cînd bunele intenții și competența ne depășesc

Introducere
Programatorii sînt animale destul de singuratice. Dacă nu e un om normal pe lîngă ei (și de obicei nu prea e), tind să-și construiasca imaginea lor proprie despre cum arată oamenii normali. Prin oameni normali aici vom înțelege oamenii neprogramatori.
Unii programatori sînt și competenți (tehnic, nu social), și bine intenționați dar lipsa oamenilor normali prin preajma le afectează rezultatele.

Fast forward….
Am instalat odată la un client o aplicație care avea nevoie de comunicație cu o aplicație DOS, ceva vechi și urît. Cam singura alternativă (nu de mine aleasă) a fost comunicație prin niște fișiere care trăiau puțin.
Aplicația mea genera fișierele după care trebuia invocată magia din DOS care își făcea treaba pe portul serial și la urmă trebuia făcut curat de fișierele temporare.
Am facut un BAT cu o mică incantație și i-am pus shortcut pe desktop să-i fie fetei la îndemînă. Și ca să-i fie tot fetei și mai simplu, am pus un ‘shortcut key’ așa încît să-i dea drumul ușor.
Totul s-a rezolvat rapid, a mers, am plecat fericit.

Fast forward 2 luni…
Sună telefonul. Fata.
– Te rog frumos, nu poți să vii pînă la noi? Nu mai merge casa de marcat.
– Cum așa, ce se întîmplă? (nu știu de ce speram la detalii edificatoare).
– Nu mai merge.
– OK, vin.
Am ajuns, i-am cerut să-mi arate exact ce nu merge (nu îmi mai aminteam detalii despre BAT-ul ăla sau combinații de taste). Mi-a aratat.
„…și acum apăs CTRL+ALT+M și nu se întîmplă nimic.”
Hmm…. Mi-am amintit. Nu pornește BAT-ul. Unde e shortcutul? Pe desktop. Nu e pe deskop…
– Mda, nu mai merge pentru că ai șters fișierul ăla de pe desktop….
– Nuuu… nu am șters nimicaa…
– Sigur l-ai șters pentru că nu mai e. Nu avea cum să dispară!
– Nuu, nu l-am șters. Serios. Nu aș fi făcut asta!
– Bine, nu ți-ai dat seama dar l-ai șters. Îți spun sigur (că doar eu sînt specialistu’) !
Fata a rămas cu durerea și îndoiala în suflet, eu m-am dus să-mi văd de viață.

Fast forward 2 luni… (deja se poate intui ce urmează)
Sună telefonu. Fata jenata, tristă și fără curaj:
– Te rog frumos, nu vii pînă la noi? Iar nu mai merge casa. Nu am șters absolut nimic!
– Mda…

Am mers, BAT-ul sigur nu mai era. Am început cu elan morala: „acuma nu o sa vin tot la două luni să-ți refac fișierele pe care le ștergi….”

două luni…
fișierele pe care le stergi…
destkop, 2 luni…
fișierele pe care le ștergi…
windows xp, desktop….
două luni adică 60 de zile?…

OH NU !!!

– Auzi, de cînd nu mai merge?
– De azi dimineață.
– Și nu ți-a aparut un mesaj ceva?
– Ba a apărut ceva în engleză. Am dat OK.
– Ah… mda, alta dată să ai grijă… am zis mai puțin hotărît decît la început.

Concluzii
Windows XP din exces de zel pentru a-l ajuta pe utilizatorul care are desktopul plin de icoane și nu le mai știe rîndul, vine cu un wizard care e activat implicit (bleah!) și care se oferă amabil să șteargă de pe desktop icoanele nefolosite în ultimele 60 de zile. Asta a fost imaginea programatorului alienat de la Microsoft despre cum ar putea să-l ajute pe omul normal cu desktopu’ plin de griji…

Ce s-a întîmplat cu fata din poveste e destul de ușor de înțeles de aici. Parțial cel puțin.
Wizardul dupa 2 luni a avut impresia că fata nu a folosit niciodată icoana (shortcut la BAT) și s-a oferit să-l șteargă. Fata, pusă în fața unui mesaj în limba engleza a răspuns ca întotdeauna cu OK sau YES. Shortcut-ul a dispărut și a trebuit să apar eu.
În toată povestea e implicat și un bug: programatorul alienat nu și-a dat seama că o icoana poate fi folosită și cu shortcut key, nu doar cu click așa că a considerat greșit că shortcut-ul la BAT nu era folosit în ultimele 60 de zile. El săracu era folosit de cîteva zeci de ori pe zi.

Asta se întîmplă cînd vrei să ajuți utilizatorul mai mult decît îți fierbe oala (la wizard ma refer sau mai exact la cei care l-au făcut și activat implicit). Dacă în ecuație mai introducem și bug-ul (eu nu i-aș zice bug ci lipsă de orizont, omu săracu nu avea în vedere că se poate și cu shortcut key deși lucra la UI la explorer…) rezultă povestea de mai sus.

Mai bine stai în banca ta decît să fii mai deștept decît poți duce (sau decît poate duce utilizatorul care vine după tine).

Final
Am dezactivat wizardu și am reținut problema ca fiind una perfidă. Fata de atunci nu mai răspunde cu OK sau YES la orice mesaj în engleză ci din contră, cu NO sau CANCEL… Aproape toată lumea e fericită.
Nici nu știu dacă în Vista / Windows 7 mai e wizardul ăla, sper că nu. La cît e de varză interfața legată de desktop și cam orice alte setări în Windows 7 oricum nu l-aș găsi așa că nici nu încerc să-l caut…

1 thought on “cînd bunele intenții și competența ne depășesc”

  1. Acum, pot sa spun si sa jur cu mana pe inima, ca demult nu mai dau OK sau Yes la ce imi arata calculatorul sau ce imi arata un anumit program instalat pe calculator. Eu in fericirea mea, am sters de multe ori si "drivare" si tot ce se poate sterege de pe un calculator si asta pentru ca sunt un om destul de social, deschis la orice este nou si de neinteles, ca engleza dintr-un anunt al unui program :)) asa ca ce sa zic: zica cei ce se pricep la astfel de treburi ca sunt incuiat … dar eu tot nu citesc acele texte, numai ca acum dau No sau Cancel :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *