cu sf moaște prin spațiu

isaac Presa ne spune că în curînd, o așchie  de 10cm din copacul care prin rodul său bogat l-a inspirat pe Isaac Newton în formularea legilor gravitației, așchia de care zic va sări destul de departe de topor. Cică dau englezii mînă cu mînă cu americanii și trimit într-o scurtă procesiune în spațiu nevinovata bucată de lemn măr în semn de celebrare a nu știu exact cui sau ce. Ce fac acolo cu ea? O fac să se simtă lipsită de gravitație așa încît dacă ar mai putea produce mere, teoria gravitației nu s-ar mai povesti. Asta e motivația pe care o dă un fizician entuziasmat întregii mizanscene.

Toată mascarada îmi sună exact ca scoaterea la plimbare pe străzi a sfintelor moaște ale nu știu cărei personalități istorico-religioase într-un oraș din Moldova, doar puțin modernizată. E scoaterea moaștelor la soare în variantă științifică post-renascentistă.

Mă întreb dacă la centrul spațial de expediție se vor aduna hoarde de fizicieni evlavioși care se vor tîrî în genunchi și vor da cu fruntea de asfalt sau vor leșina isterici călcîndu-se în picioare să atingă fecunda așchie.

Sper că nu vor lăsa nesupravegheat pentru cîteva zile acceleratorul de particule europeano-subteraneano-pontic unde domnii fizicii mondiale invocă mini găurele negre pentru că am auzit că se organizează excursii cu autocarele la marea sărbătoare.

10 thoughts on “cu sf moaște prin spațiu”

  1. Nu e grav, e doar o ilustrare a naturii umane. Se pare că omul și foarte rațional/savant are nevoie de ritual și de irațional.

 1. @Renton: Decit ca religia e alfel de mancare de peste (daca nu e scientologica). Oamenii de stiinta ar trebuie sa nu fie chiar asa de penibili.

 2. @mrx: Ma stii ca-mi place rolul avocatului diavolului, asa ca sa o luam pe puncte:

  Sarbatorirea nu e chiar a „nu stiu ce”; nici mai mult nici mai putin decit aniversarea a 350 de ani impliniti de Royal Society;
  la scara universala, un fleac, la scara istorica asta pe care o traim, eu zic ca e ceva;
  Felul in care au ales sa o faca e simbolic, cum spune si Renton; si chiar acolo unde ne trimite legatura postata de tine in articol… se explica viziunea lor:)

  Eu ma bucur ca poate unii aud de treaba asta si dau repede pe google sa vada ce-i cu marul si cu Newton si care-i legea de atractie dintre ele:)

  @Aburel: dar cum „ar trebui” sa fie oamenii de stiinta? In redingote negre si cu ochelari cazuti usor pe virful nasului, privind cu barbia usor in piept si o sprinceana ridicata? (nu ca as fi de acord ca ei au fost penibili prin gestul lor)

  Eu cred ca e un gest interesant, un fel de metafora (observi, mrx, ca ma abtin de la soi, desi la mere cum zicem: felul ionatan si felul paduret?)iar din cite stiu eu, o metafora poate sa nu ne placa; putem sa ii spunem ca noi o vedem nereusita, dar sa ii spunem penibila? :)

 3. @Tat/tu: treaba cu așchia admite variațiuni regionale. În Banat pe la sat nu e prea clar ce e trunchiul, de asta așchia sare relativ la TOPORul nemilos :-)

 4. @R: 350 de la ce zici tu nu mă fac deloc sa vibrez (poate din cauză că nu sînt monarhist? :-) ). E drept că am bagatelizat nu-știu-ce-ul dar asta numai din cauza frivolității științifice a momentului.

  Cînd zici „viziunea lor” ai în vedere o situație colectivă gen Fatima? Atunci lucrurile încep să se lege.

  Sigur că și unii oameni de știință se pot duce lejer la beserică, așa sînt și particulele pe care le hăituiesc cînd sînt la servici la accelerator: puțin particulare, puțin unduitoare – duale adică.

  Padurețul nu e un soi și cred că nici mistrețul dar aici mă mai interesez :-)

  Și de ce să nu îi spunem metaforei chiar și „penibilă” dacă așa o percepem și avem blog special pentru asta ? :-)

 5. @mrx: cred ca nu poti vibra pentru ca nu iti plac academiile; sau poate tu vibrezi la putine lucruri, bine alese;) nu poate, sigur!

  propun sa ardem si „scoala din atena” cind se ajunge la concluzia ca metafora e necorespunzatoare, sau ca akademos era asa… o frectie la piciorul calului troian.

  momentul nu il vad stiintific, si mi-e greu sa cred ca l-a vazut cineva asa. tot se calatorea spre statie; eu nu pot vedea gestul asta decit ca pe un omagiu si eventual ca pe o ridicare a awareness-ului;

  paduretul nu e decit un soi (sic!) de ironie:)

  bineinteles ca puteti sa-i ziceti; dupa cum si eu pot sa spun ca nu o vad asa:)

 6. @R: stai, cine a zis să ardem ceva?? Eu doar observam comportamentul omului mistic și propuneam ca acceleratorul să nu fie lăsat nesupravegheat, poate vine iar o păsărică și în lipsa savanților care se prosternează, se arde o bobină de ne trezim în cuadrantul Gamma.

  Tu nu poți vedea evenimentul decît într-un singur fel. Ăsta o fi un ajuns sau un neajuns? Ești prea vehement. Fizicienii au voie să-și trimită și ei chipul cioplit unde vor, sînt destul de îngăduitor cu ei. Atîta că nu vreau să se întîmple ceva rău (leșinuri, deshidratări etc) în toiul celebrării.

  Hai să constatăm că eu ca nesavante văd lucrurile grești și tu ca savante le vezi corect (ca întreaga comunitate omagială). E mai reconfortant? :-)

  PS: dacă insiști cu arsul nu știu cărei școli – să știi că nu vreau deloc să am de a face cu asta!

 7. Nu am zis ca nu pot vedea evenimentul si altfel; ce am zis este ca nu il vad stiintific, si cred ca nici tu nu l-ai privit ca eveniment stiintific;
  Nu m-am simtit vehement, dar daca asa am aparut, imi cer scuze!
  Acum ma gindesc ca poate era cazul sa nu se duca nimic in spatiu; sa iasa in vazul omului de rind, eventual la posturi tv, o suita de savanti care sa sustina discursuri stiintifice in onoarea lui Newton si „la aniversara”, evident, sustinind totul cu formule cit mai lunge si mai absconse ca nu cumva sa priceapa toata lumea despre ce e vorba:)
  De ars, eu nu propun sa se arda nimic, dar nici nu o sa ma apuc de-acum sa scriu in fiecare comentariu: atentie, in fraza urmatoare voi fi ironic!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *