țară de rahat

Azi am văzut la televizor cel mai înjositor episod pentru cetățenii unei țări venit de la unul dintre cei care îi conduce. E vorba de sebastian vlădescu (îmi pute cursorul  a stîrv numai cînd îi scriu numele), ministru de finanțe al României, care le spunea cetățenilor români (ție, mie, nouă) nemulțumiți de creșterea TVA să se mute îl altă țară.

E ultimul act imaginabil de dispreț și batjocură pentru cetățenii unei țări să le spui ca autoritate și angajat în țara aia că pot pleca îl alte țări dacă nu le convine convine ceva.

Mă între oare cîți cetățeni români sînt nemulțumiți de creșterea TVA. Eu bănuiesc ca mai mulți de 90%. Lor, adică nouă ne transmite sebastian vlădescu că putem pleca.

E cam ca și omul care are o casă mare și angajează o femeie pentru curățenie. La un moment dat proprietarul îi atrage atenția angajatei că în casă pute și gunoiul e pînă la genunchi. Femeia de serviciu e cu școală, nu e femeie simplă așa că îi răspunde proprietarului fără pic de rușine pe care aparent nici nu o cunoaște: dacă nu îți convine curățenia pe care o fac, mută-te în altă casă.

Femeia de serviciu din poveste e ministrul tău de finanțe – sebastian vlădescu. Murdăria e procentul de TVA ca moț la economia pe care a dus-o împreună cu camarazii de furturi la sapă de lemn. Casa murdară e România iar proprietarul invitat să se mute din casa lui dacă nu-i convine ceva ești TU.

Tu și cu mine și cu alte milioane nemulțumite de noul TVA îl plătim foarte bine lunar pe vlădescu ăsta să ne administreze banii. Noi sîntem proprietari pe casa noastră, el e angajatul nostru. El ne spune, rîgîind de sătul de la atîta caviar, că dacă nu ne place, putem pleca – el rămîne.

Bă creatură urît mirositoare la creier – ce ai făcut tu ar trebui pedepsit penal. Pentru rahatul ce ți-a ieșit din gîtlej de prea plin ce ești ar trebui să faci pușcărie. E singurul loc de care mai ești demn în țara pe care o recomanzi părăsită de nemulțumiți. Sînt sigur că pentru insulte de genul ăsta, România are anticorpii legislativi care să o păzească de microbi ca tine. E infinit mai eficient și mai corect să te judecăm pe tine și să te băgăm la pușcărie (sigur, în baza legilor) decît să plece marea majoritate a românilor de foame prin alte țări. Cetățenii României sînt aici LA EI ACASĂ, ei pleacă eventual dacă vor. Că tu ești acolo – la ministerul de finanțe, plătit bine în fiecare lună din puținii bani ai fiecărui român de care-ți bați joc – e un privilegiu pentru care ar trebui să le lingi tălpile românilor pe care îi insulți.

Gunoiul care ne conduce nu are margini. Mai rău de atît pur și simplu nu li se poate spune cetățenilor țării ăsteia. Mai bine ne înjura, mai bine se enerva și vorbea urît, ORICE gest era preferabil față de ce i-a ieșit din orificiu duhnind a profundă și terminală lipsă de educație.

Că nu are rușine creatura e evident. Problema mea de conștiință ca un cetățean al țării ăsteia e că individul va circula liber și nepedepsit pentru insulta adresată poporului român, sfidînd în continuare pe toți proștii de care își bate joc la televizor fără pic de perdea. Scriu postul ăsta la nervi, altfel nu ar reflecta ce gîndesc.

Românilor care i-ați votat, acum pricepeți? Vă e foame? Nu aveți bani de curent sau căldură? Ați fost dați afară sau vi s-a redus salariul? Nu vă ține nimeni aici să le stricați aerul – hedonistul ministru de finanțe al României vă recomandă să vă duceți unde vedeți cu ochii. E mulțumirea pentru votul pe care i l-ați dat. Oare e destul ca să vă dați seama în fine pe cine ați ales?

Dacă ați greșit votîndu-i e de înțeles. Dacă nu vă pare nici acum rău de ce ați făcut cu votul vostru pentru copiii, părinții și prietenii voștri, singurul lucru demn ce a mai rămas e să vă fie rușine și să emigrați conform recomandării.

12 thoughts on “țară de rahat”

 1. Vorbeam mai deunazi cu unii dintre cei carora le adresezi intrebarile finale; motivatia pentru votul lor a fost ca nici opozitia nu era mai bunca decit puterea (trecuta sau actuala). Interesant mi s-a parut ca s-au obosit sa voteze cu cineva care nu era bun pentru ca nici altii nu erau mai buni. Sau poate nu am inteles eu.

 2. vad lucrurile tot ca atunci, nici nu ii intereseaza ce spun ceilalti
  de exemplu nu se uita la televizor la Antena ci la B1

  1. Răspuns scurt:
   Țara e precum conducătorii și conducătorii precum cei care i-au ales.

   Răspuns lung de român supărat care NU a emigrat deci are dreptul să spună lucrurilor pe nume oricît de urît le e numele:
   Și mie mi-ar fi mai convenabil să dau vina doar pe conducători, nu m-aș include și eu în mizerie, i-aș învinovăți doar pe ei, eu aș fi pur și fără pată. Da, conducătorii sînt de rahat DAR cine i-a ales? Și cine îi ține și acceptă acolo unde sînt? Noi ăștia care populăm țara și care nu vrem nicicum să plecăm dracului de aici deși ni se arată ușa. Mie asta îmi spune tot nu doar despre conducători ci și despre locuitorii țării în majoritatea lor. Conducătorii sînt exact esența poporului român, ce am avut noi mai bun să punem să ne conducă, distilat de România.

   Cînd am pus titlul nu mă refeream la țară ca la un loc pe planetă. Geografic e ok țara. Noi cei care o populăm sîntem problema. Conducătorii dacă pot, duc lucrurile oricît de departe, ce i-ar reține? E spre huzurul și plăcerea lor. Pentru că România este cum este e vinovat poporul român în majoritatea lui. Eu cred că avem democrație și ce vedem e expresia ei. Avem democrație + mult prea puțin creier și educație.

   E Băsescu devină că savurăm mizeria ce ne-o oferă și din care ne înfruptăm cu voluptate și o cerem repetată odată la 4-5 ani? El are toate motivele să creadă că ne place din moment ce l-am reales. Eu pe mine și pe alții ca mine mă și îi acuz (deși eu am cu o milionime mai puțină vină decît tine – prietenește și personal vorbind :) ). Dacă noi nu pricepem că toate problemele sînt cauzate de NOI o să trăim veșnic cu imaginea că sîntem persecutați și nevinovați ceea ce e fals într-o țară democrată. Nu o să înțelem niciodată că votul NOSTRU e cauza problemelor, că doar noi putem fi vinovați pentru că noi am votat așa și nu odată.

   Majoritatea românilor au avut mai multe ocazii să curme cancerul (nu integral dar uneori cură nu există, e bun și tratamentul de întreținere pentru o boală cronică). Au putut vota la un referendum și au ales să-l păstreze, au putut vota la alegeri și au ales la fel. E el devină că asta ne place și asta vrem (repet, în majoritate)? Ar fi corect să schimbe ceva din moment ce vede că asta insistă să vrea poporul?

   Unii și-au vîndut votul pe o găleată de plastic portocalie cu PDL. Acum se duc la primărie și dau înapoi găleata dar nu mai primesc în schimb formularul de vot. Atîta au înțeles ei din viață – că politica e despre cinste și onoare și că orice troc, oricît de murdar, are un buton UNDO. Ei bine, dacă ai fost prădat sau tîlhărit, nu există termen de 30 de zile în care să duci marfa înapoi pentru a primi integral banii. Te poți totuși duce la poliție să reclami, nu să-l realegi pe tîlhar să te conducă. Dacă o faci, tîlharul mi se pare absolvit de orice vină.

 3. n-as considera oamenii vinovati pt ca ei sunt pusi sa aleaga intre aceleasi figuri
  pur si simplu se voteaza negativ de multi ani (sa alegi raul cel mai mic)
  asa stand lucrurile ce e de facut? zici ca si noi suntem de vina? ce sa facem? sa iesim cu furca pe strada?

  1. Sună de parcă rușii ne-am impus un singur candidat și noi am ales singura alternativă :) Dacă era așa, puteam poza în victime.

   Privind în urmă, aleșii ĂȘTIA sînt răul cel mai mic? Cine a ales ca Crin Antonescu sau Oprescu de exemplu să nu ajungă în turul doi? Țara din titlul contestabil. Sau liberalu’ ăla era un rău mai mare decît ce avem acum? Pe tavă au mai fost rele mai mici decît cea dorită de majoritate deci nu prea funcționează scuza cu „nu am avut ce alege mai bun”. Poporul țării a ales, liber și cunoscînd perfect pe care pe care l-au preferat, după atîția ani de colaborare „benefică”.

   Eu cred că fiecare alegere a fost una proastă dar liberă (la primul tur, la al doilea tur). Chiar nu aveam alternative? Dar la cele 3 opțiuni oarecum finale din alegerile prezidențiale ultime cum s-a ajuns? Tot prin alegeri democratice în cadrul partidelor, tot la discreția și după pofta prostimii populare române. Poți descopune oricît de jos cangrena, pînă la primar, și pentru alegerile proaste acolo unde au fost tot NUMAI majoritatea e vinovată. La fiecare nivel s-au cernut doar cele mai proaste alternative PRIN ALEGERI LIBERE, dupa pofta inimii poporului care alcătuiește țara… din titlu. Care e momentul cînd un conducător a fost ales FORȚAT? Eu nu mi-l amintesc. Cînd ești liber să alegi așa (în partide și apoi în finală), cum poți da vina pe altcineva? Dacă ai libertatea de alegere nu ai scuză nici moral nici legal. Dacă ai controlul și iese prost din cauza opțiunii tale, ești vinovat. Alternativele au fost eventual proaste dar tot democratic s-a ajuns la ele.

   Dacă ești acționar la firma X și ai administrator catastrofal, îl schimbi. Dacă după ani de administrație catastrofală acționarii îl realeg, e vina lui? E exact ce vrea stăpînul deci e validat, a fost bine ce ai făcut, fă tot așa si pe mai departe. Există scuze pentru adunarea acționarilor să spună „pe cine să fi ales”? Au votat prost odată, a doua oară – dacă pierd banii din cauza administratorului e numai vina lor.

   Eu cred că dacă mergi pe stradă și alegi la întîmplare o persoană majoră ai șanse 90% să nimerești unul care nu e alcoolic, nu are în cazierul lipsă falsuri în acte și declarații false la notar, nu a lovit copii în public, nu i-a dispărut dosarul de securitate uite așa, nu a administrat flota unei țări prin eradicare, prezită măcar urme vagi de educație etc. Pe ăsta de-l avem l-am filtrat bine și atent. Era greu să găsim AȘA CEVA din 22 de milioane fără să căutăm cu multă grijă. Era ăsta răul cel mai mic?

   Da, și noi sîntem devină, eu, tu că doar din cine e făcută țara asta, din alți eu și tu ca noi.
   Să presupunem prin absurd că nu noi sîntem vinovați. Atunci cine mai rămîne? Băsescu? Fiică-sa? Elena Udrea? Vasile Blaga? Adriean Videanu și prietenii? Spiritistu ăla cu flăcări violete? Ei sînt dușmanul cunoscut (conducătorii). Cum să dăm vina pe dușman că noi am pierdut războiul? Cum să dai vina pe concurență că ai dat faliment sau pe echipa adversă că ai pierdut meciul? Păi dușmanul și concurența de aia sînt acolo ca să te termine. Dacă au reșit, merită respectați – au fost mai buni, în niciun caz nu pot fi vinovați. Călăul nu se numește vinovat dacă taie capul cuiva, se numește eventual competent. Cine rămîne dacă nici noi nici ei nu sîntem vinovați? Exact! Rușii…

   Fiecare acum se scuză și diluează vina de a fi ales așa cum a ales. Cei care am votat contra (eu de exemplu) sîntem devină că știind ce va urma nu am făcut mai multe ca poporul mai credul / neinformat (și realitatea validează adjectivele post-factum) să se deștepte. Cei care au votat pentru… aici tu să-mi spui ce era de făcut. Sigur se putea și se poate și acum face ceva și fără furci, și fără țepe expuse în piețe pentru a fi trași în țeapă peste 67% dintre reprezentații aleși democratic.

   Întrebare: dacă pui problema că oricum erau numai rele din care să alegem deci nu sîntem vinovați, cum o să poți explica vreodată țăranilor din satul X că votul lor valorează mai mult decît o găleată de plastic?

 4. Si totusi pot sa-mi vind votul pe o galeata de plastic sau chiar pe nimic.
  Din fericire nu sint in mijlocul viltorii evenimentelor din RO dar imi inchipui ca a fost show mare. Si oamenii s-au opintit sa nu lase raul „mai mare” la putere. Plus ca uite ne-a dat si galeti noi. Cu cine sa votam?
  Tin minte ce stresata imi era familia ramasa in tara ca nu cumva sa cistige Vadim alegerile cind a ajuns cu Iliescu in finala. Pai daca e pe dinastea Iliescu trebuia sa-l sustina pe Vadim in primul tur, ca el oricum era calificat, si prostimea, pardon, poporul il alegea pe el in finala cu Vadim. (prostimea in sensul „usor de prostit” nu „un numar de indivizi prosti”)
  Iata cit de bine e sa avem grija sa alegem raul mai mic.
  Si in Canada lumea gindeste similar; ei voteaza cu candidatul care are cele mai mari sanse de-a cistiga dar nu e „raul cel mai mare”. E ca si cum iau patrunjel cu toate ca ash vrea inghetata pentru ca, oricum, patrunjelul e mai bun decit ceapa.

 5. Nu e chiar ca și cu pătrunjelul vs înghețata. Pătrunjelul e benign, nu vei avea de la el ani și ani de probleme de viață de genul pierdut loc de munca, inposibilitate de plată a curentului sau căldurii. Din cauză că e diferență așa de mare de impact în viața omului, cine citește poate deduce că băsescu e la fel de inofensiv ca pătrunjelul. Eu aș face mai degrabă paralele cu leucemia: dacă nu ai murit la prima încercare, după un an-doi-tre revine, doar că organismul nu mai e la fel de zdravăn să reziste la încă un mandat dus pînă la final.

 6. Eu ma refeream la faptul ca alegi ceva complet diferit de ce ai vrea doar ca sa eviti „raul cel mai mare”

 7. Am înțeles la ce te refereai dar parca bagatelizai, așa de ușor vorbeai – se vede treaba că tu nu o să plătești la iarnă întreținerea ca alegătoru’ majoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *