proștii nu merită drepturi

Primarul Timișoarei Fritz este din ce în ce mai elocvent de când a învățat holurile primăriei. Bravo, are stil! Recent a ținut să le atragă atenția timișorenilor că nu au drepturi înnăscute:

Nu există pentru nimeni un drept înnăscut să folosească spațiul public unde vrea el și pe gratis.

Dominic Fritz, primar al Timișoarei.

Nici nu mă interesează la ce drepturi s-ar putea referi personajul. Ce m-a zgâriat pe ureche este acel “înnăscute”. Pentru că nu se prea face în anii corectitudinii politice să folosești criterii de genul acesta, nici în sens pozitiv, nici în sens negativ, din poziții publice. E periculos să te atingi de așa ceva. Și dacă o faci, ori ești curajos și știi ce faci, ori, mai probabil, ești doar prost. Așa că m-am tot gândit și i-am tot analizat fraza: de ce a avut Marin-Preda-ul din Friț nevoie de accentul “înnăscut”? Servește mesajului? A afirmat cineva că există drepturi înnăscute? Nu. Atunci ce l-a făcut să se răstească la cetățeni că nu au niște drepturi despre care nimeni nu a afirmat că le-ar avea? Mie îmi sună a defulare agresivă a unei frustrări: “nu aveți voi drepturi aici cum vă taie capul, șerbi nespălați”.

Omul nu e născut prin zonă, nimeni nu i-a reproșat asta, ba chiar a fost ales de valahii de la vest de Carpați ca al doilea neamț mesianic al vremurilor recente, onoare pe care acolo unde e născut, că tot a adus vorba de nașteri, ai lui, mai deștepți și educați fiind, pe bună dreptate nu i-ar fi acordat-o niciodată. Atunci ce îl frustrează de se dă la sărmanii indigeni cum că nu ar avea nu știu ce drepturi? Posibil că îl frustrează dreptul pe care el nu pare că l-ar fi avut, acela de a fi ales primar, drept dat nu locul nașterii ci de domiciliu. Mă apropii?

Așa că Friț cu tata, înainte să latri la cei care te-au ales că nu au drepturi, arată că tu ai dreptul să le dai lecții. Arată că aveai dreptul să fii ales primar. Arată dovada domiciliului în termenii legii la momentul când iobagii te-au ales. Care lege? Legea română. După asta poți să ne mai spui ce alte drepturi nu avem sau ce drepturi avem dar le-am putea pierde dacă încercăm să ridicam capetele.

2 thoughts on “proștii nu merită drepturi”

  1. Sa inteleg ca tu nu ai votat cu el? :P

    Ca roman in Canada ma intreb: oare chiar conteaza unde te-ai nascut? Ca doar nu ai ales sa te nasti acolo. Ai ales probabil sa locuiesti acolo unde locuiesti.

    Credeam ca numai americanii se lauda ca ar avea drepturi „innascute” (god-given).

  2. Contează unde te-ai născut, contează și E-urile din mâncarea bunicilor, chiar și zodia, nu în sens clasic ci în sensul efectului fluturelui: daca nu era totul exact așa cine știe cât de diferit era. Și în sens clasic contează. Crezi că dacă un nimeni cum e Friț se năștea în… Peru, ajungea primarul Timișoarei? Cum l-ar fi recrutat recrutorii? Ah, putea să ajungă primar în Machu Picchu de peste gard acolo și nu mai povesteam noi acum de el. Deci chiar contează unde te-ai născut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *