yuhuu!

Nici nu am știut că mai există așa ceva:

ScreenShot00959

Exagerez! ;-)

De mult aveam pe listă un post despre Yahoo și cu Messenger. Azi mi-a apelat funcția pur virtuală a corzii sensibile și m-am gîndit ca ar fi momentul.

Yahoo! ăștia sînt anacronici! RĂU!

Messengerul lor (clientul de messaging) se chinuiește de mulți ani să mai schimbe cîte o nuanță, să mai bage un tricotaj pe bara de titlu și să arate iar și iar “Yahoo! Messenger Insider” la fiecare actualizare,  doar – doar renunți să debifezi odată opțiunea de uzură psihică. Asta cred că e cam tot ce au realizat în ultimii 3 ani. Ah, și să strice constant protocolul de comunicație așa încît să nu poți folosi bine alți clienți de messaging cu rețeaua lor!

Au început să-l rescrie ca pe o aplicație nouă pentru Windows Vista, cu transparențe și WPF. Proiectul a fost abandonat. Poate dacă-l scriau în .NET nu mai apelau azi așa de pur virtual funcția… R6025. (glumesc!)

Bine, și runtime-ul de la Visual C++ îi ajută mult la impresia artistică, altfel cum ar fi aflat tineretul că în 1995 căile spre fișiere avea o versiune scurtă cu mulți tilda?

E atîta amar de vreme de cînd folosesc softu’ ăsta că aș vrea să-i văd pe oamenii care îl întrețin (“dezvoltă” e clar un cuvînt prea dur). Mă simt parcă i-aș cunoaște. Probabil că odată la 2-3 luni Yahoo le facturează 2 ore jumate de bugfix-uri și în rest își văd de viețile lor care pe unde – și asta numai și numai cînd Microsoft le trimite încă un calup de 100 de milioane de rapoarte de eroare primite de Windows. Cu toate astea aș vrea să-i întreb de ce cînd îngustez o fereastră cu o discuție (atît cît se poate ea îngusta – adică nu destul) după care o minimizez și o redeschid, o găsesc mai lată decît am lăsat-o? Asta e o treabă la care ar putea să-mi răspundă personal dacă ar avea măcar puțin suflet. Dragă Yahoo: ăia sînt pixelii MEI!

M-aș aventura să afirm că Yahoo Messenger este aplicația care trimite cele mai multe rapoarte de erori fatale din Europa (și asta numai din cauză că în SUA nu e la fel de folosită). Noroc că nu ea trimite rapoartele ci Windows însuși. Dacă YM ar raporta, probabil că nu ar ajunge atîtea rapoarte din cauză că ar crăpa și codul care raportează erori. Lucrurile ar părea mai roze.

Știți vreo aplicație folosită frecvent de mulți oameni care crapă mai des? Ajunsă la versiunea 10? La 10.0.0.1241??

Se poate pune îndreptățit întrebarea de ce mai folosesc șandramaua.

De ce folosesc rețeaua Yahoo de messaging? Pentru că acolo sînt majoritatea contactelor. Se poate zice că sînt ostatec deci nu sînt vinovat :-).

De ce nu schimb măcar clientul – programul în sine? Există alternative gratuite care merg relativ OK. M-am urît să le tot încerc. Unele arată hidos, altele crapă chiar mai des. Unele instalează 5000 de fișiere pe harddisc (fără glumă!), majoritatea sînt în faza alfa/beta (declarativ sau în fapt). Mai am și prostul obicei că trimit des fișiere prin YM și din cînd în cînd Yahoo strică deliberat compatibilitatea cu rețeaua lor a celorlalți clienți. Cred că nici audio / video nu prea merge cu Pidgin sau Miranda sau … care o mai fi pe acolo (nu spuneți Trillian că mă dor ochii cînd îmi amintesc cum arată!). Bine, webcam nu merge nici cu Yahoo însuși decît de sărbători și atunci rețeaua se supraîncarcă de atîta bucurie. Alteori te vezi în ambele ferestre – și cea cu tine și cea care trebuia să fie cu interlocutorul, spre aducerea ta aminte proprie însăși. Uneori durează două săptămîni pînă “se propagă” schimbarea avatarului. Alteori pozele la photosharing au maximum 100 de pixeli foarte mari și foarte lați.

GTalk e relativ bun (nu e vina lui Google, e vina protocolului XMPP care nu le aparține dar au avut buna inspirație să-l folosească fiind gratuit și deschis). Clienții independenți funcționează corect, Google ascultă și loghează definitiv tot ce spui așa că ești în siguranță. Nu vreau totuși încă o aplicație de la Google pe calculatorul meu așa că îl folosesc doar din browser. Încerc să reduc la minimum suprafața de atac a dușmanului.

Ah, de Skype mă întrebați? Skype merită o postare doar a sa!

2 thoughts on “yuhuu!”

 1. Cheap shot la adresa lu gtalk, se poate disablui logarea.
  Si scuza ca toate contactele tale sint pe yahoo e slabuta, tre sa vi cu ceva mai bun :)
  Si eu am folosit ymessenger intr-o vreme dar cind a a inceput sa arate mai rau ca revista trimestriala „Numai reclame”
  am plecat chit ca am prieteni buni care erau doar pe yahoo. Unii m-au regasit pe gtalk.
  Poate sint inconstient dar mie imi place ca imi arhiveaza conversatiile, pot sa gasesc orice repede.
  Sint prea mic eu ca sa-i interesez din alt punct de vedere decit ce reclame sa-mi mai trimita.
  Si daca chiar am secrete apas pe „go off the record” (conversatiile alea cred ca sint trimise la analiza direct la fbi :p )

 2. Ei moshule Reton, mai ai multe de invatat :-) Poti crede ca ai dezactivat logarea si intr-adevar nu o sa mai vezi logurile doar ca ele sint definitiv salvate la Google. Asta ti-o pot spune oamenii care au dezactivat recent Buzz si dupa ce am sters tot s-au trezit cu tot ce au sters ca era acolo la reactivare. Google nu sterge absolut niciodata absolut nimic si uneori mai ajuta cite un guvern democratic cu niste date „nelogate” sau „sterse” sa mai bage cite un dizident la puscarie.

  Si eu sint OK cu a avea loguri PENTRU MINE si DACA ALEG sa se intimple asta. Ce face Google e cu totul altceva. Ei logheaza si daca dezactivezi, iti dau doar impresia ca nu ai logat – nu iti mai arata TIE logurile, le arata insa cui ar putea fi interesat. Cind o sa cauti cu Google o sa primesti rezultate personalizate in functie si de chaturile alea „nelogate”.

  Argumentul ca esti prea mic e ok dar nu e de principiu, e unul cantitativ. Unii incearca sa tina la principii pentru ca pe termen lung pot fi importante.

  Pur si simplu dupa mine Google e cel mai mare si mai puternic dusman al libertatilor individuale. Chiar nu imi face placere sa stiu ca intru in masina asta de carne desi o fac de multe ori dar macar o fac perfect constient si ma limitez pe cit posibil. Nu realizez nimic concret, am doar sentimentul strict personal ca am rezistat dusmanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *