un tablet interesant

Cîrpeala insipidă, inodoră și mai nou close(t)-source de la Google numită Android nu mă inspiră în niciun fel. Nu prea mă deranjează că nu am gusturi la modă, poate chiar din contră. Android, ca mai tot ce face Google, îmi pare încropit cu o deplină lipsă de inspirație și interes și viața e prea scurtă ca să tot aștept după veșnica versiune viitoare în care poate… Știu că mă repet.

După ce nu am fost dezamăgit de Android și asta doar din cauză că nu m-am lăsat amăgit vreodată, mă gîndesc cu interes la un tablet cu care chiar să pot FACE ceva. Apple nu intră în niciun fel în calculele mele din prea multe și intense motive ca să povestesc iar despre ele așa că din cînd în cînd mă uit la ce mai mișcă în domeniul meu de baștină: Windows.

Azi am descoperit un lucru interesant: Acer Iconia Tab W500.

Da, bateria ține cam puțin. Da, e puțin cam gros. Da, Windows 7 nu e conceput chiar exclusiv pentru pipăit (l-ați încercat careva?). Da, procesorul e cam lent (comparat doar cu un laptop sau desktop Windows uzual nu cu tableturile zile). Toate astea îmi par nesemnificative cînd mă gîndesc că mă pot simți acasă pe un tablet care să ruleze aplicațiile cu care sînt obișnuit de ani și ani, ba chiar aplicațiile scrise de mine ieri sau acum 18 ani (!), că poate avea sau nu tastatură fizică după plăcere și nevoie – așa o perspectivă mi se pare un vis prea frumos. Pe lîngă toate astea pe un astfel de tablet aș putea eventual instala Windows 8 care chiar ia ideea de tablet în serios se pare și nu voi mai fi la discreția update-urilor de firmware care introduc mai multe buguri decît repară. Bizar să mă bucur de libertatea oferită de Microsoft și Windows, nu?

După ce fiecare tablet văzut te face captiv cu bootloadere criptate și protejate să folosești doar update-uri de la firma producătoare, libertatea de a instala ce Windows vreau (și de ce nu chiar Linux – ipotetic vorbind), ce aplicație vreau și de unde vreau mi se pare neprețuită. Samsung sau Asus sau Acer sau oricare alt producător de tableturi ar vrea să-ți vîndă încă odată  atunci cînd va apărea versiunea 3.2 de Android. În lumea Windows mîrșăvia asta se practică mult mai greu: Microsoft va dori foarte mult ca Windows 8 să meargă pe cît mai multe calculatoare (vechi sau noi) și din motive istorice și constructive, calculatoarele care rulează Windows nu prea se pot bloca așa încît să fii la cheremul producătorului cu orice update sau la cheremul Google sau chiar al operatorului de telefonie mobilă cu ce aplicații ai voie sau nu să instalezi. Cred că am găsit un cîștigător. Prea multe jumătăți de măsură și obiecte pasive am văzut în materie de tableturi și în plus Angry Birds nu mă interesează absolut deloc. E vremea pentru mai mult de atît.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *