windows 8

A apărut ieri Windows 8 ConsumerPreview (să zicem beta cum spuneau strămoșii noștri). La 20 de minute după ce a fost anunțat oficial era downloadat, la înca 8 minute era scris pe dvd, după 25 de minute Acer Iconia W500 boota în noul sistem de operare și funcționa perfect cu toate driverele recunoscute, conectat la internet, 100% fluid, fără lag.

Diferența față de Android? Android 4 e oficial finalizat de vreo 2-3 luni? 95% din cei cu telefoane sau tableturi Android nu au nicio speranță să-l instaleze pe actualele dispozitive vreodată. Scriu asta cu o suferință sinceră în pix, ca un posesor de tablet Archos 101 cu Android. Pentru 5% ceilalți există în general promisiuni. Eu cu al meu Galaxy S2 sper ca Samsung să fie mai corecți decît pînă acum și să îl facă disponibil tuturor, nu doar celor din anumite țări și cu anumiți operatori. Azi am antepenultima versiune, una mai nouă nu pot obține cinstit sau oficial pentru că sunt la discreția cuiva care nu dă nici 2 bani pe mine, mi-a vîndut deja telefonul deci o actualizare a sistemului de operare “open source” / “free” nu le mai aduce nimic așa că valea! Ah, era să uit – și dacă voi primi cumva de milă Androidul 4, tot cu lag va fi, e parte din fermecătoarea sa personalitate gratuită.

Revenind la Windows 8, ca să-l instalez nu a trebuit să aștept după Acer, nu a trebuit să-mi cumpăr un calculator nou, fără să depind de operator, țară, hackeri, a mers perfect, rapid, cursiv, aș zice LIBER – paradoxal avînd în vedere că e un sistem de operare proprietar. Atunci cînd dai bani pe ceva poți avea și pretenții.

Nu intru în detalii de conținut, dacă îmi plac sau nu culorile (în general îmi plac), dacă îmi place grafica (da, îmi place, e cu stil și perfect lizibilă și curată), dacă îmi plac animațiile (da, îmi plac, merg perfect cursiv), dacă Metro e potrivit pentru degete (da, este), dacă performanța e rezonabilă (da, e mai bună decît cea din Windows 7) etc etc. Ce am vrut să spun cu postul ăsta este nu cît de bun este noul Windows, la asta mai am încă de săpat deși surpriza inițială a fost una foarte plăcută.

În 2012 norma în industrie e Android cu care ești la mila lui Samsung+Vodafone+Google+toate neamurile lor, cu care poți în cel mai fericit caz să speri la o singură versiune următoare la luni bune după apariția ei pe piață și probabil la nicio altă revizie sau bugfix (cine își imaginează că Galaxy S2 va primi măcar un Android v4.0.1 e naiv chiar de ar fi să fie o actualizare de securitate). În 2012 la o oră după ce domnul de la Microsoft a zis “a apărut Windows 8 Consumer Preview, luați d-aici”, îi aveam deja pe notebook rulînd în condiții tehnice perfecte. Același lucru îl poate face oricine cu un calculator să zicem mai nou de 5 ani.

Cu toate astea, cine vrea tablet cu Android, în ciuda esteticii și a bunului simț, pentru că e “gratis” sau “open source” este eroul meu personal. Cu puțină concurență pentru care nu pot decît să le mulțumesc celor de la Google, Windows este acum ceva mult mai bun. Dragi fani Android, strîngeți din dinți și insistați pentru că faceți un mare bine lumii, fără voi sigur Windows 8 nu era ce este acum. Mulțumiri sincere! mrx.

1 thought on “windows 8”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *