artiști flamanzi

Atunci cînd citești un cuvînt cheie într-un fel personal, cum am citit eu Dușmanul, adevărul de pe urmă e ca un vis care se destramă în sunetul strident al unui ceas deșteptător.

Mi s-a întîmplat din nou.

Am început să mă joc un joc. Jocul e tradus și în limba română ceea ce… aduce un farmec aparte situației. Traducerea e destul de grosier-automat-nefericită dar efectele sînt hilare deci nu e de rău.

flamand3Cînd ești începător în jocul ăsta, trebuie să omori fiare sălbatice. Începi cu cîini sălbatici pînă te înveți puțin. Apoi urmează lupi, urși, porci mistreți după care fiecare lighioană începe să fie tot mai calificată. De exemplu lupii mai grei sînt lupi gri sau albaștri. Dacă sînt și mai grei sînt lupi alfa gri.

Umblînd pe hartă ca începătorul am ajuns și într-un ținut unde erau niște lupi mai neobișnuiți: lupii flamanzi. Au urmat apoi și varietățile tot mai fioroase, flamandul albastru, flamandul gri sau flamandul alfa. Înfricoșător, nu? Au venit și urșii flamanzi (cu variațiunile colorate). Am dedus că mă aflam în țările de jos.

A urmat mai încolo ursul sau chiar  mistrețul flamand. E explicabil, doar toate dihăniile locale din țările de jos sînt flamande. Cu o excepție notabilă: cîinele sălbatic. El m-a readus acasă. El m-a făcut să înțeleg și statutul artiștilor flamanzi în vremuri de criză.

Ce păcat că și visul flamand s-a terminat.

flamand2

9 thoughts on “artiști flamanzi”

  1. Eu cunosc personal cativa. Is de treaba, numa ca parca au o problema cu amigdalele atunci cand vorbesc.

  2. eu cred ca lupul este totusi flamand si albastru, pentru ca asa zice la regula gramaticala, adjectifu` care determineaza substantifu` in masura mai inalta, ii determineste substanta in grad mai inalt, ii mai aproape de mnealui.
    cred ca la ciine s-a comis greseala!

  3. Regula aia cu determinarea mai inalta e fix pix ca sa zic asa, mi-e si greu sa imaginez versuri in care determinarile sa fie explicit mai inalte respectiv mai scunde. In cazul nostru albastru poate fi deosebit de inalt, de exemplu o situatie albastra poate fi oricit de flamanda ca e tot albastra. Daca se uita un valon la ea… e foarte posibil sa vrea o alta topica si albastru dintr-o data sa nu mai fie foarte relevant. Albastru si cu flamand nu-s asa de comparabile ca inaltime. Albastru si albastrui ar fi dar nu se prea practica. Albastru si alb cred ca ar fi singura situatie ok.

  4. eu zic ca acest comentariu al tau este mai bun decit intrarea blog insasi;
    zimbesc multumit ca te-am stimulat astfel;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *