context prea bogat

Interfața grafică a unei aplicații e bine făcută cînd e

  • simplă
  • curată
  • previzibilă
  • repetabilă
  • ușor de reținut
  • logică
  • bine structurată și organizată
  • sugestivă
  • ușor de folosit în toate detaliile fără ca utilizatorul să fi învățat ceva înainte.

Un păcat des întîlnit la programatorul harnic și entuziast e înghesuirea de-a valma a prea multor butoane, liste, opțiuni, meniuri și altor elemente de interfață cît mai în calea utilizatorului.

Dacă unui chirurg, la cererea “pensă te rog”, asistenta îi oferă serviabilă o tavă cu 30 de feluri de pense, chirurgul nu va fi foarte fericit și nu-i va fi bine nici pacientului și în final nici asistentei. Chirurgul ar prefera o asistentă inteligentă, care să înțeleagă contextul și care să-i ofere cea mai utilă pensă în acel moment, fără să-l copleșească prin atîta bogăție inutilă de alternative.

Cam asta este click-dreapta, o cerere a utilizatorului către aplicație legată de context: “dă-mi imediat sculele de care am acum și aici nevoie”.

Alternativele pe care i le propune aplicația utilizatorului în meniul contextual sînt asemeni penselor pe care asistenta i le oferă chirurgului: dacă îi pui omului în față 30 de opțiuni, el va fi copleșit și va începe să piardă timpul citind prin noianul de opțiuni din care foarte probabil multe sînt inutile sau și mai rău, nu va citi nimic și în viitor va evita zgomotul vizual și psihic produs de meniul contextual.

Ultraedit e un editor destul de bunicel (deși prea scump pentru ceea ce e). Pentru un editor de text sau fișiere binare, Ultraedit e un exemplu de prea mult entuziasm în ce privește meniurile contextuale. Cam așa arată meniul care apare la click dreapta pe textul editat:

popup1

Mă gîndesc cît de frecvent utilizate vor fi opțiunile Insert color, Number Converter, Customize Menu sau Copy File Path/Name de exemplu de programatorul ultra-harnic și voios a simțit nevoia să le bage în ochiul bietului utilizator la fiecare click dreapta pe text. Cînd mă uit la astfel de meniuri contextuale, ele îmi amintesc mai degrabă de fruntașii pe secție în întrecerea socialistă a anilor ‘80 decît de inteligență sau profesionalism.

Ai crede că e un păcat al programatorului neexperimentat dar se pare că treaba e mai greu de practicat decît pare la prima vedere. Nici programatorii de la Microsoft Visual Studio nu au scăpat de boala asta deși Microsoft a publicat cel puțin un foarte bun ghid de design pentru interfață în Windows în care capitolul referitor la meniurile contextuale este explicit și scris cu bun simț. Una din recomandările de bună practică este chiar asta: reduceți numărul de opțiuni din meniurile contextuale la strictul necesar în context, nu obligați utilizatorul să citească și sa aleagă din zeci de alternative improbabile.

Păcat că băieții de la Visual Studio nu au citit ce au scris colegii lor mai învățați într-ale interfeței cu utilizatorul. Rezultatul e că ai nevoie de un monitor de 24’’ orientat portret ca să poți vedea tot meniul contextual:

popup2

Dacă luăm la rînd opțiunile din meniul de mai sus, jumătate sînt de o utilitate foarte discutabilă și în orice caz destul rar folosite încît să nu merite cinstea apariției în meniul contextual din Solution Explorer.

Cam cît de frecvent folosite sînt opțiunile următoare?

  • Run Code Analysis
  • Calculate Code Metrics
  • Project Build Order (probabil te atingi de el odata la cîteva luni)
  • Convert to Web Application (se poate face doar pentru puține proiecte și o singură dată în viața proiectului!)
  • Add Web Reference (foarte rar folosit, se putea include logic în Add Reference)
  • Add Service Reference (foarte rar folosit, se putea include logic in Add Reference)

Oare s-a uitat cineva în urmă la meniul ăsta să încerce să pună puțină ordine și structură în el și în mintea utilizatorului? A cîștigat mîndria de a arăta lumii mulțimea de opțiuni existente în detrimentul ușurinței în exploatare.

Cînd vezi un astfel de meniu contextual începi să-ți dorești un handicapat mouse Apple cu un singur buton – așa – ca să nu mai dai nici din greșeală peste meniul monstruos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *