unor oameni nu le place

Mergeam zilele trecute cu dulăul prin zonă la plimbare. Dulăul e un pitic de șoricar bătrînel de 12 ani, cărunt ca un cățel polar și care ignoră seren toată lumea stradală (om sau patruped) în favoarea delectărilor olfactive.

Plimbarea ne-a fost întreruptă de o patrulă de polițiști comunitari sau ce grad / rang or mai fi avînd în zilele astea, cu vigilență anti-hoț +6, piatra pătrunderii +2 și un ciob (asta e o metaforă din joc, doar pentru inițiați).

Comunitarii, atenți la culori (hoții sînt în general în august în vacanță prin Spania sau Italia), au băgat imediat de seamă neregula în eram aflat:

– Bună ziua, sînt <gradul>, <numele>. Știți că trebuie să aveți cîinele în lesă în spațiul public?

– Bună ziua, da, cred că am auzit despre asta dar mă învîrteam 5 minte pe lîngă casă și nu mă gîndeam că la așa cîine mic și bătrîn ar mai fi nevoie să-i pun lesă că abia ar duce-o.

– Da dar sînt oameni la care nu le plac cîinii.

Comentariu post-factum: am auzit că ar exista și oameni cărora nu le plac negrii. Să-i scoatem și pe ei doar în lesă? Chiar dacă sînt bătrîni și cărunți pe la bot? Chiar dacă sînt blînzi și mici cît un cîrnat cu picioare??

Comentariu post comentariu post-factum: știu că sînt absurd dar nu mă pot abține.

21 thoughts on “unor oameni nu le place”

  1. Poate Tommy s-o fi uitat urat la politist, ce stii tu ?! Si de aia s-a gandit sa te apostrofeze ! :)

  2. primul comentariu este fantastic, la propriu, adica… fantasmagoric. imi imaginez un altfel de dialog:

    politai: buna ziua! sunt plutonier Capsuna.

    (pauza pentru ca mrx sa isi revina din uluiala auzirii gradului si mai ales numelui)

    mrx: Buna ziua!

    plt. Capsuna: stiti ca trebuie sa aveti ciinele in lesa in spatiul public?

    mrx: aveti un ciine?

    p. C: da, si nu il tin in lesa

    mrx: a, deci il tineti in lesa!

    p. C: da!

    mrx: si eu am zis ca e cam greu sa tii un ciine atit de mic si batrin in lesa!

    p. C: sunt de acord cu dumneavoastra! de asta v-am si oprit!

    mrx; si totusi sunt si oameni care nu iubeste animalurile!

    p.C: chiar vorbeam cu subplutonierul zmeura aici de fata ca toata lumea din judetul nostru iubeste animalele.

    mrx: asta ziceam si eu! e incredibil cum lumea a ajuns sa indrageasca animalele si nu le mai tin in lese sau in custi, ba unii isi pun singuri lese si se inchid in custi.

    p. C: de acord! data viitoare sa ii puneti lesa si botnita! pare periculos, si, mai mult, eu nu suport animalele! decit la televizor.

    mrx: da, nu il voi chinui pe Tommy al meu cu lesa vreodata!

    p. C: o zi buna!

    mrx: sa traiti!

  3. al doilea comentariu este mai pasnic:
    ma opun! tommy nu pare carunt ca un urs polar, cel putin nu in poza! pe de alta parte, descrierea ta e mai duioasa decit poeziile lui Arghezi despre fiintele de linga noi:)
    din postarea ta, asta mi-a placut cel mai tare: descrierea lui tommy!

    revin si cu al treilea comentariu, daca mai am putere

  4. @david: recitind comentariile mele, mi-am dat seama ca s-ar putea interpreta gresit. in primul meu comentariu, ma refeream la… primul meu comentariu dintr-o serie de trei pe care o aveam in cap, nu la primul comentariu la articol, care iti apartine:)
    oricum, in cazul in care s-a produs vreo neintelegere, imi cer scuze!

  5. ca sa continuam ca in teatrul absurd: care comentariu? ;;)
    p.s. ma bucur ca n-ai interpretat gresit!

    p.p.s. mrx, e vina ta ca incep sa imi urmaresc toate zisele sa vad care sunt toate sensurile posibile…

  6. Mrx a folosit o poza din tineretile lui Tommy ceea ce ar putea sa deruteze pe niste cunoscatori mai putin profunzi ai dulaului.
    Ca sa dau si eu cu bita in balta si sa stropesc toti trecatorii: daca regula spune ca toti cateii (polari sau nu) trebuie sa fie in lesa ce mai discutam noi aicia?

  7. @david: eu singurel:)
    @aburel: suntem mai putin profunji de regula, nu numai ca cunoscatori, dar aici eu discutam despre si anume duiosia lui mrx. bad, bad aburel! so insensitive:(

  8. Cand eram mai tanar si circulam in exact acelasi parc, am participat la o altercatie impreuna cu un catel fara lesa care s-a repezit la caruciorul lui Victor si a inceput sa muste din roti. Era un terrier alb, mai mare ca Tommy, dar de departe parea inofensiv. Avea el o problema cu rotile… asa ca eu pot sa inteleg punctul de vedere advers.

    1. @Tudor: și eu pot înțelege punctul de vedere advers. Explicația mi s-a părut șubredă. Sigur ca am și tendința să desconsider punctul de vedere advers al mamelor din parcul de care zici care au probleme aproape psihice legate de cîiini pe o rază de un chilometru de copilul lor, probleme pe care le transferă atît copiilor cît și cîiinilor care chiar de aia devin altfel decît par, pentru că percep ostilitate și stres evidente.

  9. acilea in HK, in anumite zone, sunt niste pancarte cu un ciine tinut in lesa. scrie clar ca trebuie tinuti in lesa ciinii mari, apoi se explica ce se intelege prin ciine mare: masa si inaltime;)

    pe de alta parte, draga mrx, daca tot esti tu in cautarea civilizarii romanicii, daca la regula scrie: TOTI ciinii trebuie sa fie tinuti in lesa in spatiul public, esti in culpa daca n-o faci. dar esti si pur roman, pentru ca asta cred ca e una dintre trasaturile de baza ale noastre: cind auzim o regula, primul gind este: DAR… si apoi multime de argumente/cazuri speciale/exceptii ne vin in cap:)

  10. @R: merci de aprecieri. Faza e cam așa: vine omul și își declară vinovația fără niciun motiv, fără să fie supectat. Ce face românul în acest caz? Dă entuziast lecții de morală și civlizație :) Dacă vrei să fii și moralist și demn simultan, o faci cînd mă prinzi, nu cînd vin în fața clasei și mă autodemasc benevol – române ;)

    Pe de altă parte că se poartă, în țărilie civilizate despre care cu jind mai vorbim, indiferent de talie, exista locuri cu destinație specială, îngrădite, unde cîinii se lasă fără lesă pentru că e absurd pentru un om civilizat să nu priceapă că există și momente în care cîinele are puțină nevoie să nu fie în lesă. Sigur că gena îți spune să îmi cer să fiu civlizat doar cînd e vorba de obligații și îndatoriri, nu și cînd e vorba de drepturi că doar amîndoi sîntem de pe aproximativ aceleași plaie.

    Notă secretă pentru altcineva: știu că „plaie” nu e în DEX cum nu e nici „intelectualoid”. E doar o ghidușie. De limbaj.

  11. @mrx: citeva lamuriri, ca se pare ca tonul tau a devenit serios, ca sa nu spun direct agresiv si nu as vrea sa ajungi sa explici ca „aproximativ” semnifica diferenta dintre civilizatoarea marie teresie si fanarioti:

    nu vad unde am dat lectii de morala si mai ales de civilizatie. nu am scris nicaieri ca este bine/frumos/moral ceva, nu te-am admonestat in niciun fel ca te-ai abatut de la regula; ti-am spus pe un ton glumet (pe care tu l-ai interpretat altfel) ca si regulile civilizatoare nu sunt de nediscutat. (chiar, in mult-prea-civilizata elvetie, absolut toate regulile or fi perfecte? )

    daca insa te-a deranjat ca mi-a placut mai mult felul in care ai scris despre tommy, atunci este numai si numai problema ta, si dupa mai multe citiri, poate o sa ajung sa cred ca esenta era in agramaticiunea politaiului.

  12. @R: dacă eram un tip contemplativ, necombatant, privitor în gol și apatic scriam despre rarăul și citeai blogu’ altuia ;)

  13. @mrx: Dar stai ca nu inteleg ceva: unde ai folosit ghidusia de limbaj intitulata “plaie” ? ;)

  14. Ai avut norocul, mai ales Tomi, ca ati dat peste politai cumsecade.
    Daca intalneati din cei adevarati si bine instruiti l/ar fi muscat pe Tomi.
    Cand il mai scoti la plimbare sa ai la tine 2…3 botnite pentru a evita necayurile.

  15. @mrx: de acord cu ce spui, dar aici ai fost… combatant in gol, cum nu te mai citisem;)

    in ce priveste postarea ta urmatoare… sunt atitea chestii in neregula cu ea, si nu te recunosc in asa hal, incit acolo chiar incerc sa ma abtin;)
    las-asa!

  16. Ah! Sa ma iertati, dar o zicala zice cam asa: un prost arunca cu piatra in apa, iar 10 intelepti nu o pot scoate!
    Acum, ca ei, mai sus mentionatii, reprezinta legea sau ma rog…. eu intreb mai intai daca ei stiu ce trebuie sa faca si pe cine sa pazeasca sau in slujba cui sunt!
    Drace, acum na, ca-s 11 intelepti! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *