medicale

One_Flew_Over_the_Cuckoo's_NestÎn 1949 medicul António Egas Egas Moniz cîștigă Premiul Nobel pentru medicină pentru studii legate de lobotomie. Probabil finishul a fost decis la fotogramă în defavoarea respectatului său coleg de breaslă Josef Mengele.

Pînă în 1951 în Statele Unite au fost practicate în jur de 20.000 de lobotomii.

În 1950 lobotomiile au fost oficial interzise în Uniunea Sovietică.

La finalul anilor 70 lobotomiile au fost practic eliminate în Statele Unite.

 

În 1948 Norbert Wiener, părintele ciberneticii spunea:

"Prefrontal lobotomy… has recently been having a certain vogue, probably not unconnected with the fact that it makes the custodial care of many patients easier. Let me remark in passing that killing them makes their custodial care still easier."

 

Mă face să mă întreb oare ce studii medicale se mai recompensează în ziua de zi cu prestigiosul Premiu Nobel?

 

Vezi un alt succes notabil al “științelor” medicale: Alan Turing.

6 thoughts on “medicale”

  1. Cred ca nu esti corect ca nu il mentionezi pe Walter Freeman care facea road show cu lobotomii in SUA. Le facea cu mana dreapta, le facea cu mana stinga, le facea contra cronometru … toate astea cu o sula de spart gheata pe care o baga intre nas si ochi.
    Pac si pacientul era rezolvat.
    Interesant e ca se pare ca mai multe lobotomii au fost facute in UK decit in SUA.

  2. Cele mai multe lobotomii pe cap pătrat de locuitor au fost practicate ca să zic așa în țările scandinave. Despre tînărul Walter de care zici nu știam că nu îl omiteam așa ușor, doar am o admirație pentru întreprinzătorii oportuniști călare pe modă. Echivalentul lui în ziua de azi ar fi lobotomistul prin corespondeță electronică pe bază de subscripție lunară, jumate pacient – trei sferturi casa de asigurări medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *