6 bănci ca niciuna

Ziceam nu demult despre deschiderea sărbătoreasca a celei de a 6-a bănci în apropierea casei mele pe doar 150 de metri de biet trotuar. Azi mi-a venit ideea neobișnuită să apelez la serviciile lor pentru plata unei facturi. Factura de gaz care mă chinuiește de o lună are valoarea de 1,35Lei (unleușitreizecișicincibani) și am decis că trebuie să o achit urgent pentru a nu risca furia eongazului. Zis și făcut: oricum aveam ceva treabă la una din cele șase bănci astăzi așa că am luat cu mine și factura de gaz să rezolv urgența.

Pe spatele facturii era un tabel cuprinzător cu vreo 8 bănci la care ea se poate achita.

Prima bancă din tabel – Raiffeisen:

– Bună ziua.

– Bună ziua.

– Aș dori să plătesc factura de gaz și am văzut că Raiffesen e menționată pe spatele facturii ca bancă la care se poate face plata.

– Ah, nu puteți decît dacă aveți deschis un cont la noi.

– Păi dacă am un cont deschis la orice bancă, pot face un ordin de plată. Dacă asta e tot ce-mi puteți oferi nu înțeleg de ce v-au mai trecut pe spatele facturii. În plus eu am mulțumit cerului în ziua cînd am lichidat contul la Raiffeisen.

– Ăăă.

-Mulțumesc. La revedere.

Următoarea bancă din tabel – ING:

Aici era o mașinărie unde aparent se făceau plăți cu numerar. Am apăsat pe taste, m-a ignorat complet (nu a afișat niciun mesaj cum că ar fi eventual nevoie să inserez card înainte). Mașinăria părea blocată așa că am decis să intru în birou și să întreb.

– Bună ziua.

– Bună ziua.

– Îmi spuneți vă rog cum pot plăti factura de gaz la dumneavoastră? Banca ING e trecută pe spatele facturii ca loc unde factura poate fi achitată cu numerar.

– Ah, aici nu facem operațiuni cu numerar. Dacă vreți să plătiți factura, mergeți la casieria de pe Take NuȘtiuCare, e singura din Timișoara.

– Ăăă… Mulțumesc. La revedere.

Astea erau cele 2 bănci din tabel pe care le aveam în cartier așa că am considerat treaba încheiată și am pornit spre banca unde chiar aveam treabă. Mai exact aveam de transferat 1,53Lei (unleușicincizecișitreidebani) dintr-un cont în altul pentru că nu știu ce s-a schimbat în regulile băncii și ar fi trebuit să lichidez un cont în favoarea altuia. Am completat și semnat vreo 3 formulare prin care juram pe roșu că doresc să transfer cei 1,53Lei, am arătat și buletinul, am zîmbit pentru identificare și la final am riscat:

– Sînt șase bănci aici pe 150 de metri și nu reușesc să plătesc factura de gaz.

– Aaa, păi mergeți alături la frizerie. Au ei un pay-point acolo.

– Ăăă… Mulțumesc. La revedere.

8 thoughts on “6 bănci ca niciuna”

 1. Vezi ca nu e destul sa fii „book smart” si sa mergi pe cale de deductie. Daca ai fi fost „street smart” stiai ca la frizerie se efectueaza platile la gaz.

 2. Interesanta reclama la banci de pe spatele facturii de gaz. Nu imi pot explica altfel de ce s-ar tipari numele unei banci pe factura de gaz, mai ales ca nici nu poti sa-ti plateshti factura acolo in conditii normale.

 3. Cool! deci asta cu pay-point e de viitor! Eu pun insa o intrebare? De unde au bancile bani sa deschida outlet-uri pline de angajati stupizi? Din creditele cu dobanzi ametitoare date mai ales statului roman! Pe care le va plati cine? In Germania iti baga in plicu’ cu factura si un OP numai bun de semnat care pe drumul spre serviciu il arunci intr-un fel de cutie postala a bancii. Simplu si eficient, fara Internet ;-)

  1. Canada și Germania sînt pentru leneși! La noi aici se vede cine e om muncitor și răbdător.

   De ce să poți plăti la alta bancă fără să ai cont acolo? Băncile din lista de spatele facturii au înțelegere cu cel care primește banii și el plătește comision. La fel la PayPoint, eu ca plătitor nu plătesc nimic în plus față de valoarea facturii iar comisionul e plătit de cel care o incasează. E mai ieftin și mai civilizat să plătească el comisionul decît să-ți deschidă încă 500 de casierii în tot teritorul ăsta administrativ….teritorial de kko.

 4. In Canada factura se termina cu un o bucata care de detaseaza. Pe ea scrii suma pe care vrei sa o platesti si cu ea te duci la orice banca (la care ai cont) si plateshti.
  Nu cred ca poti sa platesti la o banca la care nu ai cont. Nici nu vad de ce ti-ar face banca serviciul asta daca nu esti client.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *