luminițe

Camera mea tehno e plină de luminițe. Televizorul are luminiță, monitoarele au luminițe, DVD recorderul are luminițe, calculatoarele au toate luminițe, scannerul, UPS-ul, încărcătorul de telefon, telefonul fix, receiverul de satelit, amplificatorul audio, laptopurile și încărcătoarele lor au luminițe, moușii au luminițe, harddiscurile externe au luminițe, tripluștecherele și întrerupătoarele pentru becuri au luminițe, tastatura are luminiță, imprimanta are și ea luminiță, ROUTERUL – oh routerul are multe, violente și foarte informative luminițe. Toate astea clipesc chiar oprite fiind. E ca un fel de Alice în țara licuricilor. Multe multe zeci de LED-uri stau aprinse sau clipesc disperate continuu (5 număr acum doar la UPS). Laptopul și desktopul cînd sînt în stand-by (adică mai tot timpul cînd nu lucrează), clipesc cu puternice LED-uri albastre – îmi vine să le scot de acolo ca pe un dinte stricat. Ceasul are luminițe (el e singurul care are luminițe de dorit). Televizorul din dormitor are o imensă lumină circulară tot albastră care alungă orice șansă de a adormi cu fața în direcția respectivă. Lumina asta e aprinsă doar atunci cînd televizorul e oprit (e bine conceput, dacă ar fi aprinsă în timp ce te uiți la televizor, nu ai vedea nimic pe ecran din cauză că te orbește cercul albastru). Pur și simplu nu m-am gîndit la asta cînd am cumpărat televizorul pentru dormitor…

LED-ul meu preferat se află pe netbook, deasupra tastaturii și clipește cînd se încarcă bateria. De ce e preferat? Pentru că atunci cînd ecranul netbook-ului este închis, LED-ul clipește complet inutil și nevăzut de nimeni, sub ecran. A fost un design genial: dacă tot a trebuit să pună lumina undeva, designerul a pus-o în cel mai bun loc posibil, unde sigur nu o vede nimeni deci nu poate nici să deranjeze.

Uneori am ocazia să dorm în camera tehno. Trebuie să fiu cu adevărat obosit ca să pot duce treaba la îndeplinire.

Aici intervine ingineria. Un inginer electronist care pe vremea comuniștilor își mai cumpăra uneori LED-uri de 5mm din piața de vechituri cu 10 lei bucata, terorizat fiind de LED-uri și luminițe, a ajuns să le urască în așa hal încît a găsit o metodă tehnică avansată de a le anihila: banda izolatoare.

Am tras o dungă de bandă izolatoare peste moaca routerului, una peste 4 din cele 5 LED-uri ale UPS-ului, la fel cu imprimanta, scannerul, încărcătoarele de telefon sau laptop, receiverul de satelit. Cea mai eficientă utilizare măsurată în spor relativ de confort per centimetru pătrat de bandă izolatoare folosită a fost la desktop unde un singur LED producea jumătate din lumina parazită din cameră.

Am așteptat noaptea pentru un beta-test și am mai prins cîteva erori: receiverul de satelit avea în spate o ieșire optică nefolosită din care proiecta roșu pe un perete, laptopul cu lumina lui intermitentă și îngrozitoare nu poate fi tratat pe cale clasică pentru că banda izolatoare nu se lipește de el și pentru că LED-ul turbat e pus pe un colț. Cu asta trebuie să supraviețuiesc. Din exces de zel am fost tentat să lipesc niște bandă neagră și sub mouse sau pe ceas dar m-am oprit la timp.

Televizorul din dormitor a necesitat ceva mai mult efort. Cercul lui de lumină nu s-a putut trata cu o simplă bucată de bandă izolatoare. Am avut nevoie de mai multe segmente bine decupate și plasate care să alcătuiască aproximativ un cerc dar să permită și accesul la butonul din centru – înaltă tehnologie.

Nettop-ul care ar trebui să fie media center e cel mai avansat tehnologic: are un LED portocaliu punctiform de o lumină dureros-portocalie, cred că e cel mai luminos model de LED din OTTO sau Neckermann pe 2009, dar are și o opțiune în BIOS numită “goodnight LED”, opțiune care stinge permanent LED-ul. E drept că e nevoie de ultima versiune de BIOS ca să poți evita banda izolatoare și foarfeca dar pentru LED-ul ăla cred că erau nevoie de două straturi de bandă neagră suprapuse așa că merită un update la BIOS pentru asta.

Deja se poate dormi relativ bine în camera tehno și m-a costat doar jumătate de metru de bandă izolatoare neagră – probabil cel mai bine folosit jumătate de metru de bandă izolatoare. În rarele ocazii cînd adorm în camera techno, am grijă să opresc complet laptopul cu lumina ce nu poate fi anihilată. Dacă uit să o fac înainte de culcare, caut în grabă pe întunericul intermitent un obiect (o telecomandă sau altceva) și îl proptesc oblu de laptop ca să acopere măcar parțial pulsarul albastru.

Acum nu mai am nevoie de ochelari opaci pentru somn, doar de dopuri în urechi împotriva ventilatoarelor din mini-server și UPS. Noapte bună!

5 thoughts on “luminițe”

 1. Monitorul/tv-ul meu are led care clipeste rosu cind e stins. Mie mi se pare contraintuitiv ca ledul e stins cind monitorul e pornit si invers.
  Si am descoperit in meniul monitorului ca are optiuni in legatura cu ledul. Iata-le: Off, In Stand By, When Watching TV, Always
  Monitorul e samsung T240, poate si al tau are asa ceva

 2. eu am nelamurirea: dormitorul e camera in care se afla toate draciile? adica, sa am pardon, minunile tehnici(i)?

  1. @R: in dormitor e doar un tv cu un imens cerc luminos albastru cînt tv-ul e oprit. Camera cu toate draciile e alta dar se poate intimpla sa dorm si acolo.

 3. Eu am un fel de fetish pentru led-uri. Cred ca tot de pe vremea aia de cind il ai si tu si ne aducea profu de fizica led-uri din camineele de studenti. Mie chiar imi place sa ma uit la ele cind ma culc. La unele aparate chiar am schimbat ledele default cu lede albastre :)
  Am si eu citeva led-uri din astea tip far de coasta. Le-am rezolvat cu o carioca permanenta neagra, le-am estompat putin dar inca se vad.
  La un moment dat mi-am facut niste montaje cu led-uri care clipeau in diferite moduri.
  Da… sint putin bolnav cu led-urile :)

  1. Mă bucur atunci că postul ăsta te face să te simți în elementele tale (GaAs ? sau pe care le preferi?). Pe semne că markerele permanente de pe la noi nu au eficiența necesară de am ajuns la banda izolatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *