De cîteva zile internetul vuiește despre designul genial al antenei de la iPhone 4.
Prima reacție a fanilor a fost ca întotdeauna de adulare. Designul antenei pentru iPhone 4 e o creație genială ne spunea un website în general rezonabil (cu excepția situațiilor cînd vine vorba de Apple).
Ce e diferit sau “nou” la antena iPhone 4? Antena e externă, face parte din carcasa telefonului (de fapt din rama laterală) și deci e în contact cu mîna utilizatorului cînd acesta utilizează telefonul în sens tradițional adică… vorbește.
Antena revoluționară a fost chiar un punct forte în prezentarea de la lansarea telefonului și în materialele publicitare.
Probabil cei din echipa de la Apple s-au gîndit că au descoperit America. Nu s-au întrebat ei oare cum de Nokia sau Sony-Ericsson nu s-au gîndit și nu au încercat abordarea asta? Chiar dacă telefoanele Nokia nu strălucesc la Sudoku 3D, ele de obicei fac altceva foarte bine: te lasă să vorbești în condiții foarte bune la telefonul mobil. Atîta respect meritau ca și concurenți încît Apple să se fi întrebat de ce Nokia nu a făcut treaba asta cu 10 ani înainte ca Apple să fi scos pe piață primul telefon mobil.
Dacă își puneau întrebarea în mod serios și îi creditau pe concurenți cu puțin respect, probabil băieții de la Apple erau mai prudenți.
După 2-3 zile de furori printre fani legate de antena revoluționară, au început să apară informații derutante: cică dacă e apucat cu mîna mai sănătos din partea inferioară, semnalul iPhone 4 scade de la 5 la 2 liniuțe. Hmmm… Ciudată consecință pentru o creație atît de genială. Sigur sînt minciuni dușmănoase.
Care e problema? O antenă bine calculată ca parametri, la atingerea cu mîna își schimbă caracteristicile și performanțele și nu mai funcționează optim în regimul pentru care a fost proiectată. Faceți un test cu un radio FM în zona cu semnal mai slab și puneți sau luați mîna de pe antenă. Veți vedea că nivelul semnalul se schimbă semnificativ la atingerea antenei.
Am citit comentarii deosebit de interesante ale fanilor la articolele care vorbeau despre problema excesului de genialitate. Unul ne spunea că nu e nicio problemă și se jura că în 3 ani de folosire a unui iPhone, el nu a apucat niciodată telefonul din locul cu probleme decît rar, eventual atunci cînd vorbește la telefon. Altul ne explica despre faptul că Apple au fost de fapt mai geniali decît înțelegem noi oamenii de rînd și intenția lor nu a fost doar să scoată antena mai la vedere pe carcasă ci chiar să folosească trupul victimelor pe post de antenă, de asta chiar se recomandă strîngerea fermă în mînă a telefonului pentru a face contact mai bun și a transfera mai multă radiație electromagnetică fericitului client.
Vestea a plutit ca o posibilă intoxicare Microsoft-Linuxisto-Nokiană pînă cînd însuși Steve Jobs a simțit nevoia să cuvînte, admițînd implicit că starea de fapt există, semnalul într-adevăr scade dacă apuci “greșit” telefonul și îi sfătuia pe fani să apuce telefonul “corect” adică de mai sus, nu așa de strîns și mai ales să-și cumpere o husă care să izoleze antena de mîna fericiților. Cine s-ar fi gîndit?
Situația este pe atît de amuzantă pentru toți cei care nu sînt fani Apple pe cît este de frustrantă pentru cei care au cumpărat cu plata în avans telefonul cu antena minune. Era păcat ca Nokia să scape ocazia și îi felicit că nu au făcut-o. Pe blogul lor, Nokia îi ironizează pe Apple cam prea subtil:
Un lucru pe care l-am aflat despre cei peste un miliard de utilizatori de telefoane Nokia este că atunci cînd vorbesc la telefonul mobil oamenii au în general tendința să țină în mînă telefonul ca pe un… telefon. Nokia le oferă clienților telefoane care le permit să le apuce în diverse feluri fără a interfera cu antena. Puteți apuca telefonul Nokia în orice fel doriți. Și nu veți pierde nici semnalul! Destul de tare…
Să sperăm că Nokia îi va putea dovedi pe cei de la Apple și la vînzările de smartphone-uri. Pînă atunci se pare că clienții timpurii de iPhone 4 au cam… luat-o (greșit după părerea lui Steve Jobs) în mînă.