robu pentru primărie.tm

20120518_140209-micAm luat azi iar Timișoara la pas. Am aflat cu această ocazie că stau să vină alegerile locale. Nu am aflat și cînd vor avea ele loc dar sper să aflu la timp ca să pot ajunge să votez.

Timișoara ca orice oraș care se vrea civilizat, se străduiește să se automurdărească. Toate străzile, clădirile sau intersecțiile semnificative sînt dens împănate cu reclame de prost gust, indicatoare de direcționare spre supermarketuri, hemoroizi, fisuri anale și mai recent, în vremuri premergătoare alegerilor cu… personaje disperate să fie alese.

Paranteză: cu greu pot fi bănuit de simpatii PDL-iste sau băsiste. Cine e tentat să creadă asta e rugat să citească 2-3 postări pe această temă pentru edificare. Pe de altă parte declar pe proprie răspundere că echipa actuală de la primărie cu rezultantă și rezultate veșnic nule m-a obosit prin nulitate în atîția amar de ani de cînd nici măcar nu încearcă. Deci ducă-se. Dacă ar fi să votez azi un partid aș vota PNL sau USL deci domnul Robu ar avea toate șansele să fie subiectiv favorizat în ochii mei. Cu domnul Nicolae Robu nu am avut niciodată nicio legătură directă sau indirectă, nu m-a picat, trecut sau notat la vreun examen, chiar nu am avut nicio treabă personală. Așadar îmi permit luxul să-l privesc exact ca un alegător, poate ceva mai atipic, un alegător care speră că nu va vota doar cu… pixul. Gata paranteza.

PNL se forțează de ani de zile să împingă în față figura lui Nicolae Robu. Dacă îi studiezi pagina de prezentare de pe site-ul web al Universității “Politehnica” din Timișoara (proastă inspirație a avut mintea care a inclus ghilimele în titulatura oficială… îngrozitor), vei fi copleșit de atîtea merite, funcții, studii, realizări și lucrări. Cum poate avea un singur om timpul fizic să fie și să facă atîtea este greu de înțeles și în mintea mea se conectează cu altceva: cele mai corupte domenii din România, în care impostura este o trăsătură absolut necesară – justiție, sănătate, administrație și… învățămînt – în special universitar. Poate conexiunea e greșită, omul poate fi cu adevărat prodigios în ciuda aparențelor.

Și pentru că tocmai am vorbit de aparențe, să le privim mai atent. Adevărul ultim nu ne interesează – vorbim acum din punctul de vedere al alegătorului.

Nicolae Robu așa cum se vede, privit de alegătorul mediu: vorbă fadă, carismă… complexă avînd componenta reală evident negativă (de cea imaginară îl las să se bucure singur în forul său interior), personajul cu greu poate fi urmărit dincolo de a doua propoziție a primei fraze. Cine reușește să asiste conștient la finalul unui paragraf rostit de Nicolae Robu are în mod clar interese care să-l facă un alegător atipic (familie, prieteni sau dușmani apropiați etc.). Cu toate astea, omul poate ascunde comori interioare inexprimabile sau pe care propriile mijloace nu-i permit să le exprime. Dacă mă gîndesc la paralela inginer – cîine (ambii au priviri inteligente dar niciunul nu știe să se exprime), cum domnul Robu clar nu se știe exprima pentru alegători, am sperat ca măcar în privirea lui să zăresc scînteia care să-l salveze. Așa cum văd eu lucrurile, privirea nu-l trădează.

Rezumat parțial: deși trebuia să fie subiectiv favorizat în ochii mei de alegător, Nicolae Robu, pe baza carismei, vorbei, a CV-ului și a reputației domniei sale printre semenii în ale științei pare o alegere neinspirată pentru PNL sau USL. Măcar Ciuhandu nu duhnește de impostură. Dacă USL omitea inteligent fața lui Robu de pe afișe, îl convingea să se abțină de la prezențe televizate și titra doar PNL+PSD = JOS BĂSESCU, șansele de reușită erau după mine mult mai mari.

Să revin la plimbarea prin Timișoara plină de mizerie publicitară. Am trecut prin Piața Libertății (oare tot așa îi spune sau au botezat-o și pe asta după cine știe ce portar rezervă de la Ripensia), prin piața Unirii, pe lîngă fostul CEC (intersecția de lîngă Iulius Mall). În fiecare din aceste locuri era amplasat cîte un cort electoral cu chipul fostului rector – actual deținător de funcție universitară inventată tocmai de domnia sa spre uz propriu.

Pînă aici nimic extraordinar, e campanie electorală deci vorba aia… chipul prostului pe toate gardurile (nu la domnul Robu mă refer – desigur). Partea mai interesantă este că FIECARE din aceste corturi care îl promovau pe numitul Robu Nicolae avea lipită o dedicație din partea primăriei la care domul Robu prin prezenta tocmai aspira:

20120518_140209

Ce ne spune textul cu roșu amplasat sub bărbia personalității universitare timișorene? Că domnul Robu, pretendent la primărie și-a parcat șatra electorală în loc nepermis.

Că domnul Robu face ilegalități (prin mijlocirea echipei fără îndoială) nu mă miră absolut deloc. E firesc să fii mincinos și impostor nu doar în domeniul universitar ci și în politică.

Modelul tipic este că omul politic se alege (cu investiții substanțiale de cele mai multe ori) pentru a putea apoi să facă liniștit ilegalități (să fure, delapideze, calce pietoni nevinovați el însuși sau prin delegare asupra membrilor familiei etc).

Capabilul domn Robu încearcă un model disruptiv: nu se alege ca apoi să facă ilegalități liniștit, ăsta e modelul pașoptist deci caduc. Domnia sa ca un erudit om de știință ia curajos de guler cauzalitatea și o folosește pe dos, în favoarea sa: face ilegalități tocmai pentru a fi ales. Nu știm încă dacă după alegeri va face mai liniștit și alte ilegalități dar e ușor de bănuit dacă ar fi să extrapolăm comportamentul actual.

 

Mesaj zadarnic către un posibil viitor ales:

Domnule Robu: dacă tot credeți că nu puteți să vă desăvîrșiți CV-ul fără a fi și primar de muncipiu, cred că aveați toate șansele să profitați de nemulțumirea alegătorilor în ce privește situația actuală a României și să stați rezervat în umbra partidelor care vă susțin. Mă întreb  de ce țineți să vă diminuați șansele promovîndu-vă la un mod care vă dezavantajează și în plus încălcînd atît de evident legea. O fi asta “victoria” de care Timișoara are în 2012 nevoie? Dacă pur și simplu lipseați din peisaj ați fi primit sigur votul meu. Așa cum vă forțați cu disperare și mijloace ilegale (după spusele autorităților) să vă aleg (eu alegătorul anonim adică), mi-e teamă că aiasta nu se poate. Și încă un lucru de minim bun simț: mutați vă rog cît mai repede șatrele electorale de prost gust ce vă poartă chipul undeva în zona… legalității.

6 thoughts on “robu pentru primărie.tm”

  1. Eu pot raporta ca am avut nesansa de a face IC cu el in anul 2 (parca), si mi s-a parut extraordinar de slab in comparatie cu Vladutiu. La examen a povestit despre niste meciuri de fotbal din tineretea lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *