despre windows 8+

Windows_8_update_Dec_2012 Net Applications este firma care le-o măsoară tuturor celor din IT. E drept că niciodată nu se potrivesc cifrele cu cele are concurenței dar în mare se presupun a fi pe undeva pe lîngă realitate. Ultima măsurătoare le-au făcut-o celor de la Microsoft în legătură cu Windows 8. Cică la 2 luni de la lansarea pe piață, Windows 8 are online 1.6% din poporul răsfoitor (așa se face măsurătoarea, după cîți se dau pe net).Comparativ cu Windows 7 care la 2 luni de la apariție avea 6.2% din piață lucrurile stau RĂU. La fel de rău stă Windows 8 și comparat cu Vista care la 2 luni de la avort avea 2.2% din piață – surprinzător pentru cît de prost suport pentru drivere avea la start.Eu nu mă număr printre cei mulți care spun că Vista a fost o catastrofă, cred că a fost un pas necesar și disperat după un eșec (redenumit reset) în dezvoltarea Longhorn dar cota de piață nu e reflectată de opinia mea ci de a celor(lalți) mulți.Windows 8 stă mult mai prost ca adoptare decît Windows 7 și mai prost chiar decît Vista. Oare de ce?

Pe tabletă merge foarte frumos dar cine ar cumpăra o tabletă cu ARM care să nu ruleze NIMIC din tot ce înseamnă 20 și ceva de ani de Windows? Windows 8 RT sau cum e botezat în versiunea pentru ARM e în plus, nici nu m-aș deranja să consider că există. Dacă vrei breloace color îți poți lua ipad sau Android. Dacă vrei o tabletă care NU rulează aplicații Windows ai atîtea direcții “consacrate”. Chiar dacă tehnic vorbind sînt mai proaste, celor mulți nu le pasă cît de prost tehnic e un gadget – Android o dovedește clar.

Rămîne de luat în considere Windows 8 pentru procesoare compatibile x86/x64 adică tot ce însemna Windows în mod tradițional, 90+% din desktop și notebook.

 

De ce nu intră Windows 8 așa ușor ca  versiunile anterioare pe piață? De ce mai multe firme mari producătoare de calculatoare își exprimă public nemulțumirea și dau vina pe Windows 8 pentru insuccese prezente și viitoare? Există motive care țin de Windows 8 și motive care țin de versiunile anterioare.

 

  • Windows Vista a intrat pe o piață care își dorea cu disperare un Windows nou după ani de Windows XP, viruși și amînări. 2.2% despre care vorbeam au legătură cu momentul respectiv. 2.2% a fost inflamat de moment. Lumea era nerăbdătoare să schimbe Windows XP din cauză că deja trecuse prea multă vreme între versiuni și pentru că se promitea un OS mai sigur cu Vista după XP prins cu pantalonii puțin pe vine de atîta internet răuvoitor. Vista nu a cîștigat 2.2% la 2 luni de la lansare prin ce era ci prin ce nu era XP și din cauza întîrzîierii fără precedent.
  • Windows 7 a fost și mai avantajat de moment. După ce Vista s-a dovedit sub speranțe, după ce a devenit o modă să zici orice despre Vista cu condiția unică să fie ceva negativ, după ce pe internet orice opinie pozitivă sau măcar neutră despre Vista trebuia precedată de scuze din partea autorului, după atîția ani de la XP, Windows 7 trebuia să fie bun indiferent cît de bun era de fapt. Presa avea nevoie de o schimbare, moda și poporul cereau asta, lumea se plictisise de lucruri exclusiv negative despre Windows așa că era clar dinainte de apariție că Windows 7 va fi un succes la critică, altfel plictisul alunga și ultimii cititori. Întîmplător sau mai degrabă nu, Windows 7 a fost un produs destul de solid la momentul lansării. A avut toate motivele să fie așa. Vista a fost versiunea de sacrificiu în care s-au îndesat parțial necoapte o grămadă de noutăți. Windows 7 a avut timpul să așeze corect piesele, să rezolve, optimizeze, rafineze grămada de noutăți din Vista. Departe de mine gîndul ca Windows 7 a fost un sistem perfect. Așa cum cred că Vista a beneficiat de o imagine mai negativă decît merita din cauza modei, așa cred că Windows 7 a avut parte de o imagine mai pozitivă decît era îndreptățit din același motiv efemer: moda adică spiritul de turmă.

 

Și Vista și Windows 7 au venit în momente în care piața vroia versiunea următoare (rea sau bună) și avea nevoie de ea.

Windows 8 vine după un Windows 7 de care lumea și mai ales presa făcătoare de modă au fost în general mulțumite. E ceva mai greu să vinzi o versiune nouă cînd versiunea actuală e bună sau bine apreciată. Asta e cam singura scuză pe care o pot acorda pentru adoptarea slabă a Windows 8. De aici mai departe urmează catastrofa: Windows 8 în sine.

 

Sunt 100 și ceva de motive pentru care Windows 8 așa cum e acum e un produs ratat. Toate motivele țin de strategie, de oameni de vînzări, de foame terminală și exponențială de bani, de creștere, de MULT MULT MAI MULT. Problema lui Windows 8 nu e tehnică. Din punct de vedere tehnic Windows 8 stă excelent. Problema e MODERN UI (fost METRO) care a trebuit nu doar îmbinat cu desktopul tradițional ci aruncat cu forța în ochii omului, cu orice preț, prin orice mijloc, cît mai des, indiferent de nevoie, indiferent de preferință, în disprețul utilizatorului. Rezultatul mi se pare catastrofal din punct de vedere al unității, structurii, fluenței și ușurinței lucrului. Niciodată nu am văzut ceva mai schizofrenic. Niciodată din 1992 pînă azi nu am văzut o decizie mai evident și îngrozitor de stupidă la un software de la Microsoft și cred că la niciun alt software în general.

 

Ce-i lipsește lui Windows 8 ca să fie un sistem excelent? Foarte foarte puțin: o opțiune la instalare, accesibilă ulterior din Control Panel: Start in desktop mode care să activeze meniul clasic Start, să booteze Windows direct în desktop și să inactiveze colțurile ecranului, pe scurt NO-FUCKING-MODERN-UI-EX-METRO. Un singur checkbox care sunt sigur că e implementat și ascuns lipsește ca Windows 8 să fie lejer cel mai bun Windows lansat vreodată.

 

De ce nu avem Windows 8 așa cum sunt sigur că mulți chiar din cei care au lucrat la el l-ar fi dorit? Din cauza BANILOR. Apple și Google au dovedit cu magazinele lor de aplicații că modelul funcționează: poporul în mare majoritate pune botul la un sistem închis și controlat în care aplicațiile să fie vîndute și comisionul încasat de cine trebuie. Cum putea Microsoft rezista tentației să nu încaseze 30% din valoarea aplicațiilor Windows vîndute? Metro impune cumpărarea aplicațiilor din magazinul oficial Microsoft. În versiunea ARM (Windows 8 RT?) orice aplicație instalată a fost aprobată și taxată de Microsoft, exact ca în cazul Apple sau Google. În versiunea x86 despre care ziceam că e singura care contează, Microsoft nu a putut face asta brusc, nici dracu nu ar fi cumpărat un Windows 8 complet incompatibil înapoi. În schimb M$ au făcut TOT ce a fost omenește posibil ca utilizatorul să nu ajungă în desktop (clasic, necontrolat) și cu absolut fiecare ocazie imaginabilă să fie readus în METRO acolo unde totul e plătit la Microsoft. Omul nou trebuie pregătit pentru viitor chiar dacă încă nu înțelege cît de mult și-l dorește. E primul pas. Utilizatorul e violentat în fiecare minut cu Metro (care și tehnic vorbind e o creație ratată pe desktop și nu cred că e ușor corectabil ca design pentru desktop în iterații viitoare). Pentru comisionul încasat și controlul absolut al aplicațiilor “moderne”, merită sacrificiul să deranjezi cîțiva utilizatori. Turma știm sigur din studii științifice că poate fi dusă oriunde deci și spre Microsoft App Store. Azi Windows 8 renunță la ceva piață riscînd cu Metro să piardă utilizatori. Dacă științele despre studiul comportamentului turmelor mari fac previziuni corecte, Windows o să piardă un 10% acolo… Mare pagubă… Ce va cîștiga în schimb Micro$oft? Un viitor Windows controlat perfect, versiunea viitoare în care nu mai mișcă nimic neaprobat, necenzurat și netaxat. 10% mai puțini utilizatori în schimbul a 30% din tot ce mișcă în ecosistem și a controlului absolut. Un tîrg care merită fără nicio ezitare făcut de dragul Acționarului. Probabil în scurt timp doar ediția Enterprise care nu va fi accesibilă prostimii pe laptopurile din supermaketuri sau magazine online va rula aplicații non-metro. Asta din cauză că în mediul enterprise nu poți impune mizeria, firmele mari au aplicații la care nu renunță de dragul profitului Microsoft.

 

Urît, murdar, mizerabil, departe de orice ideal al unei platforme deschise așa cum era PC-ul de la începuturi pînă la Windows 8. Mă întreb ce părere sinceră și privată are Bill Gates despre direcție. Cred că deși e acționar, paradoxal din cauză că are foarte multe acțiuni, precum Steve Wozniak, poate aprecia rahatul în care s-a transformat creația sa în perspectivă. Sper că regretă că a lăsat foamea să domine complet și terminal Micro$oftul. Respect maxim vizionarului Steve Jobs! Dacă el nu le-ar fi arătat cît de imbecil e utilizatorul mediu, PC-ul risca să rămînă o platformă deschisă.

 

Din păcate sunt sigur că Windows 8 și urmașii săi vor avea succes și PC-ul consumatorului va ajunge 100% controlat de Microsoft. Nicio aplicație netaxată și necenzurată nu va rula pe PC-ul omului de rînd și asta în relativ scurt timp. Nu cred că turma va avea ce e necesar pentru a transmite fomi$tilor de la Microsoft că dacă ar fi vrut cenzură s-ar dus deja la Apple. Așa cum văd lucrurile, PC va ajunge un fel de consolă de jocuri în care dacă vrei să instalezi ceva “neautorizat” (deci ilegal, nu?) va trebui să-ți duci laptopul la deblocat, să-i instaleze un chip, să taie niște trasee pe placa de bază cu un cutter ca să poți instala ce vrei. Sigur, fapta se va putea pedepsi cu pușcărie exact cum azi se poate pedepsi modificarea unui Playstation sau Xbox. SF? Cine și-ar fi imaginat acum 10 ani că la angajare ți s-ar putea cere parola de la e-mail (pe vremea aia nu se putea cere de angajator parola Facebook pentru că slavă domnului FB nu exista încă)? Cine și-ar fi imaginat acum 5 ani că în unele state din SUA va fi necesară o lege pentru ca angajatorii să nu își umilească angajații cerîndul-le parola de la Facebook? Mie și azi mi se pare SF dar eu sunt un retrograd ancorat în trecut. Pentru mine e viitor ceea ce pentru alții e prezent.

 

Ce rămîne? Oricît de slab, de infantil, de amatorist îmi pare Linux pe desktopul omului de rînd, pare să fie ultima speranță de libertate deși dacă mă uit la ultimul Ubuntu+Amazon=Love, nu prea cred că e mult de așteptat nici de la 1%OS.

 

Pînă atunci o soluție ușoară alternativă dar superficială și temporară: Classic Shell. Scoate gratis și open source orice urmă de murdărie Metro imediat. O scăpare din partea Micro$oft, sigur va fi “rezolvată” repede. Probabil după actualizarea listei de semnături, MS Security Essentials îmi va semnala Classic Shell ca pe un virus. Recomand călduros!

1 thought on “despre windows 8+”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *