o{ri}ficiul liber;

A apărut Libre Office versiunea 4. Bravo! Orice actualizare e binevenită la cum se prezintă biata “suită”. După cum bloguie un băiat aparent semnificativ la fundația implicată, Libre Office 4 este ceea ce planeta aștepta încă dinainte de potop. Mai pe șleau, în versiunea 4 una din noutățile cele mai importante este traducerea cîtorva mii de linii de comentarii (!) din germană în engleză. Să vedeți cum merge acum suita… parfum!

Cred că am mai scris de cîteva ori despre faptul că performanța și aspectul Libre / Open Office sînt cam ca porcul. Un alt domn care lucrează la fundație, Michael Meeks, pare să fie oarecum de acord. În afară de comentarii traduse în engleză, de un cod mai curat pe care însă nu l-ar recomanda pentru utilizare foarte intensă, în noua versiune s-a lucrat la aspect. Acum 100 de ferestre de dialog au fost refăcute în sensul sporirii frumuseții lor (400 au rămas totuși de făcut pentru altă dată):

"The previous code was just really horrendous. Dialogs were constructed and drawn by hand – in fact, not even by hand. Programmers just sort of entered random numbers to lay them out, and it really looked awful."

Deci dialogurile, pînă acum aproximativ 500, de acum doar 400, erau “aranjate” vizual pe bază de introducere de numere aleatoare pentru pozițiile și dimensiunile controalelor. Adevărul e că deși se vedea clar că arată catastrofal, chiar la numere aleatoare nu mă gîndeam nici măcar eu. Se poate imagina ceva mai rău? O maimuță sau o pisică la tastatură?

Am dat fuga să văd cum arată dialogurile în Libre Office 4 și primul deschis arată așa:

libreoffice4dlg

Am deschis și altele și arată foarte similar.

Avînd în vedere că 100 sînt frumoase și 400 încă nu, rămîne totuși speranța că am găsit doar exemple din categoria celor 400…

6 thoughts on “o{ri}ficiul liber;”

  1. Nu gasesc ca e atat de deranjant, daca nu iti convine cum arata fereastra te poti uita in codul sursa care e mult mai frumos.

  2. tu stii cum arata codul sursa de la Office? Pun pariu ca e oribil. Ti-e ciuda ca n-aveti si voi cod sursa la fel de fain, asta e, si te legi de tot felul de detalii de ciuda

  3. Am citit ca urmatoarea versiune de LibreOffice va folosi GPU-ul (pentru ca deja nu se mai putea).

    1. Și nu pentru orice! Pentru accelerarea calculelor din Calc (spreadsheet). ATĂT de catastrofic de prost merte Calc încât tot ce lipseau erau bugurile din codul pentru GPU AMD…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *