java + apple = compot expirat

Demența controlului asupra orice poartă infama (respectiv adulata) siglă a căpătat sensuri noi în recentul Macbook Air – nici măcar șuruburile nu mai sînt normale ci special rotunjite pe la colțuri ca nespălatul posesor să nu le poată cumva desface fără a putea fi dat în judecată pentru “reverse engineering” la șurubelniță.

Așa cum era de așteptat, OSX se va închide treptat și el. Mesia a anunțat magazinul de aplicații pentru OSX, similar celui pentru telefoanele fără semnal. Dacă vrei să scrii o aplicație pentru OSX, foarte curînd ca dezvoltator vei plăti 30% din încasări la Apple și va trebui să dansezi exact pe ritmul oficial în toate privințele, altfel aplicația îți va fi respinsă și va putea fi instalată doar pe un OSX hăcuit. Facem pariu?

În Marea Schemă, orice e deschis sau provine de la terți este indezirabil și va dispărea în mod sigur cît de curînd. Am avut un război a lui Steve Jobs cu Flash de la Adobe, un război pentru care chiar Steve e puțin prea mic (bine că măcar nu-i pasă). Cum ar putea Apple tolera ca alte platforme de dezvoltare pe care nu le controlează complet să fie disponibile pentru dezvoltatorii care pun botul la condiții oricît de umilitoare pentru încă 2-3 cenți?

Următorul pas – la fel previzibil ca AppStore pentru OSX: JAVA.

Apple a anunțat că e pe cale să repare eroarea făcută pe vremea cînd erau prea mici pentru a conta, atunci cînd au acceptat ca pe OSX să ruleze JAVA. E drept că mașina virtuală JAVA din OSX a fost tot timpul controlată tot de trupa lui Jobs și nu de SUN/Oracle dar și asta se dovedește deja mult prea liberal în 2010.

Oficial JAVA pe OSX devine “demodată” (deprecated) iar dezvoltările și întreținerile viitoare vor fi reduse urmînd foarte probabil ca în curînd JAVA să devină istorie în OSX sau pe telefoanele cu semnal prea slab.

Trupa de la Apple merită felicitată – orice producător și-ar dori clienți cu profilul celor adunați de Apple. Multimiliardar fiind, ce plăcere mai poți găsi în noi încasări? Plăcerea umilirii clienților care te adulează ridică jocul la dimensiuni noi. Cînd ai clienți ca aceia pe care îi are Apple azi, tîmpit trebuie să fii să nu-ți bați joc de ei pentru profit și mai ales plăcere.

1 thought on “java + apple = compot expirat”

  1. Daca OSX ar fi al tau nu ai incerca sa-i taxezi pe aia care faca bani de pe urma lui? adica pe aia care vind aplicatii pentru OSX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *