lucru deștept

Imediat după ’89 tatăl meu a plecat în vizită în Germania. S-a întors copleșit de impresii și pe bună dreptate. Una din ele mi-a rămas drept contraexemplu.

„Așa deștepți îs nemții ăștia… Am ajuns la o toaletă și m-am uitat ca prostu la robinet, nu știam de unde să-i dau drumul. Pînă la urmă am găsit…”

Pentru el faptul că nu s-a descurcat cu robinetul era o dovadă de avans tehnologic sau de civilizație. Mie și atunci și acum mi se pare un eșec flagrant de design industrial. Atunci cînd un om nefamiliarizat cu un model de robinet are dificultăți să-l utilizeze, ca designer sau inginer care ai participat la conceperea produsului ai ratat ocazia să-ți faci bine meseria.

Atunci cînd o clanță sau un televizor sau un telefon sau o interfață grafică sînt privite cu o admirație de genul ăsta, cînd e nevoie să încerci, să dai cu mouse-ul să vezi ce o fi acolo, cînd nu te duci firesc spre clanță să o apeși cu încredere, cînd ai nevoie să citești manualul de utilizare ca să întelegi ce înseamnă un mesaj – asta nu e dovada de avans tehnologic sau cultural, e dovada de design nereușit.

O carte bună despre subiect:
Norman, Donald
The Design Of Everyday Things.

3 thoughts on “lucru deștept”

 1. Cu toate ca sunt de acord cu tine in principiu la unele lucruri nu se poate sa shtii dinainte cum functioneaza cu toate ca ele sunt facute bine. Bazandu-te pe cunoshtitele anterioare ar trebuie sa-ti fie simplu sa deduci cum functioneaza. De exemplu mouse-ul pe care il folosim cu atata usurinta nu ne-a fost "natural" la inceput. Ma gandesc ca nici robinetul cu senzor nu e ceva imediat; cu toate ca e simplu sa pui mana si sa curga apa, dar nu-ti vine sa pui mana pana nu dai drumul la apa.

 2. Tatal tau cand a folosit expresia "sunt destepti", nu a folosit-o degeaba. Era vorba de evolutia tehnologica, caci ce ar fi sa fi asteptat ca toate popoarele si culturile lumii sa se alinieze la start pentru o noua inventie, banuiesc ca nici acum nu am fi avut macar roata! Iar tu ar trebui sa stii ca un om de stiinta, are dreptul de a-si modela inventia asa cum doreste inima lui, mai ales ca ei sunt atat de egoisti si fiind de fiecare data inaintea celorlalti incat ca cineva nu ar sti sa-i foloseasca inventia nu ar fi decat o problema, simpla, de timp din punctul lui de vedere.

 3. Desteptaciunea e si ea de mai multe feluri.
  In urma cu cincizeci de ani, la sat, despre un copil plecat la scoli si care, in sat se dadea mare se spunea cam asa:
  – Ai vazut ce destept e Ionica a lui Vasile? Asa vorbeste de frumos ca nu pricep numic din ce zice.
  Asa o fi fost si neamtul- creatorul robinetului.
  Tata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *