ce-i trebuie prostului.edu

Răspunsul reflex ar trebui să fie “tichie de mărgăritar” dar noi românii sîntem mai rafinați deci… ne trebuie altceva – ceva nou, ceva șocant, ceva extrem babe – impresionează-mă, uimește-mă acum!

Cred că nu am apucat să blogui despre calitatea învățămîntului de pe la noi din ultima vreme. Cu guvernanți precum ministrul Daniel Petru Funeriu, căruia o doamnă profesoară îi șoptește la conferințele de presă răspunsurile iar el nu reușește nici măcar să le repete, catastrofa e firească și garantată.

Bazele situației crunte a educației actuale din România sînt profunde și ca să fim corecți ele nu aparțin funestei figuri actuale din capul retardatului minister. De mulți ani, la facultățile tehnice prin anul 1 sau 2 la seminarii se “recapitulează” în premieră pe țară teorema lui Pitagora sau teorema celor trei perpendiculare. Dacă te uiți cum scrie studentul tipic o propoziție simplă îți vine să plîngi. Dacă te uiți cum scrie cadrul didactic tipic (universitar sau nu) o propoziție simplă incluzînd doamne ferește un pronume sau un caz mai puțin nominativ, îți vine să-ți depui actele pentru Canada.

În condițiile astea ce îi trebuie prostului? Ei bine da, ați ghicit: supercomputer – cu accentul pe super.

Ia de aici veste neamule: La Universitatea de Vest din Timișoara, în aproximativ o lună va sosi un supercomputer în valoare de 1 milion de euro.

Poftim?? Păi dacă ar vrea să învețe lucruri legate de calculatoare, cei 5% din studenții care își merită titlul ar putea-o face superminunat pe orice calculator la mîna a doua și o spun ca persoană care se mai ocupă ocazional și de IT. La Universitatea de Vest, nu mi-e teamă să afirm – peste jumătate din studenți nu merită nici să fie absolvenți de clasa a 9-a. Care e nevoia lor acută acum cînd cică ar fi criză, cînd salariile profesorilor sînt reduse, cînd omul își duce aspirina și acele la spital pentru că nici de pansament nu are statul români bani? Supercomputerul de 1 milion de euro e singura lor șansă de a accede la un nivel decent de educație – un drept fundamental al omului.

Azi nici marile firme la nivel mondial nu mai prea vor supercalculatoare – Google, Microsoft, Yahoo și alții ca ei se îndreaptă sau s-au îndreptat spre sisteme distribuite alcătuite din multe calculatoare mici și ieftine. Moda azi e să faci aplicații care să ruleze pe calculatoare mici și ieftine cumpărate la metru cub sau tonă.

La Universitatea de Vest însă – la fel ca la Los Alamos – studenți de elită precum și cadre didactice deosebit de calificate au nevoie de PUTERE.

O aplicație care îmi vine în minte imediat (de fapt imediat după calculul mediei și determinarea studentului premiant dintr-un VECTOR) ar fi un corector gramatical masiv paralel care să ghicească și să rescrie (corecteze e un eufemism) în timp neapărat real, tot ce scriu studenții și mentorii lor din jumătatea semianalfabetă a paharului gol. Sau ar putea modela de exemplu (dacă i-ar ajuta capul) propagarea căldurii prin elementele constructive ale lăcașului de știință din biroul secretarei șefe unde se află singura sursă de căldură (și ea ilicită) – un reșou retro, spre etajele superioare ale conștiinței. Poate vor să deschidă SC Decriptarea Studențească SRL unde să adune un ban cinstit din spartul parolelor de mess ca să cumpere niște soluție pentru curățat geamurile altarului educației timișorene prin care cu greu se poate distinge ziua de noapte.

“Scuza” “savanților” timișoreni este aceea că oricum banii vin de la Uniunea Europeană deci e firesc ca ei să fie aruncați pe fereastră. Domnilor genii, păstori de prea mulți viitori rumegători semianalfabeți cu Diplomă de Vest: ingineria aerospațială, criptografia, modelările din fizică sau chimie sînt lucruri interesante (pentru cine știe ce e cu ele). Ia încercați să obțineți de la supercomputerul de mărgăritar cu care veți impresiona tot sub-restul Europei răspunsul la o problemă mai apropiată de realitate: va plăti Funeriu din ajutorul de handicap (pe care îl merită și sper că îl va primi retroactiv) curentul cu care veți alimenta supercaloriferul? Că nici bani de hîrtie igienică pentru WC-urile din Universitatea de Vest nu par să existe în buget.

6 thoughts on “ce-i trebuie prostului.edu”

 1. Lasa sa cumpere si la stundentu roman computer tare. Mai shtii ce Calinescu sau Iorga sint acum pe bancile scolii si nu au cu ce sa invete istoria?
  Serios acum, si daca 10 stundenti sint buni, tot e bine ca le-a luat computer. Daca nu la facultati atunci unde sa te dai cu computere tari?
  Tii minte cum intram noi cu halate si sosoni in camera calculatorului cel tare la liceul de Info? Si nu ne-a ajutat? Adevarul e ca nu ne-a ajutat de loc, dar nu asta vreau eu sa demonstrez. Mai incerc alta data.

 2. Fain articol, bravo! Am auzit ca computerul ala e un IBM Blue Gene. Probabil mai-marii in IT de acolo il vor folosi dupa bunul lor plac in weekend pentru bruteforce in general. Pe cand eram tanar si la facultate, am pornit-o intr-o zi la plimbare la UVT sa vad ce face concurenta si, ei bine, daca la noi la Poli unii studenti erau catastrofalo-critici, cei de la UVT cred ca mai mult erau martori ai cladirii, ai holului, ai tencuielii…

  Insa din comentariul lui Aburel s-ar putea scrie o compunere :) Bravo si tie

  1. @Aburel: foarte corect punctul cu istoria. Îți amintești de sesiunile de comunicări științifice unde mergeam să prezentăm cu pistolul la tîmplă software educațional istoric? Parcă-i văd și pe studenții de azi ducîndu-se cu Blue Gene la sesiune de comunicări la Cluj, instîndu-l pe un stadion acolo și încărcînd de pe casetă Revoluția de la 1848 și influența ei asupra satului românesc antebelic. Din cauza vremii nefavorabile ar putea rezulta un 13: Tape Loading Error. Despre șoșoni nu numai că ți minte dar am și postat.

   @Tudor: ești rău. Răule! M-ai scutit totuși pe mine să discriminez ceea ce să știi ca apreciez. Măcar dacă venea la POLI, savanții progresiști de acolo puneau un GUI pe el și mutau ceasul sau calculatorul dintr-o parte în alta a ecranului 7/24-pînă la Overflow, așa cum făceau pe vremuri cu ceva „stații” SUN care luau foc de atîta mișcare de ferestre. Aburel știe la cine mă refer.

   @Renton: ca pe orice sistem cu pretentii intelectuale si morale avansate, Crysis precis ca merge dar în mod text și din linia de comandă pentru că e mult mai… sigur, rapid, flexibil și poți scrie și scripturi și îl poți administra cu strășnicie.

   Vă dați seama ce val de căldură se va abate asupra Timișoarei cînd domnul profesor de științe avansate ale calculatoarelor și modelărilor numerice va termina cu echipa lui de studenți eminenți implementarea genetică a problemei celor 3,14159265 regine? Și mai sper că IBM-ul dacă tot am aflat ce e – știe și MKV-uri. Cu subtitrări. Cu diacritice!

 3. Buna ziua,

  dupa parerea mea ar trebui sa fiti mandri ca astfel de lucruri se intampla in Universitatea din Timisoara. Chiar si pentru 5% pe care-i mentionati merita. Nu cred ca vreti ca in Romania sa ramana numai plebe!

  Cat despre Supercomputing si ce folos are, daca nu sunteti de meserie si nu stici ce este ala un calcul paralel, va inteleg opinia destul de optuza si sceptica.

  Nu inteleg de ce romanii, vor sa ramana in Evul Mediu!

  1. Buna ziua și mulțumesc pentru opinia exprimată. Văd că aveți adresa de e-mail cu .de în coadă. Înțeleg de ce nu vă e clar mersul lucrurilor prin părțile mai estice ale continentului :-) Probabil la Heidelberg la toalete există hîrtie igienică, la Universitatea din Timișoara situația nu e atît de fericită. Întîmplarea face că sînt de meserie – o privire asupra blogului ar putea să sugereze că nu sînt mecanic de locomotivă de meserie – dar am și un oarecare simț al proporțiilor cred. Ca român nu doresc să rămîn în evul mediu, aș prefera ca drumul din complexul studențesc pînă la Universitate să nu necesite cizme de cauciuc din cauza noroiului pînă la la glezne, aș vrea eventual apă caldă la robinetele de prin Universitate, ar fi bine dacă geamurile ar fi spălate, aș vrea ca studenții să își permită măcar o vacanță de o săptămînă într-o țară civilizată în cei 4 sau cîți ani de facultate se vor mai face azi, toate astea la o fracțiune din prețul supercalculatorului. După ce toate lucrurile astea elementare pentru educația și existența tinerilor viitori intelectuali se vor fi rezolvat, de restul milioanelor de euro (că ar rămîne destule) treacă de la mine și un supercalculator puțin mai modest, cu un S puțin mai mic, că doar nu sîntem noi chiar de nivelul celui mai scump. Acum îl luăm pe cel mai bun pe foamea și lipsa cruntă de confort a bieților studenți și profesori ca să ne uităm la el cu stomacul gol, cu haine rupte și murdari de noroi pînă la genunchi DAR mîndrii că am ajuns în final în modernitate. În sintagma „toate la timpul lor”, supercalculatorul vine cronologic după foamete, apă caldă și hîrtia igienică. Nu înțelegeți de ce românii vor să rămînă în evul mediu pentru că de fapt nu este ăsta cazul – ei nu vor să rămînă acolo. Ei vor să descopere războiul de țesut și revoluția industrială sărmanii și pentru acest pas măreț în evoluția lor istorică, supercalculator nu este nici pe departe o necesitate. Dumneavoastră înțelegeți perfect necesitatea unui supercomputer la o universitate. Și studenții Universității de Vest din Timișoara și chiar și eu am înțelege poate aproape la fel de bine ca dumneavoastră nevoia asta DUPĂ ce am avea măcar un sfert din condițiile minime de viață și educație pe care un neamț obișnuit le are. Nefiind obtuz ar trebui să vă fie ușor să vă puneți în locul studentului care face foame în fiecare zi și află că tocmai a venit la școală un calculator de milioane de euro pe care în următorii 5 ani profesorii universitari incompetenți și ratați în carieră vor încerca fără succes să-l bage în priză. O cură de o săptămînă prin Universitate, Complexul Studențesc și studenți FĂRĂ CARD v-ar ajută să puneți lucrurile în perspectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *