programatorul și administratoru’

Stau de vorba azi cu un prieten. Lucrează pentru o Organizație Mare. Mi-ar fi jenă să-i scriu numele în contextul ăsta (oricum nu aș face-o nici în context mai fericit). Se plînge că i se tîrăște calculatorul. Lucrează cu VS.NET 2008 pe un Athlon 3200 cu un harddisc de 80G (mă gîndesc cam cît o fi de rapid…) cu ceva șerpointuri și 75% din jumătatea de core ce o are în carcasă se ocupă de antivirusul McAfee care îi scanează riguros fiecare fișier pe măsură ce se naște (și de fiecare dată după!), ca să nu-și compileze bietul om cumva involuntar vreun virus polimorf  (pentru că trebuie să spun, am fost informat tot de el, McAfee scaneaza și după virușii necunoscuți – am văzut și screenshot! – nu am aflat dacă îi găsește dar de căutat îi caută). Nu e destul că are un procesor ca vai și amar de lent (chiar așa, cîți ani o fi avînd?), că VS.NET 2008 e un monstru de ineficiență pre versuri algoritmizată – i-a mai trebuit și McAfee-ul cu singurul scop posibil să-i terfelească orice șansă ca măcar cache-ul sau RAM-ul să-l mai ajute. Dintr-o dată cu așa o mașină omul are probleme neașteptate: nu-și organizează codul după cine știe ce nevoi sau rațiuni arhitecturale înalte ci după cum duce trotineta aia de calculator VS.NET-ul. Dacă e prea mare clasa, nu mai poți tasta destul de repede că nu se regăsește editorul din cauza introspecțiilor excesive. Dacă ai prea multe fișiere mici, harddiscul din secolul trecut ajutat și de antivirus, compensează orice ai obținut ca viteză pentru că l-ai fraierit pe VS.NET.

Îl sfătuiesc: plînge-te, fă ceva, nu se poate ce ai tu acolo. Pe un calculator aproape la fel de slab își citește taică-meu – pensionar – ziarele în fiecare seară. Nu se poate să nu facă Organizația ceva…

Îmi amintește un episod trecut despre cum a dezactivat el odată, orbit de disperare, antivirusul ăsta mizerabil și cum i-a apărut pe loc un administrator feroce în prag, certîndu-l foarte. Deci omul nu are doar malware McAfee, mai are și un softic-monitor care veghează cînd malwarele a fost oprit și cere intervenția umană. Genial. Deci are și avantaje să lucrezi la așa Organizație! Cineva se ocupă PERSONAL de tine.

Cum îmi povestește el de administratoru’ cel rău și puțin la minte, o ceață mi se așează peste livezile gîndirii (tocmai mîncasem și îmi era puțin somn dar nu cred că are legatură) și deodată…

…parcă-l văd în fața mea pe Eminescu, poetul-nepereche (o fi fost numit și poetul-cheie primară? că la cît e de nepereche ar fi un bun candidat), cu fruntea înnegurată de grele gînduri, cu masa plină de hîrtii pline de schițe, versuri și calcule cînd odată se trîntește ușa și apare din off bucătăreasa care îl prinde furioasă de chica de poet și-i îndeasă în gură cu putere o hîrtie plină de calcule, mototolită special în acest scop:

– EMINESCULE! ȚI-AM ZIS DE 100 DE ORI SĂ NU MAI FACI MIZERIE! TOATĂ ZIUA UMBLU DUPĂ TINE ȘI ADUN!! ARUNCĂ GUNOIU’ ĂSTA DE PE MASĂ CĂ N-AM UNDE SĂ PUN MÎNCAREA!

Și cum îi zicea ea toate astea, îi dădea mărunt peste degete cu rigla de calcul cu care artistul romantic tîrziu calculase parsecii pînă la Luceafăr și timpii dus întors ai razei, disperat că la ora 6 trebuia să comită în Subversion măcar interfața pentru strofa 32. Bucătăreasa a plecat furioasă. Poetul cu degetele vinete de la atîta calculator încasat își scoate ghemotocul de hîrtie din gură și îl îndreaptă cu grijă, curăță ascultător masa de hîrtii și așteaptă să plece la 4 bucătăreasa, să mai prindă măcar două ore de lucru (de-ar pleca măcar odată mai repede!).

Așa și noi: programatorul poate avea în cap te miri ce sisteme distribuite de fișiere tolerante la erori și cu load-balancing la scară planetară dar – cine îi taie lui macaroana? Cine îl ajută să revină în picaj pe Pâmînt tăindu-i aripile cu foarfeca de vie neascuțită? Administratorul, care în timp ce downloadează în secret pornoșaguri în cămăruța obscură de lîngă scări, veghează atent ca dușmanul inteligent și perfid din biroul mai mare și ceva mai luminos decît al lui, să nu zboare cumva prea sus. Deh, el are procesor quad-core așa că poate multitasking. Și nici nu are cine să-l întrebe de ce a oprit McAffe-ul. Sîc! Școală ți-a trebuit – fraiere…

8 thoughts on “programatorul și administratoru’”

  1. Ma simt nevoit sa subliniez puterea lui McAfee in contextul optiunii urmatoare:

    "Find unknown unwanted programs and trojans".

    Asta e un checkbox pe care il poti bifa sau nu, iar implementarea lui ma depaseste, sincer.
    Adica el in primul rand e capabil sa identifice niste programe necunoscute, dar mai mult de atat – din programele necunoscute de nimeni stie sa le identifice pe alea pe care nici nu le vreau! Daca as putea cumva sa ii spun sa mi le gaseasca doar pe cele necunoscute si pe care le vreau…

    McAfee in vecii vecilor, amin!

  2. Daca ai putea sa-i spui sa se opreasca (mai mult de 10 minute) – nu ti-ar mai trebui niciun tweak!

  3. Iata toate categoriile de programe nedorite listate la mine in McAfee sub "Unwanted Programs Policy":

    Spyware
    Adware
    Remote Administration Tools
    Dialers
    Key Loggers
    Password Crackers
    Jokes
    Other Potentially Unwanted Programs

    Nu mica mi-a fost mirarea cind am citit lista de mai sus dar cele care m-au intrigat cel mai mult au fost ultimele trei.

    Daca accept ca nu la lucru trebuie eu sa sparg parolele (Password Crackers) ma intreb de ce nu am voie sa glumesc (Jokes). Singura explicatie pe care o vad e ca asa un program serios nu poate sa accepte bascalia.
    In legatura cu optiunea "alte programe potential-nedorite" nu pot decit sa ma bucur ca viata mea o sa fie asa de pura si de neintinata si nici macar ceva potential-nedorit nu o sa mai vad n fata ochilor. Despre alea clar nedorite din pacate nu se face zicere asa ca inca mai am o teama mica.

  4. Treaba administratorului e sa aibe grija sa nu intre virusii in reteaua noastra draga. Si eu greu sa-l condamni ca e vigilent pentru ca daca intra un virus el trebuie sa-l scoata si trebuie sa si dea seama ca dice i-a intrat virusu in ograda. El are treaba lui si nu e interesul personal sa faca viata programatorilor cit mai usoara.
    Programatorii ar trebui sa se plinga in fiecare zi la sefii lor ca asa nu se mai poate.
    E cam obositoare politica asta de office dar na, daca vrei la firma mare, vrei si politica.

  5. Eu nu pe administratori ii condamn ci pe cei prea putini la minte care ii pun si ii pastreaza in pozitia de satrapi.

  6. Eu personal il inteleg pe admin ca am lucrat in domeniu. Da, de acord, antivirusii consuma resurse de nu misti. Dar in general isi fac treaba. Daca il lasi pe domnul programator sa ruleze fara AV, chit ca sint convins ca are destula minte in cap sa nu execute poza me_naked.exe te risti. Unde tragi linia? Pe cine lasi si pe cine nu lasi fara AV? E riscant si daca dai voie la cine nu trebuie ti se sparge tie (admin) in cap ca tu nu ai fost vigilent si iata sint virusi in retea. Pe de alta parte si Marea Organizatie ar pute investi in niste computere mai noi.

  7. @Renton: si eu o inteleg intr-un fel pe imaginara bucatareasa eminesciana. cine nu risca nu cistiga (la Organizatie ma refer).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *