glumitze

În ciuda părerilor mele despre calitatea software-ului gratuit / open source (nu neg existența excepțiilor – vezi PostgreSQL de exemplu) am și eu o mașină Linux în exploatare.

A fost simplu și gratis să iau o mașină virtuală de la turnkeylinux.org de gata, cu tot ce era necesar instalat pentru a rula WordPress aici de față așa că am cedat tentației.

Au fost demult vreo 2 probleme dar aproape că am uitat de ele. Norocul esențial a fost că am cunoscut persoana potrivită, destul de binevoitoare să mă ajute.

Cum de ceva vreme a mers totul strună, mă declar mulțumit că am ales soluția asta deși mă neliniștește gîndul că orice se va întîmpla voi depinde din nou de ajutorul expertului Ionuț-cel-de-neînlocuit :-).

Cum ziceam de un timp a mers bine șandramaua așa că am început să prind curaj și să mai actualizez nesupravegheat diverse “pachete” (scuze dacă nu ăsta e termenul corect) atunci cînd apar noutăți. Fac asta mai degrabă din temeri legate de securitate decît din nevoia de adrenalină.

Azi mi-a venit un e-mail cum că au apărut cîteva actualizări la pachete software incluse în mașina virtuală gazdă a blogului așa că m-am îndreptat spre interfața de administrare și am cerut actualizarea anunțată.

Deformație profesională sau aroganța omului care își închipuie că înțelege ceva – nu știu exact care din ele e cauza principală – dar la fiecare actualizare am tendința să citesc măcar superficial lista și să văd care sunt componentele afectate de actualizări, poate va fi nevoie după de informația asta.

Ca întotdeauna arunc și acum o privire pe listă doar doar – cine știe – înțeleg ceva:

eclectic

Prima poziție pare să fie o nouă revizie de kernel? O fi, nu sunt sigur pentru că tabelul nu afișează și ce versiune am acum, doar ce versiune mi se propune spre instalare. Am totuși încredere și trec mai departe.

libc nu-știu-ce hearders pentru dezvoltatori… mă îndoiesc sincer că au ce căuta pe un server pe care nu dezvoltă nimeni nimic dar nu mă bag, oricum o versiune veche bănuiesc că e deja instalată.

Perl al lui Larry Wall poate mi-e necesar fără să știu ceea ce consider plauzibil avînd în vedere nivelul meu de cunoaștere a platformei.

După care urmează… “The Patologically Eclectic Rubbish Lister”. Mai citesc odată – în speranța că e Ruby nu Rubbish dar îmi dă tot cu virgulă. Eclectic? Rubbish? Și în plus patologic… Și asta pe fundalul unei stări de stres asociată cu actualizările unui sistem de operare despre care știi doar că știi pe cineva care știe ceva mai mult decît tine despre el (complicat – știu – așa am și vrut să pară pentru că așa și este). Mai citesc odată puțin speriat că vreun virus se vrea actualizat și nu aș vrea să fiu părtaș manual la această activitate. Tot așa iese: chestia care listează gunoaie patologic de amestecate. Sigur am eu nevoie de asta pentru blog? Nu știu ce să zic, sunt derutat. Mă mai liniștește doar faptul că în coloana Package e scris “perl-base” deci are legătură cu perl despre care oricum nu știu dacă am sau nu nevoie (sper că pachetul nu e legat cumva și de băsescu pentru că asta chiar nu aș putea accepta în mașina MEA virtuală). Dacă e despre perl și dacă oricum nu știu la ce îmi trebuie dar am acceptat deja că… accept, atunci hai fie instalăm și actualizarea la “The Pathologically Ectectic Rubbish Lister”. La urma urmelor nu te poți opune la nesfîrșit evoluției societății umane.

Oricum știam de la început că lecturez degeaba lista și că orice ar scrie acolo nu aș putea comenta. Uite că au ținut să-mi demonstreze cu cinism copiii că sunt depășit și arogant și dacă tot sunt prea prost (pregătit), pe viitor ar fi mai bine să-mi văd de treabă și să nici nu mai încerc pentru că sunt un iuzăr prea nedemn de măreția respectivă ca să merit să mi se spună pe înțelesul meu ce mi se întîmplă.

Resemnat am dat click pe Install now și uite, așa cum mă cam așteptam, blogul încă merge. Să-mi fie de învățătură de minte ca pe viitor să nu îmi mai bag nasul în treburile profesioniștilor dacă tot nu îmi fierbe oala. Uite ce praf am ajuns dacă nu mi-a plăcut la școală.

4 thoughts on “glumitze”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *