tradiție străveche la vreme de sărbătoare

Tocmai ascult la televizor spusele unui sfînt părinte despre o străveche și frumoasă tradiție (necreștină!) din județul Caraș Severin. Această tradiție începe odată cu dezlegarea la colinde cîndva prin luna noiembrie și adună laolaltă sătenii care discută mai ales despre lucruri materiale. Este vorba despre tradiția aprinderii cauciucurilor. Nu pot decît să sper că tradiția se transmite nealterată din tată în fiu și că e vorba și azi, ca la începuturi, de aprinderea unor cauciucuri de iarnă.

Frumoasă rînduială!

Am atașat, întru veșnica pomenire, dovada:

3 thoughts on “tradiție străveche la vreme de sărbătoare”

  1. Eu cred ca acesta este un obicei evident pre-crestin, deoarele crestin nu este si post crestin nu are cum sa fie.
    Parerea mea.

  2. Eu zic ca e o traditie pozitiva, care trebuie continuata, avand in vedere ca iti scurteaza viata cu vreo 10 ani si statul nu mai e nevoit sa poarte povara platii pensiilor.

  3. Acum stau si ma gandesc, nu zice daca sunt de iarna ori de vara; ceea ce imi creeaza idiosincrazii. In rest categoric e un obicei crestin, ca e cu mult fum, si se aduna lumea. Interesanta si limba de lemn a jurnalistului.
    Io zic ca e o performanta sa se mai exprime cineva in halul asta in 2009.

    p.s. organizatiile de mediu chiar nu 'are' nimic de spus, despre aceasta comuniune care intampina ca si comuniune praznicul cu pricina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *