imitation of life

Mai țineți minte REM – Imitation of Life? E un cântecel din 2001 cu un videoclip special. Acțiunea se întâmplă la o petrecere pe marginea unei piscine și totul e bizar, real și în același timp absurd, nu există cauzalitate, ordine, istoric dar funcționează perfect artistic.

Videoclipul este unul deosebit și aclamat de critică pentru modalitatea tehnică în care e îmbrăcată arta. Filmarea în realitate a durat 20 de secunde:

Melodie bună, text bun, subiect dureros, cinism rafinat, artă inteligentă, toate la un loc în 4 minute cântate. Video însă are ceva special, dincolo de idee și tehnică și metafora ideii că în 20 de secunde se întâmplă infinit de multe lucruri esențiale sau meschine indiferent unde te-ai uita. V-ați întrebat vreodată de ce videoclipul ăsta atât de bun se vede atât de prost? M-am gândit să fac un brainstorming imaginar. Încerc câteva răspunsuri:

Poate în 2001 nu exista HD, necum 4k și în video se face permanent zoom la momentul producției pe imaginea filmată inițial.

Se putea trage pe peliculă cu rezoluție uzuală reală de 4k+ și apoi digitiza cadru cu cadru 4k. La urma urmelor sunt 20 de secunde adică 600 de cadre.

Poate nu le-a păsat, cică sunt niște drogați bețivi.

M-aș mira (să nu le fi păsat), în general au un act artistic foarte rafinat, nu se prea ascultă muzica lor prin spălătorii auto.

Poate nu le-a permis bugetul.

Ha ha.

Totuși se vede prost. Dacă era filmat pe peliculă și digitizat 4k, lucru perfect posibil la vremea respectivă, cu toate zoom-urile video ar fi arătat… “life-like”! Sau poate ca să fie mai clar de ce arată ca o imagine VHS de proastă calitate… mai citiți o dată titlul ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *