Ați observat că o mulțime de mesaje publicitare sau politice încep cu o propoziție subiectivă? Este evident că, este cert că sau tot felul de variante, variațiuni sau combinațiuni… Nu doar gramatical treaba e o subiectivă – și semantic ceea ce urmează după “este evident că” e evident mai ales pentru mine și pentru camera mea de ecouri de pe Facebook. Ce e evident, firesc, notoriu, normal pentru mine nu e deloc adevăr, e impresie asumată ca atare dar e o capcană pentru cei mai puțin versați în limba română sau logică, a adevărul-graffiti de pe gardul proaspăt vopsit. “E evident” e cam la fel de adevărat ca și “e plăcut”. După “este evident că” urmează… o treabă complet arbitrară, după mintea, educația sau interesul scriitorului – adică subiectivă. Cineva de la tropice ar spune “este evident că azi va ploua”. Cineva religios va spune “este firesc că dumnezeu există”. Cineva care vinde cuțite ar spune “e evident că acest cuțit taie bine”. Cineva de treabă ar spune “este evident că marijuana este bună”. Cineva din PNL ar spune “este evident că Dragnea e infractor”. Ce bine că pentru Einstein nu a fost evident. Comunicările care încep cu afirmații subiective au o valoare de adevăr total incertă, mai bine zis suspectă. După cum ne spune logica elementară, falsul implică orice. Deci orice urmează după “evidența” inițială, oricât de măiastru ar fi construit, are valoare de adevăr nesemnificativă. Dați cu banul și măcar nu veți fi influențat de interesul comunicatorului să vă dea o țeapă. Demonstrațiile serioase nu se bazează pe evidențe sau notorietăți, nici măcar pe linkuri către Wikipedia, o altă sursă de evidențe notorii.
Exemplu: cum ar fi sunat demonstrația la teoria relativității dacă începea cu o evidență, oricare ar fi fost ea?
Contraexemplu: ați observat că în autobiografia romanțată a fostului procuror Lazăr Augustin nu se spune nimic despre bănuții făcuți de augusta sa familie prin vânzarea la piața de vechituri a bricegelor făcute de deținuții politic(i) de la Aiud? Este deci evident că Lazăr Augustin NU a făcut poliție politică, vreți și link? Iaca wikipedie.
Exemplu și contraexemplu: “este evident că în România există creștere economică (PSD) bazată exclusiv pe inflație și consum (PNL)”.
Contraexemplu și atât: “este evident că demonstranții gazați în Piața Universității în 10.08.2018 au fost pașnici (USR). Toți cei 3 din rândul 2-stânga care nu au dat cu pietre în jandarmi după ora 22 (PSD)”.
Oricând auziți mesaje care încep cu lucruri evidente, notorii, firești, banale ar trebui să vi se aprindă un beculeț: probabil urmează o încercare de fraudă, altfel de ce avea nevoie vorbitorul de o introducere bazată pe o propoziție subiectivă pe care să construiască o demonstrație fără valoare de adevăr?
Temă pentru acasă: urmăriți cel puțin 10 reclame diferite la medicamente.
Temă pentru olimpici: urmăriți 3 interviuri cu Băsescu și numărați “certitudinile” cu care încep afirmațiile. 10 ani de țeapă din cauza gramaticii lipsă la popor. Și mulți alți ani de țepe care vor urma din același motiv (salutări gramaticale generației tinere gen!). Cum ar spune redacția sport: gramatica se răzbună.
M-am cam intristat citind articolul. Nu mai e stilul la fel de jucaus si zeflemitor.
„Adevarul e” ca ai nevoie de multa energie ca sa stai pozitiv si optimist pe durata lunga.
Mie imi displac atitudinile ferme si precis si din cauza asta cam supar pe cei din jur cu indoielile si incertitudinile mele.
Ceva care incepe cu „este evident” are sanse foarte mici sa ma convinga ca nu e minciuna.
Am uitat de preferata prezidențială „nu este niciun secret că”.