facebook printre cunoscători

Arstechnica.com nu e un website care se adresează bătrînilor, conservatorilor sau analfabeților. Din contră, audiența lor e mai degrabă tînără, interesată și informată în ce privește calculatoarele și internetul mult peste medie. Cei de la Arstechnica au pus cititorilor lor o întrebare: sînteți interesați de Facebook? Rezultatele sondajului și mai ales comentariile la pagina cu sondajul au fost pentru mine o surpriză. Te-ai aștepta ca avînd în vedere pretențiile celor de la Facebook că ar exista 600 de milioane de conturi (eu cred că e vorba de un zero în plus în minciuna sfruntată cu care își fac reclamă), utilizatorii informați și aplecați spre calculatoare, internet și tehnologie să fie fruntași la pus botul. Ei bine, nț. Sondajul nu are nicio pretenție de exactitate sau rigoare dar rezultatele lui împreună cu multele și foarte interesantele comentarii spun ceva despre cum e văzut Facebook de utilizatorul informat și pasionat mult peste medie:

fb1

Surprize – surprize. Adică utilizatorul educat în materie de informație, gadgeturi, tehnologie nu e deloc mare fan de pus rufele murdare la uscat pe sîrma internetului. Repet – cei care au votat în sondajul în discuție nu sînt muritori de foame din Bangladeș ci oameni care mănîncă internet și calculatoare pe pîine, progresiști sau avansați față de medie dovediți de interesul de a citi un website precum arstechnica. Comentariile chiar merită citite.

Ce concluzie trag eu din sondaj, comentarii și profilul votanților? Bineînțeles concluzia care îmi convine. Facebook nu e pentru oricine. În general se adresează celor care nu prea înțeleg în ce se bagă, celor care nu le pasă sau celor prea curioși de o bîrfă sau o trivialitate (în sensul englezito-matematic). Se pare că oamenii informați și care au la dispoziție toate mijloacele precum și pasiune sau înclinare spre folosirea calculatoarelor și a internetului sînt ceva mai rezervați în a-și face sute de “prieteni” despre care să afle te-miri-ce-urile mîncate la cină sau auzite stînd la coadă la cinema. Într-un fel mă simt mai liniștit, nu sînt excepția absurdă, nu am de ce să fiu complexat în privința asta. Cei cu care cred că în sens bun mă asemăn, destul de frecvent gîndesc la fel ca mine în privința “fenomenului”.

4 thoughts on “facebook printre cunoscători”

  1. Mie imi tot trimite facebook emailuri ca am 2(!?) poke-uri sau ca cineva mi-a scris pe wall sau si mai fain ca cineva a raspuns la o intrebare despre mine, vreau sa stiu ce?
    Clar ca vreau sa stiu! Si cind sa ma uit nu este nici o intrebare si nimeni nu a raspuns-o dar cineva necunoscut vrea sa-mi fie ceva (prieten?)
    Of

  2. a, bun, suntem mai multi care gandim (la fel). undeva, in istorie, in zorii feisbucului, contul cred ca ti se crea automat daca aveai e-mail pe gmail. nu mai tin minte. asa ca cifra de 600 mil de conturi e posibil sa fie reala. nu stiu cate dintre ele sunt si active, ca eu, de ex, nu intru decat o data la 5 ani, in caz de necesitate, ca fara sa ma loghez n-as putea vedea ceva de interes pt mine. altfel, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *