nVidia se dă iar in stambă. De data asta se pare că ultimul driver – versiunea 196.75 (pe care am apucat să-l instalez pe media center) nu permite ventilatorului de pe placa video să se învîrtă la viteza necesară pentru a răci destul de bine placa. Efectele pot fi de la reducerea drastică a vitezei 3D (protecția care reduce în cazul fericit disiparea de căldură prin reducerea performanței) pînă la defectarea plăcii video prin supraîncălzire. Tradiția lor în ce privește defectarea prin supraîncălzire e lungă și bogată. O grămadă de laptopuri cu chip grafic din seria 8xxx au fost retrase de Asus, Dell, HP, Sony inclusiv Apple nu foarte demult. Distracția i-a costat pe nVidia atunci aproape 300 de milioane de dolari. Cu toate astea se pare că le-a plăcut mult din moment ce insistă. Obiceiurile proaste mor greu. Mie nu mi s-a ars nimic așa că despre altceva o să povestesc: despre cît sînt de bune driverele nVidia (da, din nou).
La recomandarea nVidia am downgradat driverele arzătoare (am pus versiunea mai veche, 196.21 recomandată de ei). Înainte de asta am notat totuși scorurile din Windows Experience Index (notele pe care le dă Windows pentru viteza diverselor componente din calculator, inclusiv placa video).
Cu driverul nou, ultimul – cel mai bun și mai rapid – atît de rapid că ardea placa video de sub el – aveam pe media center (un PC pe care nu mă joc), la capitolul grafică pentru jocuri, scorul 5.1 (nVidia ION).
Cu driverul din Windows (după ce am dezinstalat complet nVidia arzător) aveam scorul 5.3. După ce am instalat driverul recomandat de ei, cel ceva mai vechi, scorul a rămas 5.3. Așadar driverul cel mai nou nu numai că arde placa (eventual) dar și reduce semnificativ viteza. Încă nu am văzut un update de driver care sa modifice în sus sau în jos scorul dat de Windows pentru viteza plăcii deci diferența în jos introdusă de ultima versiune este mare dacă nicio actualizare de pînă acum (AMD sau nVidia) nu a reușit să clintească scorul măcar cu 0.1 (în sus că dacă l-ar clinti în jos ar putea să-și țină driverul pentru ei).
Calitatea la nVidia din ultimii ani lasă mult de dorit, atît hardware cît și software. Nu demult îmi amintesc că se dădeau cu tupeu chiar la Intel, zeflemindu-i cum că epoca CPU-urilor s-a terminat, că oamenii au destulă putere de calcul în CPU și că deci ar urma epoca GPU. Păcat că nVidia nu se adună să participe cu mai mult succes la epoca pe care o prooroceau – mi-e să nu treacă pe lîngă ei în timp ce ei schimbă chipurile grafice din laptopurile de anii trecuți sau downgradează driverele pe website.
Parca acum un an doi nVidia erau cei mai tari de pe piata placilor video dar mai nou ATI le da clasa
Inca o chestie de mentionat e cum scade viteza 2D (ceea ce cei mai multi utilizatori folosesc) la placile mai noi si scumpe in comparatie cu placile vechi
Hai mă, cine mai folosește azi 2D? Pînă și avatarele sînt 3D!