Cînd ai nevoie de 12 beta-uri începi să semeni cu Google. În ziua de azi improvizația și amatorismul softurilor legate cu bandă izolatoare și lipite cu scuipat a-la-Goole sau Facebook sînt aproape garanția succesului. Firefox încearcă să prindă și ei trendul – nu degeaba sponsorul lor principal e Google.
Din fericire Firefox nu reușește să se coboare chiar pînă la nivelul modernismelor și versiunea 4 arată și se ține la un loc chiar binișor. Grămezile de beta sînt singura trăsătură care pare să îi lege de curentul neo-trash din domeniul software.
Firefox 4 beta 12 arată și se comportă izbitor de asemănător cu Opera. Diferența principală e viteza clar inferioară la Firefox – dar să le acordăm credit – fiind beta e posibil ca în el să se afle o mulțime de cod de debug, profiling și instrumentație care poate degrada oricît de mult performanțele și care poate fi eliminat într-o secundă în versiunea finală (știu că visez dar de ce nu aș face-o). Ce nu îmi place deloc la viteză e sentimentul de linux ce se întîmplă la redimensionarea ferestrei cînd vezi cum se redesenează lucrurile în altă poziție și la alte dimensiuni. Pînă acum Firefox nu făcea așa ceva în Windows și faptul că acum o face îmi amintește de ratatele mele experiențe cu linuxul anilor 90. Precis e de la semnul beta. Acum în sfîrșit Firefox pentru Windows arată a software din secolul 21.
Problema – că dacă nu era o problemă nu scriam un post – e chiar avantajul pe care tot îl citează fundația Mozilla în favoarea Firefox. Firefox are o mulțime de add-on-uri, plug-in-uri, teme, personalități – cu alte cuvinte e browserul cel mai personalizabil. Asta e adevărat și funcționează cu o condiție: să nu te upgradezi prea des. Firefox în versiunea 1.5 a dezactivat toate add-on-urile, temele, plug-in-urile care funcționau în versiunea 1. În așa o versiune timpurile era de așteptat ca API să nu fie optim și era de înțeles că asta se va întîmpla. Abia au rescris programatorii accesoriile pentru Firefox 1.5 și a venit Firefox 2.0 cu un model nou, alt API, din nou același film: toate sau aproape toate temele, plug-in-urile și add-on-urile la gunoi, devenite incompatibile, la revedere. 2-3 luni pînă UNII le-au rescris am stat cu Firefox aproape gol. Alții le-au abandonat pe bună dreptate – pentru așa o “platformă” în mișcare nu merită să investești să scrii software care odată la 6 luni trebuie rescris. A urmat exact în același scenariu o succesiune de versiuni de Firefox, fiecare stricînd compatibilitatea cu anterioara pentru marea majoritate a softurilor anexe care fac din Firefox browserul cel mai flexibil din parcare. După fiecare update major care la Firefox se întîmplă relativ frecvent, am pierdut unele accesorii, am preluat altele din mers, altele au avut nevoie de luni pentru a fi actualizate, un talmeș – balmeș în care treptat am redus customizările pentru că oricum ele nu aveau speranță de viață. A venit și versiunea 4 și ca de obicei, mai tot ce era plug-in, add-on sau temă a fost dezactivat pentru că a devenit incompatibil. Să stai cu versiunea veche de dragul obișnuinței nu e o opțiune azi cînd Firefox a ajuns să dețină recordul la numărul de vulnerabilități descoperite pe minut. Am rămas în funcție doar cu Adblock Plus – restul anexelor au devenit iar incompatibile și Firefox 4 mi le-a dezactivat. Bine că de o temă cu aspect civiliza nu mai e nevoie pentru că în fine Firefox arată acceptabil.
Nu e ușor să scrii un API care să reziste și să funcționeze compatibil înapoi măcar 2 ani și Firefox e un exemplu ilustrativ. Cu atît mai mult respect (tehnic) simt pentru Windows care rulează aplicații scrise pentru API-ul de acum 20 de ani. Totuși dacă speri ca browserul să devină o platformă, cu toate inepțiile și impotențele profunde pe care e clădit (HTTP, HTML, Javascript & Co), modelul de a deveni incompatibil cu tine însuți la fiecare 6 luni e unul nefericit. Poate e mai bine fără toate prostioarele astea anexe cu viață prea scurtă și care în mare majoritate sînt și prost scrise. Skype de exemplu a avut un astfel de add-on băgat cu japca în browser adică pe gîtul utilizatorilor care degrada atît de mult performanța și stabilitatea browserului încît a fost dezactivat forțat de Mozilla cu un update la Firefox. Poate e mai bun un browser cu cap și coadă în care nu orice ask.com sau google își poate depune paraziții urît mirositori cu aspect de toolbar fără grijă pentru deturnarea și spionarea utilizatorilor. Am ajuns să înțeleg avantajele unui sistem închis în care să nu mai fiu agresat de incompatibilități lunare sau de malware legal. Îmi e tot mai ușor să înțeleg de ce mulțimea necugetătoare își dorește lipsa de libertate și controlul a-la-Apple. Măcar în lumea Apple ești sclavul unei singure entități, nu a hazardului cauzat de combinația a n factori, majoritatea ostili. Libertatea presupune discernămînt, cunoaștere, rațiune – asta dacă vrei să fii un animal supraviețuitor. Nu toată lumea e dispusă la astfel de sacrificii și chiar dacă ești dispus, dacă le iei în piept an după an, ajungi să obosești.
Firefox 4 arată bine totuși – parcă despre el era vorba. Era și cazul să se adune puțin avînd în vedere cîtă piață a cîștigat proto-browserul Chrome. Dacă insistă în direcția asta, au toate șansele să rămînă la mine pe desktop ca browser preferat. Concurenții principali ar fi Opera și greu – eventual în caz de avarie – Internet Explorer (deși v9 se zice că e chiar interesant). La Chrome sau Safari nu m-am gîndit niciodată ca la softuri demne de instalare.
PS: nu e puțin cam prea discret butonul refresh? De vreo 4 butoane am nevoie în browser, nu mai multe – și pe unu din ele au reușit să-l pitească bine de tot. Puneți imaginar bara de instrumente pe lățimea unui monitor 1920×1200 și găsiți în 10 secunde butonul refresh:
E bine să nu intrăm totuși în prea multe amănunte. Fereastra de personalizare din Firefox 4 e neschimbată de vreo 3 versiuni încoace. După cum arată cred că au uitat complet că ea există (sau au uitat să o scoată?):
Numai eu am o problemă cu aspectul și cu irosirea spațiului de pe ecran?
La mine e destul de vizibil bitonul de refresh. Am inapoi, inainte, refresh, stop si acasa.
Cu Firefox eu ma impac bine desi se zice ca Chrome e vizibil mai rapid. Ce face el pe la spate e alta poveste.
Sigur vorbești despre Firefox 4? Eu tocmai în el tastez acum și nu văd butoanele cum le descrii. S-au jurat băieții cu 12 va fi ultimul beta – totuși ce-i mult e mult… Azi au început altă numărătoare cu release candidates :)
oops, vorbesc fara mine, am firefix 3 si ceva :)
Nu asa arata Firefox 4 si la tine?
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/beta/
Trebuia sa pui o poza pentru exemplificare/
Nu, la mine nu arată așa. Home e în extrema dreaptă și refresh nu există alături de back/forward, e doar un mic butonel în dreapta barei de adrese. Am pus poza de exemplificare. Poate provine din cine știe ce customizare ancestrală făcută în Firefox 1.5 și care spre deosebire de orice altă setare, plugin, addon, temă – a rămas compatibilă și acum și-a reamintit-o… De fapt nu, am ajuns la deosebit de hidosul și jalnicul dialog de customizare a „toolbarului” care arată de toată jena și e neschimbat de multă vreme. Nu se poate adăuga sau elimina butonul refresh și în plus i-am zis să restaureze setările inițiale – degeaba – nu apare niciun buton refresh în afară de cel din dreapta barei de adresă.