limbaj ***at

Din ciclul “jocuri online despre lupi flamanzi și alte orătănii”, azi vom vorbi despre curățitoarele automate de cuvinte murdare.

Programatorii zeloși în a tăia orice șansă ca jucătorii să se înjure sau să poarte discuții prea incitante, au implementat un filtru rudimentar de cuvinte triviale. De fapt filtrul nu e de cuvinte ci de secvențe de litere ceea ce duce la situații destul de hazlii în dialoguri.

amazoanaDacă spui de exemplu “sînt curios”, pe ecran apare “sînt ***ios”. Simplu, sigur și elegant. Expresiile se pare că au fost puțin cam prea neregulate pentru programatori așa că s-au gîndit că mai bine taie tot ce mișcă, abordarea asta avînd și avantajul că le economisește cîțiva neuroni.

Sigur că un astfel de filtru nu are niciun efect asupra jucătorilor, ei știu exact cum să formuleze vulgaritățile ca să treacă de filtre și totuși să sune savuros.

Nu numai că filtrul este rudimentar și mult prea agresiv dar el e și pus într-un loc dubios în cod. Rezultatul este că nu doar discuțiile dintre jucători sînt filtrate ci și textele care fac parte din jocul însuși.

Amazoanele care în cazul jocului sînt asimilate în mod nedrept orătăniilor, sînt elemente de peisaj controlate de sistem și nu de vreun jucător deci ele sînt puse acolo chiar de programatorii care au făcut jocul. Fetele hălăduiesc pe cîmpii și din cînd în cînd mai sporovăiesc între ele despre cum și-au făcut frizurile, ce bărbați frumoși au mai văzut în ultima vreme sau despre ultima dietă descoperită. Probabil din prudență, programatorii s-au gîndit că nu se vor putea abține de la cuvinte vulgare nici în sursele programului așa că și-au autocenzurat (prost) dialogurile care le aparțin.

Ghicitoare: ce a vrut să spună poetul anonim și nu a reușit să treacă de cenzură în imaginea următoare? (mesajul nu este unu tastat de un jucător ci un dialog între arcașii din peisaj). Promit să nu cenzurez răspunsurile vulgare dacă sînt la subiect deci spuneți lucrurilor pe nume.

ghici

9 thoughts on “limbaj ***at”

  1. Si, ce fac ei in armata alba?
    Nelegat de subiect dar de cite ori dau click pe o poza la tine in blog ma astept sa se incarce o varianta mai mare a pozei respective. Altfel nu prea are nici un rost daca se incarca aceasi poza intr-o pagina noua.

    1. Bună încercare. Totuși nu văd partea trivială în „mata”.

      Unele poze în postare sînt reduse și dacă faci click pe ele se deschid mărite (vezi de exemplu afișul la concertul Phoenix). Altele sînt puse în postare în mărime originală (1:1) caz în care nu mai au unde să fie mărite deci se deschid la fel. Cred că majoritatea pozele din postări sînt reduse și la click pe ele se deschid versiuni 1:1. E drept că uneori diferența de dimensiune nu e la fel de vizibilă ca alte dăți. Nu știu cum s-a nimerit să dai tu click numai pe excepții :) („ori de cîte ori” = „întotdeauna”). Am reținut sugestia și pe viitor le voi piguli manual pe cele 1:1 ca să nu mai reacționeze la click.

    1. Nu ar trebui să fie greu de ghicit. Cele 4 litere trebuie să alcătuiască un cuvînt trivial care să fie demn de a fi filtrat. Altă condiție ar fi ca întregul cuvînt de 6 litere să fie unul cît de cît ok într-un joc unde cavaleri se bat cu monștrii deci să nu fie terminologie ce specialitate din chirurgie dacă se poate ;)

  2. Am uitat să spun: eu nu cunosc răspunsul corect… Pot doar să mă dau cu părerea dacă se potrivește și dacă e destul de trivial (trivial în sens mirean, nematematic).

  3. Raspunsul meu e bun. Mata, ca in propozitia „te bag in mata” (n-am litere romanesti pe tastaura si mi-e lene sa scobesc dupa ele).

    1. Și dacă ar fi măta scris… așa, tot nu văd partea trivială. Poate fi în „i-ai dat lu măta mărțișor”. De unde ideea că orice referință la mama cuiva e trivială ca să trebuiască cenzurată??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *