aveți cumva un defibrilator la îndemînă?

TV: „Autoritățile americane au făcut publică înregistrarea apelului de urgență pe care l-a făcut mama actriței americane Brittany Murphy la moartea acesteia.”

Cum decurge (foarte aproximativ și prescurtat) conversația în timp ce biata victimă probabil murea:

911: Care e problema?
Mama: Brittany tocmai a leșinat.
911: Respiră? Auziți respirația?
Mama: Nu mai respiră.
911: A văzut cineva ce s-a întîmplat?
Mama: Nu.
911: Aveți vreun defibrilator la îndemînă?
Mama: #@%^&*-(%
….

Bietu’ operator probabil urmărea o schemă „logică”. Care sînt șansele să ai la îndemînă un defibrilator? Schema e destul de logică: în timp ce sărmanul om moare, tu ca operator la urgență întrebi repetat o femeie isterică dacă are la îndemînă un defibrilator. Mama era într-o stare evidentă de isterie și incoerență, nu suna deloc a asistentă medicală în vreun spital (tocmai dăduse adresa casei). Și dacă avea „la îndemînă” un defibrilator, femeia – care nu putea nici măcar să repete cuvîntul – cam cum l-ar fi folosit?

Pe de altă parte mama are și ea partea ei de vină. O mamă adevărată ar fi răspuns fără ezitare: „Nu am niciun defibrilator disponibil, toate sînt ocupate. Cel turcoaz de rezervă e complet descărcat.”

Întrebarea cu defibrilatoru e un exemplu de lipsă de bun simț din partea experților care au construit scenariul de asistență la servicul de urgență. Nu îl suspectez pe operator: dacă ar fi să ajuți pe cineva la telefon fără scenariu scris de „experți” și ai fi om în toate mințile, nu ai pune o astfel de întrebare în condiții asemănătoare.

V-ați gîndit vreodată că ar fi posibil să vă folosească un cochet defibrilator în baie? Atenție! Cei de la 911 contează pe faptul că e posibil să aveți unu prin dulap.

2 thoughts on “aveți cumva un defibrilator la îndemînă?”

  1. nu mi se pare aiurea ca a intrebat; si daca e sansa mica sa se aibe defribilator la indemana tot merita intrebat ca scurteaza solutia … daca nu cumva asta era singura solutie dupa cum s-a si adeverit. of

  2. victia moare, poate o poti ajuta cu un sfat cu sanse de aplicare. care sint sansele ca un apelant la 911 la intimplare luat sa aibe un defibrilator la indemina? 0.1%? care sint sansele ca un apelant isteric si pierdut sa-l poate si folosi cit de cit eficient daca il are la indemina? merita pierduta vremea cind poate urmatorul sfat are sanse? nu stii ce e la capatul celalalt, totul e legat de probabilitati. probabilitatea cu defibrilatorul mi se pare zero…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *