște ore, clickurile rotiței abia se mai simțeau. După exact 24 de ore de la despachetare, rotița nu mai făcea niciun click, se învîrtea tot timpul liber deși cînd comuta în modul care ar fi trebuit să fie click-to-click, mai freca puțin. Deja îmi era clar că e defect. Am căutat puțin pe forum la Logitech, am văzut că nu sînt singur și că și altora li s-a întîmplat la cam 24 de ore de la cumpărare și mi-a fost clar că nu e problema mea singulară. Am avut de ales între a-l trimite înapoi la magazinul online pe banii mei sau a renunța la garanție și a încerca să-l repar singur. Am fost aventuros și am ales să îmi bag nasul.

Am căutat pe internet scheme și explicații despre cum funcționează, am găsit cîte ceva. Am vrut să-l desfac. Alt minus: șuruburile sînt sub tălpile pe care alunecă mouse-ul, tălpi care sînt lipite. Asta e ok la un mouse normal la care îi schimbi bateriile AA ușor dar nu la un mouse scump la care acumulatorul trebuie schimbat la service (și deci trebuie dezlipite/rupte tălpile și eventual lipte altele). Inginerii de la Logitech deja au de la mine cu greu abia nota 5. Dezamăgirea și frustrarea în punctul ăsta au fost deja maxime.

L-am desfăcut, am căutat să înteleg problema. Impresia despre interior: mecanică ieftină, piese în mișcare (unde e nevoie de precizie și fiabilitate) de plastic, vizibil prost manufacturate, turnate imprecis. JENANT: tot ce nu se vede și e mecanic e putred.

Am înțeles problema: o camă din plastic, aflată pe axul motorașului care comuta modurile de rotire, se deplasa treptat pe ax într-o poziție în care mecanismul nu mai funcționa corect. Cauza: manufactură de slabă calitate, cama de plastic ieftin, prost turnată, prost asamblată, nefixată corect. Nici proiectarea nici producția nu merită vre-o mențiune pentru calitate. Nu mă așteptam să văd ceva atît de prost produs de Logitech.

În final am rezolvat problema, cama e fixată cu rășină epoxidică pe axul motorașului în poziție corectă și fixă. Mouse-ul functionează ca la început, înainte de a-și pierde click-urile. Cu toate astea clickurile nu sînt precise (deși asta nu are legatătura cu defectul, pare să fie din design). Aș spune că reparația a fost dificilă și nu recomand altora să facă așa cum am făcut eu deși am avut norocul să rezolv complet problema fără să mai plătesc transporturi și să aștept dupa posibile răspunsuri de genul „mouse-ul nu este defect, funcționează normal” și să-l primesc cum l-am trimis.

Construcitv, mouse-ul a fost o mare dezamăgire. Cu frumoasa carcasa închisă poți crede că înăuntru e un ceas elvețian. De fapt e un penibil de prost proiectat și realizat ceas chinezesc frumos ambalat.

Ai zice că dacă mouse-ul a fost așa o dezamăgire, driverele or fi măcar ele bune, mai ales că sînt folosite la mai multe modele de mouse-uri Logitech.

Sînt probleme și cu driverele. Cea mai neplăcută e că își pierde aproape constant (totuși imprevizibil ca să adauge sare și piper) setările pentru viteza de scroll vertical, fie setarea generală fie setările per aplicație, cînd-cum. Cînd setarea s-a pierdut, viteza de derulare devine minimă astfel că un click al rotiței ajunge să corespundă unui sfert de linie derulată vertical în browser. FOARTE DERANJANT.

Driverele mai au particularități care sugerează că autorii lor nu sînt familiarizați cu sistemul de operare (Windows). De exemplu la selecția unei opțiuni dintr-un grup (radio-buttons), apare un dialog.

În Windows cel puțin nu se face așa ceva. În Windows faci click pe o opțiune de genul ăsta relaxat știind că o poți schimba imediat după fără să creeze efecte. La Logitech, click pe o astfel de opțiune își aruncă în ochi un dialog modal.


Concluzii:
Nu cumpărați Logitech MX Revolution. Chiar și fără defectul apărut la nici 24 de ore de la prima utilizare, calitatea constructivă și designul lasă mult de dorit pentru un produs cu un astfel de preț și cu așa pretenții. Aspectul ia ochii. Realizarea e sub standard. Dezamăgirea a fost la fel de mare pe cît au fost așteptările. Experiența corespunde cu cea de la cumpărarea iPod Classic 160G: ai vrut să cumperi ce e mai bun. Ai obținut un produs frumos despre care lumea zice că e bun și care se dovedește un dezastru.

Nota: 4:50 (dacă nu se defecta!)

Epilog: ca să fiu cinstit îl folosesc (pentru că Microsoft Laser 6000 a murit) și pentru că alternativa pe care o am la îndemînă e foarte incomodă mai ales pentru degetul mic. M-am obișnuit și cu rotița care comută modurile de scroll. De cumpărat nu l-aș cumpărat știind măcar jumatate din ce știu acum (și fără să știu de vreo defectare). După experiența asta cred că voi evita să mai cumpăr vreodata Logitech și dacă o voi face, va fi vorba de produsele cele mai ieftine unde să nu fie prea mare riscul.

7 thoughts on “logitech MX revolution – review”

 1. Nu e chiar asa rau Logitech. Eu am un mouse MX518 care merge bine de mai mult de doi ani. Am si o tastatura G15 pe care la doua zile dupa ce am cumparat-o am tras cu niste bere :P Am sunat la dinsii si mi-au trimis una noua imediat fara sa trebuiasca sa o trimit pe cea defecta inapoi. La fel cu un alt mouse Logitech la care i s-a stricat un buton. Mi-au spus doar sa sterg numarul serial de pe mouse-ul defect. Ca tot veni vorba de guzgani ar trebui sa-mi iau alt MX518 ca am inteles ca nu se mai produce.

  Cit despre drivere poate nu inteleg eu care e problema dar aia e optiunea sa asignezi alta tasta la butonul respectiv, nu e normal sa te intrebe ce tasta vrei sa asignezi? Nu vad cum altfel ar putea sa te intrebe ce tasta vrei.

 2. @Renton: nici la mine nu e primul Logitech. E primul de care sint profund nemultumit. De aia nu cred ca e ok sa le judeci in ansamblu. Mouse-ul vechi Logitech merge aproape bine (i se pare lui ca se misca fara sa fie cazul si daca il pun in locul nepotrivit pe masa si are impresia ca se misca fara motiv se termina bateria pina a doua zi dar altfel … merge).

  Despre driver: el nu trebuie sa ma intrebe nimic, ii spun eu ce vreau ;) Asta de inceput ca sa fie clar cine e sefu: eu sau el. In al doilea rind, driverul face ceva cind dau click pe un buton, atunci imi da un dialog in freza. Sau daca dau dublu click pe ceva. Cind dai click pe un radio button nu iti face decit in cel mai rau caz un preview sau ceva total inofensiv.

  Eu vad vreo 20 de feluri in care driverul poate afla ce vreau sa asignez fara sa imi afiseze un dialog modal la click pe un radio button (btw, daca ai mai vazut asa ceva in windows da-mi pls un exemplu :) Aia e o optiune si traditia spune ca atunci cind optezi trebuie sa te poti rezgindi de oricite ori, pina te hotarasti (fara sa risti sa se intimple lucruri inainte de sa dai click pe un apply de exemplu). E vorba pur si simplu de proasta crestere, iti da un pumn in freza cind nu te astepti si nu e cazul.

  Despre MX518: oricind o sa ramii fara el, magazinele aici gem de ele si nu le cumpara nimeni. E plin de ele si nu vad vreo sansa sa se termine stocurile altfel decit cu retur la furnizor. Poate de aia nici nu se mai produce ? :)

  Am uitat sa scriu in review ca eticheta de pe burta mouse-ului are un coltz care … flendura si freaca de mousepad. Ceva mai jenant nu am vazut nici la mouse-urile cu 10lei.

 3. Interesant cu stocurile de 518, aici preturile n-au scazut de mult. E scump pentru ca e mouse de gaming (are 1600dpi fata de 800 cit are Revolution). Poate din cauza pretului nu se cumpara. Majoritatea banuiesc ca preferea un mouse wireless pentru banii aia. Si nu se mai produce probabil din cauza ca a fost inlocuit de altceva, garantez eu ca nu e un mouse prost si nu sint genul de om care recomanda ceva numai pentru ca mi-am cumparat eu si acuma mi-e jena sa spun ca mi-am luat ceva prost.

 4. Eu nu inteleg goana asta dupa soareci scumpi. Pt ultimii 8 ani am folosit un MS Optical Mouse (probabil primul mouse optic a lu microsoft daca nu si de pe piata). Si acum l-as mai folosi dar s-a ros suprafata alunecatoare de pe burta si se cam freaca de masa. Mi-am cumparat mouse relativ ieftin cu laseri care aluneca foarte bine, are design mai modern dar la apasat butoane e mult in urma celui pe care l-am avut inainte. Numai ma enervez daca ma gindesc cit de greu se apasa rotitza.
  Eu recomand tuturor sa incerce mousii inainte sa-i cumpere. Am fost la magazin si i-am incercat pe toti ce-i aveau acolo expusi (in jur de 15) si nu mi-a placut niciunu.

 5. @Aburel: dentistii au nevoie de scule scumpe, la fel timplarii sau mecanicii auto. Noi avem norocul ca ne trebuie scule relativ ieftine si ne zgircim si la alea :-p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *