Driver video nVidia: 131 de mega.
Driver nVidia pentru placă de rețea: 30 și ceva de mega. Ăsta chiar nu are scuză, un driver de placă de rețea se poate scoate la zeci sau sute de kilo!
Cuiva pe undeva i-a dispărut simțul realității. Nu e problemă că downloadez atîta gunoi (că nu poate fi cod util de 30 de mega acolo) dar nu îmi vine deloc să cumpăr o placă de rețea sau de bază care să presupună încărcarea în RAM a zeci de mega de driver numai pentru rețea. În zeci de mega de ce o fi acolo sînt șanse mari să fie multe buguri, mult mai multe comparativ cu cîte ar fi într-un driver de 600kB de la concurență. Driverele astea au prostul obicei că rulează în kernel unde bugurile au efecte foarte nefericite. Aș prefera o placă (video sau de rețea) cu drivere mai mici.
Microsoft ne spunea că în Windows Vista în 2007, din toate blue screen of death, 28.8% sînt cauzate de nVidia și doar 9.3% de ATI. Aici nu e doar problema competenței programatorilor. Oricît de competent ești, cînd ai de întreținut un volum triplu de cod vei avea mai multe buguri. Azi driverul video la zi de la AMD (ATI), Catalyst, are 49MB.
Faceți raportul numărului de crashuri din imagine și raportul dimensiunii driverelor. Ceva ceva corelație tot este:
Dimensiune driver video nVidia / AMD = 2,67
Numar crashuri nVidia / AMD = 3,09
Sau poate problema e de pură competență totuși. Niște programatori competenți de la AMD au reușit (tocmai pentru că sînt buni profesional) să reducă volumul de cod deci numărul de buguri. Nu e vorba aici de competența celor care scriu cod ci de competența celor care țin frîiele proiectelor.