E notoriu (atenție – urmează o propoziție subiectivă ar fi spus profesoara mea de limba română din școala generală) că în materie de telefoane mobile “inteligente” există practic doi jucători, restul neexistînd: Apple cu iOS și Google cu Android. E notoriu deci adevărat deci nu mai are rost să citiți în continuare.
StatCounter e o entitate (nu mă obosesc să caut detalii pentru că e notorie deci și ea deci) care se ocupă cu statisticile legate de web, cam singura pe care o văd citată cînd e vorba de piața browserelor sau a sistemelor de operare pe care utilizatorii le folosesc pentru a vizualiza pagini web (ce reducționist sună “vizualiza” în era web2.0 sau cît.0 o mai fi ajuns).
Băieții de la StatCounter sunt destul de deschiși și ne spun ce website-uri supraveghează pentru întocmirea statisticilor. E notoriu pentru cine e interesat (adică pentru aproape nimeni) că StatCounter reflectă preponderent website-uri americane deci obiceiurile de utilizare ale browserelor la poporul Americii.
Buuun… Deci StatCounter ne arată că mai degrabă la americani – adică pe planeta Pămînt după cum văd ei lucrurile – distribuția utilizării de telefoane mobile pentru vizualizat pagini de internet arată pe firme producătoare cam așa:
Linia albastră de sus, cîștigătorul lejer nu pe martie ci pe ultimul an e… stați să vedem în legenda din stînga… păi nu e Apple?… Cum, nici nu a fost vreodată?? Se pare că nu. Trebuie să fie o greșeală. Deci America, patria Întreprinzătorului-Dot-Com și a Roții-As-A-Service nu folosește mai ales iOS pentru web pe telefoanele mobile? Probabil datele StatCounter au fost alterate de hackerii Guvernului Chinez, altfel nu îmi pot explica aberația.
Să presupunem prin absurd pentru 2 minute că StatCounter ne spune adevărul așa cum îl înțeleg ei. Concluzia este că Nokia oferă instrumentul majoritar mobil pentru internet adică lumea se dă pe net mai ales în America, majoritar folosind smart-phone-uri Nokia. De ce smart? Pentru că nu te dai de obicei pe net cu telefoane cu lanternă și display LCD monocrom 128×64 pixeli. Și asta în țara unde Nokia are cea mai slabă reprezentare comparativ cu mărcile concurente.
Și eu care trăiam cu impresia notorie că Nokia e demult închisă pe bază de faliment binemeritat… Așa e cînd asculți doar glasul propagandei. Graficul de mai sus contrazice moda și cvasiunanimitatea emanațiilor “specialiștilor”, “futurologilor”, “știriștilor” internetului. Deja e de bun simț că Nokia e moartă deci graficul contrazice – ATENȚIE! – chiar bunul simț. Cred că îl voi șterge…
Pînă să văd graficul ăsta, cîntam și eu prohodul aproape prenatal pentru Windows Phone. E clar că nu mai are cum, Android e mult prea ordinar (puteam spune și mediocru dar nu am vrut) ca să nu pătrundă adînc în rîndul maselor, iOS e mult prea perfect ca să fie scos din buzunarele elitelor care au ceva de arătat. Unde să mai fie loc de o a treia opțiune? Cine în ziua de azi nu e nici popor nici elită? Nimeni…
Nokia cred că nu și-a spus ultimul cuvînt, din contră, sînt abia pe punctul să înceapă un nou capitol. Au loc, au cu cine, acum au și cu ce, să vedem – să vedem – să vedem – să vedem – cio să ia-ha-să.
1. clipul final e de mare exceptie
2. graficele sint in versiune beta … sigur in versiunea finala o sa fie reparate
La punctul 1 sînt de acord pentru că întotdeauna proiectele mele au fost de foarte mare sinteză și de fiecare dată am încercat să o transgresez cu foarte mare succes și uite ce bine mi-a reușit din nou.