eleganță vocabulară

(Nu a fost ușor să mă exprim atît de ales în titlu dar tema mi-a impus-o)

Există cîteva semne după care îți poți da seama imediat că personajul de la televizor este unul de substanță, cu școală și pretenții de la persoana proprie. Domnii de meserie, care apar în fiecare zi în casele abonaților, au alcătuit un cod de exprimare prin care informează în trecere telespectatorii despre nivelul intelectual și cultural ridicat la care se află respectiv găsesc.

Unul dintre semnele distinctive prin care se subliniază că vorbitorul a terminat liceul (nu se spune și cu ce medie totuși) este folosirea adverbului “undeva” în sens temporal.

Exemple de utilizare:

  • undeva spre sfîrșitul săptămînii (de preferință viitoare).
  • undeva către ora 3 (aici “către” ne poate face o secundă să sperăm).
  • undeva – cîndva (nu – scuze, ăsta e semn clar de doctorat în litere).

În cazul în care vorbitoarea simte că audiența nu a reacționat la folosirea în scopul specificat a părții de vorbire mai sus menționate, aceasta poate asezona curgerea lipsei de idei cu o scurtă pauză semnificativă (echivalentul vorbit al virgulei cuminți de cenaclu), pe durata cărei pauze va efectua un gest aparent firesc de aranjare a unei șuvițe rebele și imaginare de păr care ar putea sta în calea transmiterii importantei informații din CV-ul personal.

În același context aș remarca și folosirea exclusivă a termenului “locație” cînd e vorba de a desemna un loc, folosit mai ales în lumea canto-ului (nu neapărat bel -). “Locație” poate fi orice loc (slavă domnului că nu e folosit și ăsta în sens temporal!), de la locul alăturat pe canapeaua din studio, trecînd peste plajele însorite din Grecia (unde se înregistrează unele videoclipuri ieftine deci acolo e pe bună dreptate LOCAȚIE), pînă la planete îndepărtate ale altor sisteme solare. De obicei termenul “locație” denotă absolvirea unui liceu de arte (sau a clasei de canto de la școala populară de artă din localitatea de domiciliu cu o importantă profesoară “autoctonă”).

7 thoughts on “eleganță vocabulară”

  1. protestez!
    Mie imi place undeva cu sens temporal; ce nu pricep oamenii astia este ca atunci cind faci o figura de stil, nu trebuie sa „abuzesti” de ea pina la siluire:) imi aduc aminte de figura de stil: luceafaul poeziei romanesti; a ajuns ceva de risul curcilor acum.

    „locatie” ma zgirie atit de tare, ca nu stiu cum sa nu clocotesc de indignare:)) in limba romana, singurul sens de loc este ala de localizare a navelor. dar cred ca in curind, doom 3 va reglementa si problema asta… ca sa ne dam dupa valul de folosinta.

    1. Cred ca si eu sint ok cu undeva in sens temporal cind am in fata un grafic si am pe axa 0x timpul. In afara de asta, cindva are sens temporal, sigur daca nu vrem sa dovedim si noi ce vor sa devedeasca elenele udre si prietenele iei.

  2. dar „in jurul orei 3” cum ar fi? e tot spatiu-temporal.

    @R: mie imi place sa abuzez din cind in cind dar nu as vrea sa merg pina la siluire din motive evidente. Ce crezi ca ar trebui sa fac?

  3. @ Aburel, indirect: „in jurul orelor trei” suna bine, dar „catre” sugereaza ca e vorba de „putin inainte de” si exclude „eventual dupe”; asa putem spune si „in cuibar rotind de 3” (asta era pentru mrx, dar facem o iNdentificare aburel~mrx pentru un comentariu)

    @Aburel, direct: din pacate nu te pot ajuta cu un panaceu, ramine sa discutam de la caz la caz;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *