unor oameni nu le-a plăcut

Acesta este episodul doi al serialului care nu este despre cîini, nu este despre negrii, nu este despre polițiști comunitari, nu este despre români și nici despre încălcarea legii. Am crezut că am pus un titlu și un final edificatoare la postarea anterioară dar se pare că m-am înșelat.

În final nu contează ce am vrut eu să spun ci important e ce a înțeles cititorul. Din cauza asta am zis că e bine să revin cu o revenire.

Despre ce ar fi trebuit să fie postul “unor oameni nu le place” dacă era bine scris? Despre explicația polițistului comunitar. Omul putea fi competent și instruit și să explice cam așa: unii cîini, chiar și mici, pot fi agresivi și pot face rău și din cauza asta s-a hotărît ca toți cîinii din Timișoara în spațiul public să fie scoși doar în lesă. Dacă omul ar fi spus așa, nu aș fi postat nimic pe blog pentru că era perfect coerent, justificat și rațional. Ce a spus polițistul a fost exact ce gîndea și simțea, cu maximă sinceritate (și bunăvoință – recunosc). Omul respectiv, unul obișnuit, avea justificarea bazată pe alte considerente. În mintea lui (ca din păcate în mintea mult prea multora), faptul că unor oameni nu le place ceva justifică și îndreptățește la interdicție. Nu faptul că poate cîinele mușcă (roata căruciorului :p) i se părea polițistului o problemă. Pentru el neplăcerea unora era suficientă pentru a justifica interzicerea. Despre asta trebuia să fie postarea.

Era o exagerare absurd-umoristică treaba din final cu negrii în lesă, exagerare care ar fi vrut să arate cît de defect e raționamentul polițienesc dacă numai puțin îl exagerăm. Cînd e vorba de cîini, nu-i așa stimat auditoriu, interdicția pe bază de plăcere a altora e ok (nici nu observăm problema – ia vedeți comentariile). Cînd e vorba de oameni (și negrii din exemplul care ar fi vrut să fie clarificator sînt oameni), parcă mai înțelegem dar oricum nu are legătură cu cîinii deci să o privim ca pe o scuză a lui mrx care nu e de acord cu regula anticîinească și o contestă aiurea.

Dacă unora nu le place, să interzicem. Sună bine? Nu neapărat dar parcă nici nu e mare problema, nu? De preferință “unora” să fie de-ai noștri (prieteni, familie, șefi). Asta e gîndirea care animă rinichii și femurul drept al autorității de partid și de stat și din păcate asta e și gîndea prostimii cînd cauza nu e pe placul ei. Cînd cauza e pe placul ei, efortul de a o susține oricum nu merită.

Așadar jos pălăria, să ne facem că nu observăm cît de ușor se poate interzice ceva pe baza preferințelor altora, să ne facem părtași prin asta la construirea unei brave noi lumi:

  • unora nu le plac cîinii: să-i omorîm (exagerez).
  • unora nu le plac negrii, indienii, evreii: să-i închidem în rezervații și cînd nu se uită nimeni (că doar sîntem creștini, ce dumnezeu…) să-i omorîm (nu mai exagerez deloc din păcate).
  • unora nu le plac ungurii (huo!): să plece la ei în țară și să ne lase să ne-o furăm noi singuri pe a noastră și nici la școală să nu vorbească în limba lor și în definitiv ia să mă mai lase ei în pace cu atîtea drepturi.
  • unora nu le plac homosexualii: să-i băgăm la pușcărie. Sau dacă tot ne obligă UE să îi legalizăm, măcar să le interzicem să iasă pe stradă. Ar fi de bun simț…
  • unora nu le place ca femeile să știe să citească, să voteze sau să iasă pe stradă neînsoțite și neacoperite: să le-o interzicem.
  • unora nu le place ca femeile să conducă. Hmm… aici nu știu ce să zic.

Mi-e teamă că se va cere și un episod trei ca să clarific că la ultimul punct am fost nu doar ironic ci și autoironic și am vrut să arăt că uneori și mie (ca și vouă*) îmi e greu să mă sustrag de la tendința de a elimina din peisaj ce nu îmi place. Măcar o observ și încerc să mă stăpînesc/educ prin mișto de propria persoană.

Notă: “ca și vouă” de mai sus era ironia din explicația ironiei și autoironiei din post :p Sînt sigur că înțelegeți perfect și din suflet – voi cei care sînteți șoferi – ce am vrut să spun acolo dar vă rog dați-le o șansă (respectiv prioritate chiar și cînd nu o au), spre binele tuturor.

4 thoughts on “unor oameni nu le-a plăcut”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *