Există o ură amestecată cu teamă mistică în cultura populară Linux legată de defragmentare. Ca și alcoolicul care nu e dependent de alcool sau fumătorul de 30 de ani care se poate lăsa oricînd de fumat dar nu vrea, așa fanul Linux mediu nu doar că nu are nevoie de defragmentare dar disprețuiește conceptul pentru că de cînd se dă el pe forumuri așa a văzut că se cuvine în perioada de asceză.
Că orice sistem de fișiere mai curînd sau mai tîrziu poate beneficia de pe urma unei defragmentări nu mă îndoiesc că pînă și o parte din fanii linux pot admite măcar teoretic. (De)fragmentarea nu a fost inventată de Micro$soft la urma urmelor deci poate nu e atît de odioasă cum ar părea dacă te adîncești în lecturi din textele dogmatice linuxești.
Nu vreau să discut despre “strategia” din nu știu care sistem de fișiere din Linux care “face imposibilă” fragmentarea. E interesant spre penibil să numești strategie aruncarea la întîmplare a datelor pe hard disc. Nici rezultatele practice comparate cu sisteme de fișiere odioase care “se fragmentează” nu stau să le caut acum.
Ca de obicei pă net, comoara nu stă în articolul propriuzis ci în comentariile postate de cititori la final.
Un comentariu care mi-a plăcut mult dar nu îl mai găsesc spre citare exactă spunea cam așa:
“Linux nu se fragmentează. Am instalat Ubuntu (nu-știu-care) de 6 luni și nu am avut nevoie pînă acum niciodată să defragmentez”.
Un alt comentariu semnificativ pentru studiul istoriei acestei religii:
There did used to be tools to perform defrag, but no-one ever really used them, and since they could trash the disk on power failure they were considered unsafe.
Existau deci și în Linux unelte de defragmentare în vremurile păgînismului. Noroc că nimeni nu le-a folosit vreodată pentru că altfel… ;-)
Își amintește vreun fan Micro$oft de (drivespace/doublespace+power failure)? Începeți să simțiți de unde vine teama spre ură și deci negarea transmise genetic peste vremuri?
Cu cit te-a platit Bill Gate$ ca sa incerci sa ne prostesti de cap?
Nici eu nu am observat sa fie nevoie de defrag la Linux mai ales ca nici nu am folosit vreodata.
Credeam ca religia asta a disparut de multa vreme. Inca mai exista adepti?
.. zise renton in timp ce facea defrag. Ti-e ciuda ca te obliga sa faci defrag, asta e
Încă un comentariu care m-a umplut de admirație la articolul din care am citat suna în traducere aproximativă cam așa:
imaginați-vă că umpleți un harddisc cu mp3-uri după care ștergeți cîteva la întîmplare cît să faceți loc de un film și copiați în spațiul eliberat de mp3-uri un mkv. cum ar putea linux să nu fragmenteze filmul?
Mi-a plăcut puțin pentru că era corect și mult pentru că era clar adresa audienței. Cum ar putea să nu înțeleagă orice leecher așa o treabă simplă cînd i se explică pă bază de mp3 și mkv? Jos pălăria pentru comentator, are stofă de (re)educator.
@Tudor: haha adevarul e ca m-ai prins. Dupa ce-am citit articolul mi-am amintit ca n-am mai facut defrag de ani de zile :) Imediat m-am dus la hdd properties sa vad care-i treaba. Aparent in zilele noastre Windows are pre-programat defrag la oarecare intervale de timp.