vs.net 2010 afară din cutie

Tocmai am dezinstalat Visual Studio .NET 2008. Despărțirea a fost pe același ton ca și experiența de pînă acum, cu sudălmi și foarte multe clickuri. VS.NET 2008 nu se dezinstalează complet, mai lasă vreo 15 pachețele, poate ai nevoie de ele. Le-a pus fără să întrebe dar nici la plecare nu le ia cu el, nici măcar nu îți oferă șansa să optezi pentru dezinstalarea lor. Dezinstalează-le cu mîna dacă nu le vrei (și dacă ești absolut sigur că nu ai vreun alt program instalat cu dependențele astea). Am făcut-o cu multă satisfacție. Nici măcar de Visual Basic 4 nu m-am despărțit mai fericit (VB4 a fost cea mai ratată încarnare de VB din epoca pre .NET).

După ce m-am văzut eliberat de plagă am făcut pasul spre următorul cincinal-în-trei-ani:

Visual Studio .NET 2010. URA!

Îmi amintesc că într-un interviu un manager al produsului, nu mai știu exact care pentru ca sînt mai mulți manageri decît dezvoltatori acolo (după fiecare dimensiune imaginabilă de interpretare a lucrurilor există cel puțin un manager și un manager care să-l managerieze), spunea că la instalarea VS.NET 2008 au fost prea puține opțiuni, că următoarea versiune ar putea fi mai granulară, așa încît să ofere posibilitatea (sau mai bine zis șansa) să nu instalezi toate prostiile de pe fața Pămîntului dacă nu ai nevoie de ele. Ei bine, nu s-a schimbat nimic, și în versiunea 2010 trebuie să instalezi toate prostiile de pe fața Pămîntului, chiar dacă nu ai nevoie de ele.

Cîteva exemple pentru mine care nu lucrez cu SQL Server:

  • Microsoft SQL Server 2008 R2 Data-Tier Application Framework
  • Microsoft SQL Server 2008 R2 Data-Tier Application Project
  • Microsoft SQL Server 2008 R2 Data-Tier Management Objects
  • Microsoft SQL Server 2008 R2 Transact-SQL Language Service
  • Microsoft SQL Server Compact 3.5 SP2 ENU
  • Microsoft SQL Server Database Publishing Wizard 1.4
  • Microsoft SQL Server System CLR Types.

De ce ar trebui cineva care nu lucrează cu SQL Server să fie forțat să găzduiască toate lucrurile astea pe calculator lui? O fi lista de la Add/Remove Programs (sau cum i-o zice în Windows 7) noul spațiu publicitar gratuit găsit de vreun geniu de la vînzări?

Astea sînt fițe sau poate probleme strategice (extremele se pot ușor confunda) așa că trecem mai departe.

Totul a decurs bine pînă la final cînd am fost întîmpinat de felicitările cuvenite unui învingător:

Finish

Am fost plăcut impresionat de viteza SSD-ului dar parcă ceva-ceva îmi spunea că treaba a mers puțin prea repede. Am ignorat intuiția și am dat click-ul victorios pe Finish.

Imediat după mi-am dat seama că gestul a fost pripit. Ceva-ul ce simțeam că lipsește era documentația. Parcă nu am văzut nimic legat de asta în timpul instalării… OK, reluăm procesul.

Am reinstalat fără să schimb nimic la opțiuni, lucru la care cei care au făcut installerul au fost semivigilenți: nu m-au lăsat să adaug sau să șterg opțiuni fără să schimb ceva, a trebuit să bifez și apoi să debifez o opțiune ca să activez butonul NEXT. Ce ghicitoare complicată, oare pentru ce au pus-o în drum?

Iar nu am văzut nimic legat de documentație așa că m-am resemnat: probabil documentația vine separat? Sau nu e gata? M-am consolat amintindu-mi că nici documentația de la versiunile 2005 sau 2008 nu au terminat-o nici pînă în ziua de azi așa că de ce atîta grabă? Oricum documentația e pentru începători, în secolul ăsta codul se scrie singur, cu intelisense. De acum se va și depana singur, cu intelitrace.

A mai măcinat el ce a măcinat și apare iar dialogul de felicitare. La vremea asta deja eram împăcat cu ideea că voi folosi doar documentația online, asta e.

Dar stai, data trecută nu am citit TOT textul care mă informa despre izbîndă. Dacă am cîștigat cumva o excursie la Redmond sau oriunde altundeva pe glob pe banii mei? Trebuia să verific. Știam că în produsele Microsoft există și mesaje cu subtext. Ia să vedem ce scrie…

La-la-la security, la-la-la-la readme, la-la installation log, la-la-la tool box. Neinteresant.

Stai că mai e ceva mai jos. Dau click pe scrollbar-ul vertical și… ce credeți că era pitit acolo jos-jos de tot, complet ferit de privirea neatentă a programatorului superficial ce sînt?

Daa… Uite oul de paști bine ascuns – Install Documentation:

Finish2

Se putea mai prost de atît? Nu am idee. Oricum la experiența “out of the box” se uită doar fanii Apple. Adevărații specialiști își fac sudo cu cuțitul neascuțit direct în linia de comandă, nu le pasă de mofturi d-astea.

Nu vreau să stric impresia despre Visual Studio .NET 2010 care pare să fie cea mai bună versiune de Visual Studio de mulți ani încoace. Vom vedea, probabil avem trei ani de stat împreună. Să sperăm că vor fi mai buni decît cei trei tocmai încheiați.

4 thoughts on “vs.net 2010 afară din cutie”

  1. Bunul simt le-ar impune sa aibe cel putin un checkbox pentru fiecare lucru pe care il poti dezinstala mai apoi din control panel. Cu toate ca am bifat vre-o 5 optiuni la instalare mi-a instalat vre-o 10 lucruri diferite.

    1. De cîte din ele ai nevoie? Eu am dezinstalat exact 10 chestiuni, 7 despre SQL Server, unu legat de Office si … nici nu mai stiu restul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *