apple și mulțimea

Apple e o companie interesantă. A reușit să acumuleze mulți clienți pe baza unui criteriu neobișnuit: se adresează masochiștilor. Oamenii cărora le place să fie dominați sau umiliți, să fie la latitudinea unui stăpîn și-au găsit o autoritatea de nădejde, care pentru o sumă nu chiar modică le asigură umilința și controlul. Publicul entuziast vibrează ca un arc la fiecare cuvînt al iluminatului. Orice limitare, piedică, îngrădire sau defect, dacă vin de la Apple sînt binecuvîntări. Fiecare nouă interdicție sau inconveniență puse pe piață la preț premium reprezintă o mînă de ajutor dată spre izbăvirea inițiaților. Trebuie să suferi ca să meriți!

Cînd a apărut iPhone și am înțeles că nu va putea rula decît aplicații cumpărate din magazinul oficial Apple, am zis că asta e culmea tupeului, că nu poate prinde așa ceva decît la minoritatea oricum fanatizată de OSX și Mac. M-am înșelat: lumea e mult mai dornică de a fi condusă orbește decît ai putea crede la prima vedere. Libertatea e plictisitoare. De ce să poți face tot ce vrei cu conținutul telefonului sau al playerului tău? De ce să poți șterge sau copia ce și unde vrei? De ce să poți reda mai multe formate video cînd e destul unu singur – impus? De ce să poți instala ce aplicații vrei dacă ele pot să contravină ideologiei grupării? De ce să poți citi ce vrei? Riști să citești o carte proastă. Dacă o cumperi de la Apple ai garanția calității. Atîtea alternative obosesc. Prea multă libertate nu e bună, îți pot veni idei. Trebuie să existe o autoritate providențială care să ne ajute să deosebim binele de rău. Ca norocul, Steve Jobs și-a asumat acest rol ingrat. Omul face multe pentru atîția bani, treacă de la el și rolul de mesia. Nu e ușor să ai atîta amar de popor de mînat la islaz. La islazul esteticii de frumos, desigur.

După iPhone și iPod, pe drumul blocării utilizatorului în a folosi ce și cum dorește pe aparatul lui apare și iPad: un dispozitiv mai mare care bate mai spre calculator personal decît spre telefon (bate doar ca dimensiuni nu și ca funcționalitate dar asta e alta poveste). iPad, în buna tradiție, va rula și el doar conținut binecuvîntat, cumpărat de la Vînzătorul Mileniului: Steve Jobs.

Ce urmează? Clienții – fani entuziaști își vor dori iTunes și numai iTunes și pe Mac, de ce nu? Următorul pas ar fi un OSX castrat, care poate și face doar ce spune magazinul iMitropoliei. Dacă ai fi client de iPhone și de iPad, de ce nu ai vrea siguranța lor și pe calculatorul personal? De ce să riști să rulezi vreo aplicație necontrolată, poate chiar răuvoitoare sau să vezi cine știe ce DIVX discutabil sau chiar… nesfînt? Un OSX complet blocat pe iTunes ar fi nirvana. Pe cînd?

Și dacă tot m-am dedat visării, îmi permit să o fac lată: Steve, dă-le un Mac, un iPhone, un iPod și un iPad care se încarcă doar folosind curent Apple, în frumoasele magazine Apple cu geamuri mari și generoase, unde fanii, pe baza pașaportului sau a cărții de identitate se vor mîndri să fie văzuți la coada sfîntă pentru un abonament pe doi ani la încărcat bateriile speciale și imposibil de schimbat. Imaginați-vă invidia cu care ar fi priviți de prietenii lor care nu își permit așa ceva. Dacă e neapărată nevoie, Steve, dă-le curentul tău binecuvîntat și în regim prepay dar numai cu buletinul și cu minimum trei referințe!

Apropos: Apple a decis că încă o clasă de aplicații nu sînt adecvate pentru poporul ales. Din iTunes au dispărut și aplicațiile cu care puteai găsi ușor hot-spot-uri wireless (asta după ce recent s-a decis pocăirea compulsivă a turmei prin eliminarea oricărui conținut discutabil din punctul de vedere al moralei creștine ;-) ). Așadar poporul va folosi ceva mai des traficul de date prin operatorii de telefonie mobilă pentru că nu va găsi așa ușor rețele gratuite wireless, pentru că așa S-A decis. O situație de invidiat mai ales în Europa cînd ești în roaming. Să nu fii mîndru că ai iPhone? Oricum hot-spot-urile wi-fi nu erau de încredere. Ce te poți aștepta de la ele, doar sînt gratis…? Cu cît mai scump și restrictiv, cu atît mai făloși și mai invidiați aleșii. Încă 2 – 3 dolari de la Verizon sau Orange pentru o nouă catapeteasmă la altarul infinitei bucle a prostiei umane.

PS: cu copii ăia exploatați 7/24 la uzina de ipoade cum a rămas pînă la urmă? Sper că sînt reciclabili, doar sîntem așa de preocupați de mediu în California…

4 thoughts on “apple și mulțimea”

 1. Apple e o companie estetica. Ea vinde chestii frumoase. Chestii care iti iau ochiul.
  Le inteleg pe femeile care vor chestii Apple, ele sint obishnuite sa poarte pantofi incomozi dar frumosi. Dar barbatii?

 2. E cam adevart ce spui tu.. oamenii cumpara lucruri ca sa fie „cool” si in rind cu restul lumii.
  Produsele Apple, trebuie sa recunosc, au in general un design foarte reusit. Deci sint placut de privit.
  Cind incepi sa le folosesti insa e cu totul alta poveste.

 3. @Aburel: intrebarea ta finala duce spre o discutie interesanta despre cum chimicalele folosite in ziua de azi la greu in toate cele (si mai ales in mincare) afecteaza testosteronul si atributele masculine. Cred ca e usor de vazut dintr-o privire pe strada ca e vorba de multe multe chimicale….

 4. Esti un pic răutacios. Apple nu te forțează la nimic nici să cumperi nici să iți faci cont. Nu sunt fan Apple de genul beyond logic.
  Orice companie are hibele si bubele ei, mai toate generate din lacomie. Dar înainte de toate Apple produce lucruri de calitate, orice ai spune tu. De la software pana la hardware totul e cu mult peste medie.

  Că există uneori probleme, e drept, dar nici perfecțiune nu există la scară comercială.
  Lucrez de 11 ani in IT si am lucrat cu aproape orice sistem de operare, pot spune că OS X mi-se pare cel mai stabil și mai fiabil. Și oricât de limitat ar fi tot e mai bun decât Windows 7 Starter, care este un apogeu al limitărilor artificiale. Nu cere serial nu ma trateaza ca pe un potențial hoț și nu mă verifică daca sunt genuine. :P
  Am Mac am licență.

  Din punct de vedere hardware și design, Apple e super ok, foloseste materiale de primă calitate si un design ergonomic și eficient. Acum am un Vaio luat de 4 luni, deja a inceput să se ia vopseua pe la colțuri si a fost o dată în garanție. Am si un Mac Book de 1 an și un pic, arata ca nou, deși l-am folosit mult mai mult decât pe Vaio.
  Ambele sunt aproximativ egale ca preț dar nu și ca fiabilitate.

  Intr-un final adaug că viitorul sistemelor de operare este musai open source și că incet dar sigur Microsoft își va pierde monopolul. Cât despre fițe, asta e o chestie de gusturi. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *