Subiecte

șmen

Există o practică legată de amenzi cu care nu am putut niciodată să fiu de acord principial: dacă plătești în 48 de ore, plătești jumătate.

Păi dacă sunt vinovat de ceva, pentru vina asta trebuie să plătesc, nu pentru binele bugetului, nu la negociere, nu la ofertă. Dacă plătesc în termen e bine, dacă plătesc după, plătesc majorări. De ce atâta grabă și mai ales de ce oferta așa de tentantă?

Mie personal îmi sugerează că autoritățile înțeleg că e posibil să fi amendat greșit sau abuziv și cu toate astea îți fac o ofertă tentantă, ca să nu riște să contești și să piardă. Practica mi se pare perfect imorală și deci mizerabilă. Te descurajează pe față să încerci să cauți dreptatea. Mă întreb dacă tot din dreptul roman izvorăște șmenozeala și sincer mă îndoiesc.

Dacă tot considerăm că e acceptabil moral ca autoritățile să ne descurajeze să ne căutăm dreptatea cu oferte financiare interesante, de ce nu extindem practica. De exemplu dacă la un proces pentru tâlhărie recunoști pe loc că ești vinovat, să se considere că a fost accident din imprudență. Sau și mai plăcut, la un proces de viol, dacă te recunoști… implicat, să se trateze ca la dentist: oral semiconsimțit seminedorit.

2 comentarii la șmen

Comentați

 

 

 

Puteţi folosi aceste etichete HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

captcha: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux