Aflăm – dacă sîntem puțin preocupați de calculatoare – că anul trecut, în vreme de criză, întreaga industrie IT (la hardware pentru consumatori mă refer) a fost ținută pe plus de vînzarea de …. netbook-uri – laptop-urile alea mici de tot, slabe ca performanțe, cu ATOM și 1GB de RAM, cu ecran de pînă la 11’’ și cu rezoluția foarte uniformă – 1024×600 pixeli. În total din 2007 se pare că s-au vîndut peste 50 de milioane de netbook-uri, marea majoritate cu rezoluția de mai sus.
Cum netbook-urile sînt făcute mai ales pentru (inter)net, te-ai aștepta ca principalii furnizori de servicii pe internet să fi aflat deja de existența lor și să le fi băgat serios în seamă. La urma urmelor bagi cardul la înaintare și cumperi la fel de bine de pe un netbook ca și de pe un laptop de 5kg.
Yahoo au drumul lor, nu se lasă ușor impresionați. Cu pagina asta ești întîmpinat cînd vrei să-ți vezi e-mailul pe web la Yahoo:
Cică nu avem rezoluția destul de mare pentru un serviciu atît de special cum e e-mailul de la Yahoo! Adică le pasă lor de atîta piață potențială cu țintă predilectă internetul (web, messaging, e-mail, sevicii de genul ăsta) cum e mulțimea de netbook-uri în folosință? Nu prea. Altfel își revizuiau poate puțin interfața de la e-mail cît să încapă și pe bietele foarte-portabile.
Dacă vrei mai multe detalii le poți afla tot acolo:
Ai zice că e destul de departe 720-ul lor minim pentru înălțimea ecranului comparat cu 600 de pixeli de pe amărîtele de nebook-uri.
Am încercat totuși să forțez nota, să văd și eu ce o fi atît de neîncăpător în pagina aia de e-mail. Am încercat și cu Firefox 3.6 și cu Internet Explorer 8. Spre surpriza mea, cu ambele am reușit să lucrez fără nicio problemă. Am putut citi, scrie, șterge sau clasifica e-mailurile pe foldere fără cel mai mic impediment. Nu știu ce probleme ar fi trebuit să întîmpin dar se pare că nu m-am ridicat la înălțimea așteptărilor lor…
Dacă stau bine și mă gîndesc există și explicații: dacă aș fi instalat mizeria lor (sau a altora) de toolbar, atît de disperat recomandată, era clar că nu mai rămîneau destui pixeli liberi pe ecran și pentru e-mail.
Și dacă veni vorba de toolbaruri mizerabile instalate în browsere, trebuie să fac o confesiune: ieri, dînd drumul la Internet Explorer 8 pe desktop m-am trezit cu un toolbar de toată frumusețea de la ask.com. E clar că a fost instalat fără consimțămîntul meu pentru că în general știu ce fac. “Pentru contra” toolbaruri de genul ăsta nu există protecție sau antivirus – ești pe cont propriu. Spre rușinea mea, oricît de bun profesionist aș vrea să fiu, dacă instalez programe gratuite “de pe net”… mă pot aștepta și la situații de contagiuni software rușinoase. Măcar mă consolez cu gîndul că mă știu trata singur de ele.
Gaselnita cu ecranele late, in afara de moda e si ca dai diagonala de 24 de inch dar suprafata, numarul de pixeli si costurile de productie sint mai mici decit la 4:3 dar cifrele suna bine. Am vazut ecrane tot mai late. Am vazut TV philips cu 2.35:1 parca, ceva imposibil de urmarit.
Da, Yahoo sint jalnici la faza asta dar nu sint de acord cu ecranele late la calculatoare. Se pare ca cel mai comod format de citit este potrait (in picioare) ca de aia cartile sint tiparite in acel format. Chestia cu ecranele late e o gaselniza si care, spun eu, e buna numai la peisaje, poate si filme.