Ca o mulțime de alte postări, și cea de față pleacă de la o reclamă TV. Petrom a reușit performanța să aibă cîteva clipuri publicitare cu adevărat nesimțite și ele m-au inspirat să privesc puțin pînă la cauze și istorie.
De unde poate veni nesimțirea imperială prin care OMV ne patronează cu reclame despre cum aduc ei bunul simț peste România? Probabil de la contractul beton pe care îl au pe vreo 50 de ani pentru a extrage practic gratis petrol din subsolul României. În schimbul hidrocarburii destul de frumos aromate primite la preț de nimic, ei vin și ne arată (pe banii lor!) spoturi publicitare despre cum OMV-ul austriac ne civilizează (“pentru că România va crește prin bun simț”). Spotul este cu atît mai dureros de privit cu cît România are nevoie DISPERATĂ de bun simț, o resursă care dispare rapid și pe plan mondial. Sigur că bunul simț pe care-l invocă doar la televizor nu ne-ar excita destul de mult, doar sîntem români – avem valori mai concrete – așa că OMV s-a gîndit să “ne dea” (de fapt ei spun “investească”) peste un miliard de euro pe ani în România! Doar un miliard pentru că vremurile sînt grele și deh, ne e greu împreună. Mulțumim OMV! Adică din zecile de miliarde primite cadou anual, probabil un miliard îl “investesc” în vopseaua nouă de pe stațiile de benzină Petrom și în mesajele publicitare despre ce ne lipsește mai mult. Cine a zis că austriecii sînt zgîrciți?
Cred că unii ca mine s-au gîndit cînd s-a dat cadou petrolul României fostului imperiu reprezentat prin OMV că în final am ajuns să ne vindem țara (de fapt să o dăm cadou) unor europeni așa că am făcut un mare bine. Probabil paralele istorice mă îndemnau să cred că și dacă am da-o gratis austriecilor, nu ar putea fi decît mai bine comparativ cu a-i fi noi vaișiamarnicii proprietari. Mă gîndeam la norocul și privilegiul pe care l-a avut o parte de Românie că a fost “asuprită”, “dominată” și “suptă de sevă” de Maria Theresia care – vai – ne-a luat aurul Transilvaniei și a plecat cu el. Partea frumoasă (mai frumoasă decît aurul însuși) este că ne-a lăsat în schimb orașe, drumuri, canale (Bega – o chestiune cum vlahii din care mă trag nu văzuseră nici pe youtube-ul vremii), organizare și ceva civilizație. Păcat că nu am avut destul aur să le plătim serviciile decît pentru o parte din România și am rămas cu majoritatea teritoriului (respectiv populației) neupgradată.
Vremurile s-au schimbat și imperiul nu mai e nici el ce a fost. Maria Theresia e azi doar o statuie mare și neagră de supărare, prostimea a ajuns să umble nestingherită și să calce florile prin Schönbrunn și Belvedere (îi spune democrație dar e mai complicat decît pare), împărații restului de imperiu sînt OMV și Raifeissen, măreția imperială e azi kitsch și prost gust publicitar pe toate canalele.
Își mai amintește careva de contractul nefraudulos prin care România a vîndut Greciei firma Romtelecom? Da, e vorba de contractul care avea cîteva clauze secrete pentru care românii erau nedemni și nepregătiți să le afle dar destul de demni și de pregătiți cît să le plătească. Păi contractul ăla a fost floare la ureche pe lîngă OMV.
Maria Theresia ne-a luat aurul și ne-a dat ceva civilizație – cît a reușit sărmana să ne forțeze să primim pentru că nu sîntem deloc primitori cînd e vorba de năravuri bune. Un troc care cred că merită făcut. Grecii ne-au luat Romtelecom și măcar în schimb nu l-au falimentat, slava domnului din nou. Austriecii oemviști ne-au luat petrolul și ce ne dau în schimb? Nesimțire arogantă și multă poluare. Munciți dragi români să aveți bani să le-o cumpărați.
PS: cu totul întîmplător am invocat-o azi de Sfînta Mărie pe Maria Theresia. Cred că Timișorenii au unele motive să o mai invoce din cînd în cînd.
Daca nu stiati OMV este detinut in proportie de 20% de un fond din Abu Dhabi http://en.wikipedia.org/wiki/IPIC. Mai multe despre controversata achizitie PETROM si pe sit-ul meu favorit Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/OMV. Din 33000 lucratori, 28000 sunt la Petrom. http://de.wikipedia.org/wiki/OMV
‘Romania va creste prin bun simt si responsabilitate’
…aha, fix asa va creste.