Demult, în preistorie, strămoșii omului modern nu aveau telefoane mobile, nici măcar prepay! Mă întreb cum a fost posibilă existența omenirii atîta vreme fără GSM sau HSDPA. De unde au avut ei apă potabilă fără clor, roșii și cartofi fără chimicale, carne de căprioară fără hormoni, ulei de gătit (nu de transformator!) fără dioxină, biscuiți cu cremă de cacao dar fără E-uri, benzină ieftină și BMW fără scaune ventilate. Ce indivizi puternici trebuie să fi avut Sparta să nu moară ei toți încă din fașă din lipsă de CPN, PIN,PUK, IMEI, IMSI, CUI, IBAN, NFC, mess, skype, viber, cont de facebook reținut în avans de bunici dinainte de căsătoria părinților, cu alte cuvinte fără toate binefacerile civilizației. Ce viață grea și searbădă trebuie să fi trăit – nici nu vreau să mă gîndesc. Pff…
Slavă domnului toate astea sînt demult istorie. Azi avem Telefon Mobil care le întrupează înzecit la purtător pe toate. Azi omul modern face duș străbătut de o tensiune creatoare: am uitat în cameră telefonul mobil, dacă sună ce mă fac, iar ud tot prin casă și poate închide pînă ajung… Azi omul civilizat oprește coada la casă la supermarket pentru că îi sună “celularul”, asta dacă nu cumva casiera deja vorbește ea la telefon că doar după 6 are minute incluse cu Rodica, prietena lui Cosmin. Azi nu poți merge două stații cu tramvaiul fără să fii agresat de urlete, țipete, fluierături, huiduieli, rîgîieli sau alte sunete sintetice, naturale sau de origine bio numite “ringtonuri”. Azi nu poți merge cu trenul fără să fii martor involuntar la toate contractele, licitațiile, ordinele de plată, aprovizionările, rezervările și bîrfele din firmele colegilor de compartiment, 8 ore la rînd, non stop Timișoara – București. Azi sîntem deja civilizați – avem mobil și asta nu se poate ascunde, nu se poate omite, nu se poate neglija. Azi telefonul mobil este pentru omul modern precum insulina pentru diabetic și bicicleta pentru pește: dacă ieși din casă la plimbare cu cățelul 15 minute și ai uitat telefonul începi să transpiri, îți tremură mîna, ai frisoane și iuțești pasul pentru că e posibil ca telefonul uitat acasă să fii sunat exact atunci.
Mai demult oamenii puteau lucra bine și fără telefon mobil sau poate chiar din cauză că nu-l aveau. Poate atunci lucrul bine făcut era legat și de faptul că oamenii se puteau concentra la ce au de făcut fără ca din 5 în 10 minute să le sune telefonul și o discuție aiurea să îi scoată complet din context.
Pe vremuri oamenii puteau sta pe WC fără sentimente de vinovăție că nu pot răspunde la telefonul mobil care sună necruțător exact atunci. Omul modern este sclavul telefonului mobil pentru că semenii săi, la fel de moderni, se așteaptă de la el să le fie la dispoziție pe mobil în orice moment: fie ploaie, fie vînt, fie intersecție, frizerie, plajă, duș, wc, spital, magazin, înmormîntare sau nu, dacă nu răspunzi riști ca la prima discuție cu cel al cărui telefon l-ai ratat să fii bătut pe obraz: “mda, te-am sunat și ieri dar nu mi-ai răspuns…” cu urmarea: “scuze, eram în trafic”, asta incluzînd și situații de natură fiziologică pentru care strămoșii noștri netehnologizați nu erau de obicei obligați să se scuze.
Omul și mai modern a ajuns, precum militarii de profesie, să anunțe potențialilor apelanți o eventuală lipsă la apel: “vezi că diseară mă duc la teatru și de aia nu o să-ți răspund la telefon”.
Și dacă totuși nu e nici la baie nici la teatru nici la plajă sau mai știu eu în ce situație incompatibilă cu telefonia mobilă, atunci cînd răspunde la “celular”, omul modern trebuie să fie în permanentă stare de alertă pentru fiecare apel la care răspunde poate începe cam brusc: “salut. unde ești?” la care tu dacă nu ești la fel de modern, încerci să eviți să răspunzi direct pentru că ție, om manierat și de modă veche, răspunsul firesc “da ce te privește?” ți se pare cam dă porc.
Motivul meu primordial pt care sun pe mobil e sa intreb „unde eshti?”
Depinde și pe cine :)
lumea si viata s-au schimbat foarte mult datorita GSM-ului. Daca te uiti la cifre Orange + Vodafone + Cosmote + altii probabil fac 3-5 miliarde euro pe an, mai mult decat orice alt fel de organizatii. As spune chiar ca operatorii GSM sunt institutii mai puternice decat multe altele cu care eram obisnuiti pana acum… Si nu stiu daca e bine. Poate ca ar trebui sa fie atomizate putin. Dar mie mi-e frica ca se vor concentra.
Întrebarea mea sună cam așa: calitatea vieții a crescut din cauza celulalelor așa încît să compenseze și să depășească inconfortul și stresul cauzat de ele? (să considerăm că ar fi 100% sigure pentru sănătate în simplificarea de față). Să luăm ca termen de comparație de exemplu calitatea vieții dintr-o țară occidentală bogată din anii ’70 cînd nu erau nici celulare nici stresul legat de ele. Dacă pentru noi viața nu e vizibil mai bună din cauza telefoanelor celulare față de situația fără, de ce să plătim abonament lunar la stres?