respect.ro

Astăzi cînd am ajuns acasă, pe ușa de la intrarea în scară era lipit un nou bilețel. De obicei nu le citesc dar fotografia făcută în trecere și analizată de creier în fundal în timp ce deschideam ușa mi-a aprins un beculeț. Forma generală a textului era atipică. Arunc încă o privire și observ că din aranjarea “în pagină” lipsește un număr de telefon sau o adresă web. Cu interesul trezit brusc îl citesc. Nu e reclamă la vreo firmă de jaluzele sau termopane, nici vreun zugrav sau careva dispus să-mi recondiționeze ieftin cada de baie, nu e nici babysitter, nici vreo convocare pe stadion la cine știe ce evanghelizare – nimic din toate astea.

respect

Citesc bilețelul de două ori și nu înțeleg: “bine, interesant – și care-i șmecheria?”. Mă simt prins pe picior greșit. Intru în casă încercînd să înțeleg noul mecanism prin care cineva încearcă să-mi vîndă ceva. După cîteva secunde îmi dau seama care e șmecheria: nu e nicio șmecherie! E mult mai mult decît atît. E chiar un bilețel important, care merită citit! Ies și-l dezlipesc, îl aduc în casă și vi-l dau și vouă. E ceva ce nu îmi amintesc să mai fi văzut decît poate la televizor pe Animal Planet. Un om sincer și complet dezinteresat a făcut ceva! Cum poate fi altfel decît sincer și dezinteresat un gest anonim care nu poate duce la niciun folos direct și personal? Omul ăsta, românul ăsta nu vrea bani, nu vrea recunoaștere, nu vrea niciun fel de profit direct. Vrea mai bine pentru toți. Și nu doar că vrea asta dar și investește energie, timp, efort, bani și suflet!

Gîndiți-vă că pentru ca și voi să trăiți mai bine, omul ăsta anonim a gîndit o metodă, a investit timp, creativitate, hîrtie, cerneală, bandă adezivă, a umblat prin cartier din scară în scară riscînd penibilul să fie apostrofat pentru gunoiul pe care îl face de vreo femeie de servici vigilentă. A obosit și plătit pentru NOI fără să-l intereseze să primească NIMIC ÎN SCHIMB!

Nu discut eficiența gestului, nu cred că sîntem în proporție semnificativă capabili să gîndim dincolo de avantajul imediat deci nu sper să aibe vreo rezonanță mesajul în sine.

Cînd ați făcut ultima dată, complet dezinteresat și anonim, un bine pentru ceilalți? Toți vrem binele, știm cum ar trebui făcut, știm exact care e problema cu țara și mizeria ce ne înconjoară. Cîți dintre noi am făcut măcar un minim gest, mai mult decît să cîrcotim sau să înjurăm ciuma care ne-a curpins și ne conduce de atîția ani? Toți comentăm, savurînd critica inteligentă sau spirituală pe care o facem zloatei în care ne scăldăm. Omul ăsta a făcut incomparabil mai mult. Gestul lui mă face mai optimist, îmi spune că poate nu sîntem chiar sortiți extincției.

Dacă simțiți puțin respect pentru omul ăsta, dați mai departe! Efortul lui merită să ajungă și în alte cartiere, unde el nu a ajuns cu pasul.

Sper că nu l-au prins!

11 thoughts on “respect.ro”

 1. Gestul in sine e laudabil. Omul asta a incercat intr-adevar sa faca ceva pentru ceilalti. Din pacate nu cred ca ceea ce vrea el e bine. Daca toti am consuma doar produse locale si am folosi doar servicii locale nu cred ca ne-ar fi mai bine. Si asta se aplica oriunde am trai noi. Si eu incerc pe cit posibil sa cumpar mincare produsa aici in zona pentru ca mi se pare timpit sa cumpar apa minerala adusa cu avionul din Franta sau Italia. Dar daca m-as limita la produse autohtone n-as avea de exemplu nu stiu ce medicament care s-a inventat in Germania. N-as avea nici computer care nu s-a inventat aici. E dusa la extrem un pic ca sa-mi intaresc punctul de vedere. Da, e bine sa sustii economia locala dar nu chiar intotdeauna.

  1. Daca lumea ar cumpara produse romanesti (sigur ca asta numai in conditiile in care ele ar fi competitive cu altele la pret si calitate – si unele chiar sint – uite de exemplu Logan, Arctic, Poiana dar si chestii cu nume straine produse in RO de genu Philips – becuri, Continental – anvelope etc.), firmele romanesti ar vinde mai mult si ar angaja romani care sa lucreze, ar avea venituri mai multe si ar plati mai mult impozit la stat de unde eleneudre, videni & co ar putea sa-si cumpere posetutze mai frumoase sau poate un elicopter mai roz. Dincolo de faptul ca imbogati si mai tare capusele care sug toata seva si care oricum fura, citiva romani in plus ar avea unde sa lucreze.

 2. Anul trecut am vazut o emisiune in care se explica circuitul conservelor de ciuperci. Pe scurt, ciuperca era cultivata in Romania, conservata tot in Romania si apoi trimisa in multe zari. In zarea numita Italia, i se schimba eticheta si era exportata catre probabil mai multe zari, dar… una dintre ele, chiar Romania. Bineinteles ca pretul la care se vindea ciumpearca „italieneasca” norodului care… de fapt o produsese… era mult mai mare.

  Mi-e greu sa cred ca lucrul asta se aplica numai ciupercilor.

  Demersul romanului cu pricina vine dupa mintea mea si din frustrarea ca importam multe porcarii pentru satisfacerea anumitor interese… cu siguranta de nivel inalt patriotic.

 3. Romanul cu pricina nu a inventat metoda. Metoda se aplica pe scara larga si cu constinciozitate in vremuri de restriste si a dat rezultate (vezi unde e Germania acum si unde era imediat dupa razboi). Nu cred totusi ca exista multe paralele intre RO si DE. Si daca ciperca ar fi cultivata in RO si revinduta scump de catre italieni, tot ar fi ceva mai mult decit sa nu o cultivam deloc, nu? Din moment ce o cultivam (pentru ca alegem sa fracem asta – nimeni nu ne poate obliga), inseamna ca inca e profitabil pentru cei care o fac, mai profitabil decit sa nu cultive, deci e de bine.

 4. Depinde cum definim binele. Asa nu cred ca elenei din raspunsul tau si celor ca ea… le este tocmai rau facind ce fac.

 5. In momentul in care nu ai nici macar baza asta axiomatica, orice discutie e inutila. Trebuie sa simti ceva in legatura cu ce e bine, ceva comun cu persoanele cu care povestesti, altfel e complet inutila pierderea de vreme. Cu elena nu impartasesc notiunea – cred.

 6. @Renton: nimeni nu a zis sa te privezi de vaccin sau altceva :) Alege produse romanesti cind e aproape la fel de buna alternativa romaneasca. Sint unii care nu cumpara romanesc pentru ca e impur… desi e acelasi lucru, eventual chiar aceeasi firma care produce in mai multe tzari. E bine sa sustii economia locala cind asta nu duce la efecte clar negative pentru tine personal, altfel duca-se cu economia si cu locala…

 7. sa reformulez, cu degetele bandajate dupa ce mi le-ai plesnit cu rigla, domnu` pedagog!
  cui foloseste?
  asta e intrebarea.

  si sa nuantez putin la ce ma refeream. Italianul e normal sa o vinda mai scump, caci astfel face profit. Intrebarea mea este: romanul nostru nu poate sa ne vinda noua direct la pretul asta mai mare? de ce alee ca ciumpercaria lui sa produca profit pentru italieni pe seama si a semenilor lui?

 8. @R: eu cred in economia libera. Daca romanul nu e capabil sa vinda direct scump dar ii convine sa produca si pentru profitu italianului, nu e bine macar asa? Mai bine sa fie profit mai mic si pentru el decit deloc (ok, si italianu’ cistiga – o fi avind ceva merit si italianu, altfel ar vinde direct romanul mai scump daca ar putea). Intrebi cui ar folosi sa cumparam produse romanesti (preferential)? Cred ca le-ar folosi romanilor in general dar simt ca raspunsul asta e prea naiv avind in vedere asteptarile create de intrebare :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *