Mă uit cu atenție la Zune Software – aplicația Windows pentru managementul conținutului Zune. Zune e PMP (player media portabil sau MP3/video player portabil) de la Microsoft. Nu se compară nicio secundă cu iTunes, e în alta ligă. Față de Zune, iTunes arată ca o un program vechi de contabilitate (despre modul de operare comparat nici nu discut, postul ăsta se referă doar la partea vizuală). De ce mă uit cu atenție la aplicația asta? Pentru că propune un alt model de UI care stă bine foarte în picioare, e dinamic, modern și e altfel. Îmi amintește de UI-ul minunat și complet altfel din Encarta (păcat că au terminat-o – de fapt pe asta Internetu a îngropat-o…).
Fonturile în Zune Software (era minunat dacă Microsoft boteza aplicația Windows altfel decît playerul, pentru ușurința narațiunii), fonturile ziceam sînt randate (arată) foarte ne-Windows. Mai explicit, sînt „tipografic exacte” așa cum face Adobe sau Apple și nu „aliniate la pixel” așa cum face Microsoft cînd randează fonturi pe ecran.
Probabil cauza e legata de WPF, sper să nu vorbesc prostii dar mie așa îmi arată. Asta ar fi OK – chiar dacă puțin străin în Windows (fonturile arată prea difuz și bolduite comparativ cu norma din Windows).
Cam așa arată un dialog în Zune. Aveți 10 de secunde să spuneți ce e greșit aici (v-am ajutat cu povestea cu fonturile și ar fi foarte util să vedeți imaginea 1:1):
La Album Artist e ceva ciudat: Ludvic Van e afișat cu fonturi randate într-un fel (a la Adobe/Apple adica WPF?) în timp ce Beethoven e afișat normal în Windows adică aliniat la pixel. Diferența dintre ele este că Ludvic Van tocmai a fost tastat în timp ce Beethoven se afla în textbox la afișarea lui.
Alt exemplu:
Aici „Ovi’s” și „120G” sînt proaspăt tastate în textbox pe cînd „Zune” e afișat odată cu dialogul.
Efectul e derutant, nici nu știu dacă să-i spun bug – nu cred că e o eroare trecută cu vederea pentru că a fost prezentă și în versiunea anterioară și e atît de evidentă că sparge LCD-ul. Cred că e mai degrabă o mare problemă pe care nu știu să o rezolve (momentan) băieții deși le e foarte clar că există, așa de mare că durează de atîta vreme în ciuda evidenței. Mă întreb ce zaruri or fi aruncate atît de greșit și de atît de sus – arhitectural vorbind – de problema e încă prezentă.
O problemă foarte similară de randare diferită a fonturilor (deși acolo sigur nu e legată de WPF) e prezentă și în VS.Net 2008 dar pe asta o las pentru un episod viitor.
Unde e problema similara in vs 2008?
Intr-un post viitor foarte apropiat :-)
Eu am un comentariu in afara subiectului!
Ma simt frust(r)at ca de ceva intrari incoace, e vorba numai despre gadgeturi si diverse aplicatiuni. Pe cind o revenire si pentru cei care au doi neuroni legati de it si aia nefacind sinapsa?