samsung, kies, android

Samsung face în ultima vreme telefoane mobile bune. Păcat că le murdăresc cu Android. Dacă la capitolul hardware stau foarte bine și la sistemul de operare au scuza că nu e al lor, la softicul care se instalează pe PC pentru backup, actualizat sistemul de operare și alte operațiuni de administrare – pe numele lui Kies – Samsung stă catastrofal. Kiesu’ ăsta îl face pe iTunes să pară o capodoperă.

Ca orice soft cu adevărat prost scris de oameni cu adevărat în afara subiectului dar cu adevărat disperați să impresioneze, și Kies a fost conceput plecînd de la skin și terminînd tot acolo. Atîta s-au muncit cu skinul să-l facă să arate mai puțin jalnic încît toate celelalte aspecte au fost neglijate de tot spre complet. L-au desenat într-un maro atît de depresiv pe bietul softic că și Ubuntu anului trecut pare plin de viață și voioșie dacă le alături. Cînd mă uit la marourile din Kies îmi amintesc de un piaptăn maro al bunicului, nu aș putea spune exact din ce material confecționat dar oricum simbolul maroului bătrînesc în mintea mea veșnic aproximativ fostă tînără.

Ce face softul Samsungului în afară de skin? Păi în primul și în primul rînd, după skin în ordinea importanței deși la mare distanță, Kies ar trebui să conecteze telefonul la PC. Să reușească el ceva acolo ca să fie accesibil de pe PC conținutul telefonului mobil (poze, muzică, listă de contacte etc). Omenește îi înțeleg pe programatorii samsungi, adică după ce ți-ai uzat nervii complet să faci Skinul, chiar nu mai ai resurse să te ocupi și de conectivitatea cu PC-ul. Ce mi-a plăcut mult la ei este că măcar și-au dat seama așa că, în urma unor studii probabil, cel mai important lucru promovat în interfață e un buton pentru repararea problemelor de conexiune. Ce să faci mai important de atît la urma urmelor, sigur în afară de a privi skinul? Dacă nu se conectează telefonul la PC, orice altă funcție devine inutilă deci să punem un buton pe mijlocul ferestrei principale a aplicației pentru reparat conexiunea pentru ca știm că ea nu prea merge dar nu avem timp acum, mai avem de rezolvat ceva buguri la skin.

Cam așa arată Kies imediat ce îi dai drumul, asta dacă ai reușit cumva să downloadezi și să instalezi cu succes penultima versiune, singura disponibila pe site-ul oficial, ultima fiind de găsit doar pe site-uri cu arome xxx:

Kies - buton reparare conexiune

Observați sus pe centru butonul Troubleshoot connection error care ne spune fără niciun cuvînt suplimentar cîtă încredere au avut autorii aplicației în buna ei comportare.

Ce face butonul care repară problema conexiunii? Păi foarte pe scurt reinstalează driverele în sistemul de operare dar în realitate asta nu e deloc scurt. Dai click și poți pleca liniștit să dai cu aspiratorul în sufragerie pentru că urmează minute bune de așteptare probabil inutilă. E foarte posibil ca pauza să fie doar una de efect, adică dacă freci harddiscul calculatorului 5 minute omul e mult mai impresionat decît dacă îi rezolvi problema în 10 milisecunde și cum spuneam, disperarea e legată de impresie. De ce am dubii că de fapt Kies face ceva util în minutele de “lucru”? Pentru că pauza pare să nu depindă de viteza calculatorului nici măcar pe departe.

START:

La două zile după instalare, cînd încă nu ai avut mai mult de 3-4 ore de căutat pe forumuri deci nu ai reușit încă să faci aplicația să funcționeze, brusc apare și la Samsung ultima versiune, probabil downloadată cu greu de pe site-urile de care spuneam. Cînd Samsung a pus mîna în final pe ultima versiune, Kies începe să semnalizeze că ar vrea să se actualizeze. Cum sunt un băiat învățat de mic cu greutățile de genul ăsta, de obicei accept în speranța absurdă că în final se va rezolva și problema veche de ani a conectării la telefon și butonul Troubleshoot connection error va dispărea. Există însă în viață și situații cînd nu poți răspunde cererii pentru că de exemplu ești conectat la internet printr-o conexiune foarte lentă care nu speri să dureze destul cît Kies să își downloadeze zecile de megabytes de skinuri actualizate, motiv pentru care foarte prevăzători, tinerii de la Samsung au pus acolo și un buton cu care să renunți la actualizare – pentru moment. Și chiar pentru moment e renunțarea la propriu, adică dacă dai click pe Cancel, după maximum 2 secunde ești informat din nou că a apărut o actualizare, bineînțeles aceeași. Cancel? După alte 3 secunde a apărut din nou actualizarea. Cancel, cancel, cancel… dacă insiști, în mod cu totul surprinzător după un număr de încercări Kies obosește și te lasă cîteva minute, nu mai mult. Din nou îi înțeleg în raționament – cazul meu e unul marginal statistic vorbind, ca să nu spun irațional de-a dreptul: dacă tot sunt pe o conexiune lentă cine mă pune să deschid Kies și mai ales în ce scop?

Dacă am tratat cazul conexiunii lente / renunțării, trebuie să ne aplecăm în cele ce urmează și asupra ramurii de DA a algoritmului pentru că tinerii programatori de skinuri au fost exhaustivi și au tratat toate cazurile temeinic. Dacă ești pe o conexiune rapidă și în care ai încredere că nu se va întrerupe măcar pentru cîteva minute (bineînțeles nu e vorba de RDS), accepți actualizarea și ca în cazul oricărui software profesionist venit de la o firmă respectabilă, cu avocați mai mulți decît programatori, ți se prezintă un acord de licență, cam așa:

Kies - EULA

Din nou ai ocazia să renunți. Poate din motive de conștiință sau sfătuit de avocatul familiei nu vrei sa pui botul la termenii licenței… Nu doar termenii licenței sunt de notat ci și textul de deasupra. Și aici avem 2 subcazuri: dacă ești unul din foarte puținii reprezentanți ai speciei umane cărora le mai pasă ce semnează și refuzi să îți dai rinichii pentru o Skodă nouă model 2003 fără geamuri electrice de exemplu, poți răspunde Cancel, caz tratat deja mai sus și executat și pe această ramură cu aceeași precizie.

Dacă acționezi ca și cvasitotalitatea posesorilor de conturi Facebook-deci-exist și dai click sigur pe tine pe Next, urmează cazul nebanal. După cîteva minute de download sau decomprimat fișiere, nu se înțelege prea bine din textul explicativ, ești informat că nu ai conexiune la internet. Primele 10 dăți ești înclinat să crezi după care verifici și constați că nu ai nicio problemă cu internetul. Pe baza observațiilor de la cazurile NU respectiv NU/NU, prinzi încredere în insistențe deci încerci să-l obosești și de obicei dă roade. După 2-3 restartări fiecare cu 4-5 încercări sunt șanse reale ca putregaiul să cedeze și actualizarea să reușească. Am văzut cel puțin un caz soldat cu succes deci se poate. Atenție! Dacă te simte om slab nu ai șanse. Dacă încerci calea simplă, renunți la actualizare și repede-repede oprești aplicația, dezinstalezi, restartezi și vrei să instalezi versiunea nouă te așteaptă un alt caz tratat atent de Samsung: disponibilă pentru download manual nu e decît penultima versiune, cea pe care tocmai ai dezinstalat-o. Dacă o instalezi, distracția reîncepe cu un salt (condiționat) la START.

Dacă totuși ai reușit să actualizezi, constați că nu s-a schimbat decît versiunea, că telefonul se conectează tot ca înainte adică numai miercurea înainte de masă dacă (Luna nu e în pătrar cu Jupiter dar e în conjuncție cu Saturn P săgetor) și non Q.

Bine bine dar de ce ai face atîtea eforturi să conectezi telefonul la PC totuși? Aici urmează o altă discuție despre cum varza numită Android în diferite ediții, versiuni, revizuiri și variații este actualizată pe fiecare telefon. Mai exact telefonul meu deși nu depinde de niciun operator, e versiunea liberă, oficială, corectă, pură – e la Android v2.3.4. Alți posesori ai aceluiași telefon, în funcție de fus oral, culoarea husei, numărul de pe tricou sau alte criterii care scapă muritorilor de rînd, au v2.3.5 sau chiar v2.3.6. Unii au reușit să actualizeze fără conexiune la PC (over the air), alții nu. Toată trînta cu Kies are o singură justificare aparent rațională și evident șubredă: dacă o fi cumva disponibilă o versiune mai nouă și pentru mine, măcar pe Kies – cum le-a venit altora – dacă nu OTA. Poate să nu fie chiar ultima dar vreau și eu o versiune mai recentă ca să nu se vadă de exemplu ultimul ecran cu care ai lucrat cînd încerci să deblochezi telefonul deși nu ai PIN-ul – un bug mai penibil decît ai putea accepta de la un elev de clasa a 10-a de la Info.

Dacă mă uit spre comparație la iPhone, păi acolo e perfecțiunea absolută. Ce blestem pe mine să ajung să zic de bine de Apple… Și totuși, cumpără azi un iPhone și peste 3 ani vei avea pe el versiunea nouă în ziua cînd apare și ((dacă ninge) și (dacă plouă) și (dacă Uranius e în conjunctură nefavorabilă cu Martie)). Cumpără azi un telefon cu Android, mai scump chiar decît iPhone (da, este posibil) și o să-l iei cu versiunea de acum 4 luni, depășită demult în secunda cînd ai deschis cutia și cu care ai toate șansele să rămîi pe întreaga durată de viață a erorii pe care ai făcut-o. Ah, și cu Kies – era să uit.

Mare păcat de hardware-ul bun făcut de Samsung. Odată intrați în bălăcăreala softicurilor furgăsite de Google pe la diverși neatenți și asamblate necorespunzător, tot efortul Samsungului depus pentru hardware de calitate e pocit de hai-să-ne-băgăm-piciorismul celor de la Google care n-au cu ce, atîta îi ajută… și oricum nu știu/nu-i interesează mai mult decît să vîndă reclame la imitații de Rolexuri false.

În fapt de seară, obosit de atîta sistem de operare praf-dar-gratis de la Google, așa îmi vine o poftă să mă joc puțin cu îngropatul WebOS de la HP. Nu știu de ce dar cred că lucrurile acolo stau radical diferit din punctul de vedere al calității, doar de aia au și închis taraba. Ca aproape întotdeauna, calitatea și succesul la populație sînt două mărimi complet necorelate și de aici concluzia firească – jos pălăria Google că ai tras-o (concluzia) înaintea altora: de ce dracu’ să ne mai chinuim cu calitatea? Aia e pentru găinari frate, e cursa în care cad fraierii din concurență pe care Google îi va falimenta cu mult succes.

2 thoughts on “samsung, kies, android”

  1. oare in ce limba ti se adreseaza Kies cind spune „License Agree” sau „License Informatio always read.” Nu vreau sa comentez agrementu in sine si de aia nici nu o fac … pentru moment

  2. Ca si posesor de Android / Bada, ca si programator de Android / Bada pot spune ca Bada (2.0) este o chinezarie nu prea ieftina, imatura si repede-inainte aruncata pe piata sa mai castige 2 useri in fata Android 4.0. Pacat de hardware lor bun! La fel cum spune si Aburel, Bada mai e si plin de astfel de englezisme pe care nici copiii de 10 ani nu si le permit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *