Iar am mers cu mașina, iar cercetătorii britanici din domeniul medical nu-mi dau pace. Măcar dacă ascultam BBC era explicabil dar nu a fost cazul.
Azi am aflat despre cercetătorul reginei care a luat premiul Nobel pentru medicină în anul 2010. Dr. Robert G. Edwards a încasat premiul (să nu vorbim de cec – ar fi trivial) pentru cercetări în domeniul fertilizării in vitro. Nu vreau să bagatelizez dorința de a avea copii a familiilor care nu pot concepe altfel decît pe cale artificială, departe de mine gîndul.
Nu pot însă nici să nu observ că un astfel de premiu cu greutate este dat pentru cercetări într-un domeniul nici măcar marginal – practic nul – pentru omenire în ansamblu. Să fi rămas medicina fără probleme semnificative pentru rasa umană? Sau poate că britanicii ori norvegienii nu mai au cu ce? Nu le mai place să se înmulțească fără doctor? Să fie premiul Nobel un premiu rebusistic, care ține cont doar de frumusețea sterilă (scuzați) a problemei abordate, nu și de implicațiile în interesul general al umanității? S-a eradicat cumva HIV-SIDA sau malaria? Vindecăm cancerul fără probleme? Au încetat cercetările în domeniile dureroase pentru zeci si sute de milioane? Sau poate nu s-a obținut în 2010 niciun rezultat notabil în vreunul din acestea… Sau poate malaria nu ne interesează pentru că nu bîntuie lumea bogată, HIV e o enormă sursă de bani foarte murdari, de ce am cerceta pentru eradicarea lor? Poate omenirea se îndreaptă spre viitorul dintr-un roman de Asimov unde indivizilor le e scîrbă să se apropie unii de alții așa că fertilizarea savantului premiant va fi singura speranță a unei degenerate specii de a-și prelungi fără rost anesteziatul final? Peste 2-3 ani vom auzi de premiul Nobel pentru cercetări fundamentale în domeniul aplicării de gene false sau piercingului la bebeluși supraponderali (scuzați pleonasmul – orice bebeluș care are părinți responsabili azi e supraponderal).
Am scris premiu cu p mic pentru că dacă pînă acum toată treaba deși puternic influențată politic și de nimicnicii pseudoștiințifice, aveam totuși impresia că Nobelul era o instituție științifică (Einstein nu a primit premiul pentru teoria relativității ci pentru efectul fotoelectric parcă – din cauză că savanții nu au avut curajul să-și riște blazonul cu o teorie prea îndrăzneață). Azi, cu premii pentru cercetări de interes punctual de genul fertilizării in vitro, Nobelul pare un fel de olimpiadă la geografia județului.
Da, știu, sînt cinic. Ce pricep eu din toate astea… Știință nu e pentru oricine. Sper totuși să nu ajungem acolo încît fertilizarea in vitro și cercetările în cauză să devină semnificative pentru rasa umană.
Domnii care acorda premiul Nobel il acorda la ce vrea muschii lor. Nu trebuie sa fie ceva bun pentru multimi, trebuie sa fie ceva estetic pentru ochii lor.
Dar poate gresim si nu intelegem ca ei au viziune; poate se gindesc la popularea planetelor indeprtate unde primii oameni se vor naste din eprubetele mame. Mai stii?
Sigur că domnii pe banii lor pot da banii oricui și pentru orice. E dreptul lor așa cum e dreptul lor să cadă în penibil și irelevanță. Pentru asta s-a chinuit Nobel săracu să dea dinamită umanității? S-ar răsuci bietul în mormînt ;)